А що ви знаєте про судака?


Судак звичайний (Sander lucioperca) - вид риб роду Судаки (Sander), родини Окуневих (Percidae).

Широко поширений в прісних водоймах Східної Європи та Азії, зустрічається в річках басейнів Каспійського, Аральського морів, озер Іссик-Куль і Балхаш, також в озерах і розпріснених ділянках морів. У Західній Європі відзначений як вид-вселенець. В Україні зустрічається в річках басейнів Чорного та Азовського морів.

Досить чутливий до концентрації кисню у воді та наявності суспензій, тому не зустрічається у замулених водоймах. У теплий період року тримається на глибинах від 2 до 5 метрів. Активний як вдень, так і вночі, причому, вночі заходить на мілини, а вдень – на глибші місця. Зазвичай віддає перевагу піщаному або гальковому дну, особливо, якщо там присутні корчі, каміння тощо. Їх можна використовувати як укриття, оскільки судак є переважно засадним хижаком. У зимовий час тримається на ямах, часто разом з короповими рибами (лящем, коропом тощо).

Тіло судака вкрите щільною лускою з загостреними краями. Спина і боки риби мають зеленувате забарвлення, з темними поперечними смужками, зазвичай їх 8-12. Живіт судака білий. Плавці великі й віялоподібні. Спинний і хвостовий плавці мають сіре забарвлення з темними плямами. Решта плавців жовті. У всіх плавниках судака є колючі промені, але найбільше їх на спинному плавці. На голові риби великі рухомі очі та рот з довгою щелепою. У роті цієї риби багато дрібних гострих зубів, але найбільш небезпечні - це шість іклів: чотири внизу і два зверху. Досягає довжини до 130 см та ваги до 20 кг.

Судак звичайний є типовим хижаком. В раціоні переважають бички, пічкурі, верховодки і тюлька.

Нерест у судака відбувається навесні, коли температура води доходить до позначки близько 12 градусів (квітень - початок травня). Нереститься на 3-4-му році життя. Для нересту вибирає мілководні ділянки, переважно з затопленими кущами, деревами або великим сміттям на дні. Ікра дрібна, жовтувата. За один раз самка відкладає від 200 тис. до 500 тис. ікринок. Період появи личинок з ікри залежить від температури води і триває цей процес від 3 до 11 днів. Народжуються личинки, довжиною 3-5 мм, у яких немає рота. Вони отримують живлення з жовткового мішечка. Через п'ять днів формується рот і мальки піднімаються на поверхню води. Молодь харчується спершу дрібними безхребетними. Досягаючи розмірів близько 8-10 см, судак майже повністю переходить на живлення молоддю інших видів риб. При хороших умовах харчування вже на 2-му році життя судак здатний досягти маси до 500 - 800 грамів.

Важливий промисловий об'єкт, також об'єкт спортивного рибальства.

М'ясо судака вважається дієтичним продуктом – жирність його мінімальна. Харчова цінність цієї риби дуже велика - вміст білків в ньому перевищує 18%. У м'ясі присутні всі 20 α-амінокислот, 8 з яких - незамінні. Крім того, міститься маса мінеральних речовин, необхідних для людини (фосфор, калій, йод, молібден, марганець та інші).

За незаконний вилов судака, згідно такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209 передбачена компенсація у розмірі 510 грн за один екземпляр.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує, якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!