А що ви знаєте про слижа європейського?


Слиж європейський або звичайний (Barbatula barbatula) – риба родини Баліторові. Ареал охоплює водойми Європи, окрім Італії, Греції, Шотландії, Норвегії та Швеції. В Україні зустрічається у річках Карпат, притоках р. Дніпро, р. Південний Буг, р. Сіверський Донець. В Придніпров'ї розповсюдження обмежене, зустрічається у басейнах Дніпровського та Кам'янського водосховищ (р. Оріль, р. Самара, р. Ворскла та ін.). Утворює велику кількість підвидів та форм, які дуже схожі між собою.

Розмір слижа у водоймах України не перевищує 15 см, вага – 20-25 грам. Тривалість життя близько п’яти років. Тіло майже голе, дрібна луска вкриває тільки боки риби та не накладається одна на одну. Забарвлення зазвичай жовто-буре, в особин, які мешкають у карпатських річках – темне.

Слиж європейський – донна риба, яка надає перевагу річкам та струмкам зі швидкою течією. У водоймах Центральної та Східної України тримається здебільшого біля витоків річок невеликими групами або поодинокими особинами. Слиж – малорухлива риба, яка ховається між камінням або в інших укриттях та майже не переміщується водоймою. Дорослі особини мають власну ділянку полювання, яку можуть охороняти. Здатен витримувати дефіцит кисню, пересихання водойми та використовувати атмосферне повітря для дихання. Живиться слиж різноманітними безхребетними, яких збирає з підводних предметів та ґрунту, ікрою інших риб, іноді – водоростями. Дорослі особини можуть полювати на мальків інших видів риб.

Статевої зрілості досягає на третьому році життя. Розмноження починається навесні при температурі води 13-15 оС. Нерест порційний, триває протягом двох місяців. Ікра донна, приклеюється до субстрату (пісок, каміння, рослини) на ділянках, де вода насичена киснем. Плодючість залежить від розмірів риби (до 6 тис. ікринок за сезон). Самці охороняють відкладену ікру, доки не з'являться личинки (3-4 доби).

В Україні слиж європейський промислового значення не має. У деяких азійських країнах (Таїланд) є об'єктом промислового лову та використовується для приготування багатьох страв.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!