А що ви знаєте про в'юна?


В'юн звичайний (Misgurnus fossilis) - риба родини В'юнових (Cobitidae). Зустрічається в прісних водоймах Європи та Азії. У Північному Причорномор'ї поширений від Дунаю до Кубані. Як вид-вселенець відзначається у Британії, Скандинавії, Апеннінах, Іберії, Егейського та Білого морів, а також в басейні Рони (Франція). В Україні поширений повсюдно.

В’юном цю рибу називають, очевидно, тому, що під час плавання її тіло в’ється (звивається).

Довжина тіла в’юна складає до 30 см, вага - 25-40 грамів, іноді більше. Тіло подовжене, злегка стисле з боків, вкрите дрібною лускою. Голова невелика, витягнута вперед. Рот звернений донизу й оточений десятьма вусиками, з яких чотири знаходяться на верхній щелепі, два - в кутах рота й чотири - на нижній щелепі. Очі маленькі, жовтого кольору. Плавці закруглені, з темними плямами. Забарвлення залежить від умов проживання. Спина бура, з численними дрібними темними плямами, черевце жовтувате й також плямисте. Посередині тіла розташована широка темна смуга, а вище і нижче неї - по одній вужчій і короткій.

В'юн дуже невибагливий до умов існування й може жити там, де інші риби відсутні. Здатний дихати зябрами, поверхнею шкіри й за допомогою кишечнику, який густо оплетений капілярами. При нестачі кисню в’юн піднімається до поверхні води, захоплює ротом повітря й пропускає його через кишечник, видаючи звук, що нагадує писк. При пересиханні водойми він впадає у сплячку, завдяки чому потреба організму в кисні знижується. При висиханні водоймища в’юн заривається в мул і повертається у воду лише після дощів. У зв'язку з цим його можна зустріти в сильнозамулених озерах, річках, заплавах, де він постійно перебуває біля дна або занурюється в мул. У таких місцях ця риба зустрічається зграйками. Велику частину дня в'юн виявляє незначну активність і лише з настанням сутінків та вночі виходить на пошуки їжі.

Статевозрілим стає у віці трьох років. Самки плодовиті, в особин з верхнього Дністра, довжиною 17-24 см і масою 44-140 грам налічувалося 10-40 тис. ікринок. Нереститься в травні-червні. При температурі води близько 15 C через 7-8 діб з'являються личинки, довжина яких не перевищує 5 мм. Зростає в'юн досить інтенсивно. Так, у верхньому Дністрі в трьохрічному віці риба досягає довжини в середньому понад 13 см. З настанням статевої зрілості темп зростання знижується і довжина тіла п'ятирічних в'юнів становить 18-23 см.

В'юн живиться дрібними молюсками, черв'яками, личинками комах та іншими придонними організмами. При цьому сам часто є об'єктом живлення багатьох хижих риб - щуки, окуня, миня.

В’юн дуже багатий різними корисними речовинами. Хоча його жирність досить висока, жир в’юна принесе тільки користь для здоров’я, так як він представлений переважно ненасиченими жирними кислотами. Це означає, що в’юн буде корисний особам із захворюваннями серцево-судинної системи, в тому числі з підвищеним рівнем холестерину в крові. До складу білка в’юна входять всі незамінні амінокислоти, тому він відрізняється високою поживністю. Крім усього іншого, в’юн є цінним джерелом вітаміну А, який необхідний людському організму для вироблення багатьох гормонів, а також забезпечує зір у сутінках і нормальне стан слизових оболонок, шкіри, волосся і нігтів.

У м’ясі в’юна багато вітаміну Е, який вважається самим потужним антиоксидантом, що захищає клітинні мембрани від руйнування вільними радикалами і токсинами. В’юна рекомендується вживати для профілактики рахіту, так як в його складі багато вітаміну D. Що стосується вітамінів групи В, які відіграють важливу роль у роботі нервової системи, у процесах вуглеводного і білкового обміну, то їх у м’ясі в’юна також предостатньо. В’юн насичений необхідними кожній людині мінеральними елементами: кальцієм, магнієм, калієм, цинком, фтором, хромом, йодом та іншими. Протипоказання до вживання свіжого в’юна не встановлені.

В Україні ці аборигенні мешканці наших водойм не мають великого промислового значення. В Японії смакові якості риби високо цінуються, внаслідок чого її спеціально вирощують. Також в'юнів тримають в акваріумах як «живих барометрів». Вони відчувають зміну атмосферного тиску та починають при цьому дуже часто підійматись до поверхні води. У наукових лабораторіях в'юнів використовують як тест-об'єкт для фізіологічних досліджень, зокрема для дослідження активності гонадотропних гормонів гіпофізу.

За незаконний вилов в’юна постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів», передбачена компенсація у розмірі 17 грн. за один екземпляр.

 

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!