А що ви знаєте про білого амура?


Білий амур (Ctenopharyngodon idella) - цінна промислова риба родини коропових. Батьківщина білого амура – Східна Азія, де він поширений в середній та нижній течії р. Амур, її притоках – Уссурі та Сунгарі, оз. Ханка та річках Китаю. У 60-70-х роках був завезений до Європи, США, Канади, Мексики, північної частини Південної Америки, Африки, Індії та Австралії. У 1953 році цю рибу було завезено в Україну і на даний час вона поширена практично у всіх водоймах. Зариблення водойм білим амуром набуло масового характеру для знищення водної рослинності у зарослих ставках та водоймах.

Тому ця риба отримала ще одну назву – «трав’яний короп».

Амур може вирости до 120 см, масою до 32 кг. Тіло білого амура подовжене, трохи сплюснуте з боків, голова невисока з прямо розташованим ротом. Луска велика, оточена темним обідком, (окрім розташованих на череві). Початок закругленого спинного плавця міститься дещо попереду підстави черевних плавців. Спина перед спинним плавцем і черево позаду черевних плавців закруглені. Черевні плавці далеко не доходять до анального отвору. Анальний плавець невеликий, злегка закруглений. Спинний плавець короткий, але високий. У спинному плавці три негіллястих і сім гіллястих променів, в анальному - три негіллястих і вісім гіллястих променів. Спинний і хвостовий плавці темні, всі інші - світлі. Хвостовий плавець великий з вирізом середньої величини. У бічній лінії від 40 до 47 лусочок.

Зяброві кришки з радіальними смужками. Зяброві тичинки короткі, рідкісні. Рот зміщений донизу, задній кут його міститься на вертикалі переднього краю ока. Глоткові зуби дворядні, стиснуті з боків, з гострим зазубрений краєм. Спина у білого амура зеленувато-сіра, боки світлі з золотистим відтінком, черево світло-золотисте. Райдужка очей золотиста.

Швидкість росту і статевого дозрівання залежить від температури навколишнього середовища. Так, у Малайзії риба дозріває до 14 місяців, у китайській річці Янцзи - до 6 років, в річці Амур стає статевозрілою тільки на 7-10 році життя, на півдні України і у водоймах-охолоджувачах - у 4-5, а на півночі - у 8-9 років.

Нерест може бути одноразовий і порційний. Характер нересту залежить від гідрологічного режиму та умов нагулу білого амура у різних водоймах. В Амурі терміни нересту - з першої декади червня до кінця липня. Нерестовищами слугують ділянки річок зі швидкою течією, зазвичай у місці впадіння великих приток, де злиття двох потоків води намивають на дні довгий піщано-кам'янистий поріг. У помірному поясі не розмножується.

Плодючість амура становить до 1 680 тис. ікринок. Пелагічна ікра вимітається у верхніх шарах води, коли рівень її піднімається в результаті зливових дощів, температура води сягає 26,3 °C, а швидкість течії - 1-1,7 м/с. Вода в цей час каламутна, насичена мулом. Нерест не відбувається там, де швидкість течії понад 3 м/с, або під час особливо сильних паводків, а також у період різкого спаду води нижче середнього рівня. Якщо внаслідок несприятливих гідрологічних умов самиці не вимітали ікру чи вимітали її частково, то у них спостерігається резорбція (руйнування) ікринок. Це тривалий процес, і якщо він не закінчиться до осінньо-зимового періоду, то призупиняється через низьку температуру, потім знову відновлюється навесні, і самиці в наступному нересті не беруть участі.

Білий амур - дуже корисна риба. У нього ніжне і жирне м'ясо, надзвичайно багате різними вітамінами та мінеральними елементами. Завдяки цьому вживання м’яса білого амура зміцнює кістки, зуби і суглоби, запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи, поліпшує роботу мозку та зміцнить нервову систему. М'ясо цієї риби легко засвоюється організмом і тому не робить велике навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує, що одній особі дозволяється за одну добу перебування на водоймі загального користування виловити не більше трьох кілограм риби. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, білого амура, довжиною менше 40 см ловити заборонено. За незаконний вилов білого амура (із застосуванням заборонених знарядь лову, вилов у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену Правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) передбачена відповідальність у вигляді штраф у розмірі від 340 до 680 грн. Крім того, за кожен екземпляр виловленої в незаконний спосіб білого амура прийдеться сплатити нанесені збитки у розмірі 255 грн.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства чи збуту водних біоресурсів прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Чернігівщини (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

 

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!