Червонокнижні види риб Чернігівщини. Рибець малий


Чернігівський рибоохоронний патруль продовжує рубрику про риб, занесених до Червоної книги України, які можуть зустрічатися у водоймах на території Чернігівської області. В попередніх матеріалах ми вже розповідали про миня річкового, марену дніпровську, стерлядь прісноводну, яльця звичайного, йоржа носаря, бистрянку російську, карася звичайного або золотого та вирезуба причорноморського. Наступний представник – рибець малий .

Рибець малий (Vimba tenella) відноситься до класу Променепері риби (Actinopterygii), ряду - Коропоподібні (Cypriniformes), родини - Коропові (Cyprinidae). Один з 20-ти видів роду, один з 2-х видів роду у фауні України.

Був поширений у водоймах західного Закавказзя та Криму. В Україні жив у гірських річках Кримського півострова та річках Чорноморського басейну. Це придонна зграйна жила риба. Зустрічалася в річках, які впадають у море, в місцях зі швидкою течією та піщано-глинистим або кам’янистогальковим дном. Нерест відбувається у травні–червні. Живиться дрібними безхребетними тваринами.

Має відносно видовжене, помірно високе, стиснуте з боків тіло менше, ніж у рибця звичайного. За спинним плавцем, аж до основи хвостового плавця тягнеться гострий кіль, вкритий зігнутими посередині лусками. На голові за ніздрями починається кіль, який доходить до початку спинного плавця. Цей кіль приблизно у першій половині не вкритий лускою, голий. На череві, між черевними і підхвостовим плавцями, є також не вкритий лускою кіль. Верхня частина підхвостового плавця має значну виїмку. Рило конічне, м'ясисте, помітно видається над ротом, але менше, ніж у рибця звичайного. Рот нижній, його куточки не досягають вертикалі від переднього краю ока. Зяброві тичинки короткі, розміщені зрідка. Глоткові зуби розташовані в один ряд, при кінці гачкоподібно загнуті, не прилягають один до одного, між ними завжди є вільний простір. Жувальна поверхня перших чотирьох зубів зрізана косо. П'ятий зуб (іноді й четвертий) завжди з загостреною, гачкоподібно загнутою вгору, незрізаною жувальною поверхнею.

Рибець малий у 1994 році був занесений до Червоної книги України, списків Бернської конвенції і МСОП та Європейського червоного списку, як зниклий вид. Причинами зникнення вважаються обміління річок, особливо пригирлових ділянок; забруднення води, надмірний вилов.

Так як дана риба віднесена до Червоної книги України, вилов її заборонений.

За порушення заборони відповідно до ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу для фізичних осіб від 340 до 510 грн, для посадових осіб від 510 до 850 грн.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 визначений розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Так, за один екземпляр виловленого рибця малого розмір компенсації складає 348 грн.

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно - заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України згідно ч. 2 ст. 88 - 1 КУпАП передбачений штраф у розмірі від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства чи незаконному збуту водних біоресурсів прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» Чернігівського рибоохоронного патруля за номерами телефонів (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!