Державні інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля проводить моніторинг умов зимівлі риби


Під час рибоохоронних рейдів в зимовий період державні інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля постійно проводять моніторинг за станом зимівлі водних біоресурсів та середовищем їх існування.

Середня температура води у січні 2022 року у р. Дніпро становила 0,0°С, у р. Десна - 0,1°С. Товщина льодового покриву становила від 8 до 10 см.

Для встановлення вмісту кисну у водоймах державними інспекторами відбираються проби води, які передаються до лабораторії екологічної інспекції.

З початку зими у водоймах області показники кисню були достатні для нормальної життєдіяльності водних біоресурсів: 7 – 8 мг/л.

В цілому, природні чинники, що впливають на хід зимівлі водних біоресурсів є сприятливими.

Проте ситуація потребує постійного контролю для того щоб завчасно запобігти замору риби.

Взимку кількість розчиненого кисню у воді повинна бути не менше 4 мг/л. Зменшення даного показника до 3 мг/л призводить до занепокоєння риби, а при 0,5 - 0,7 мг/л – до її загибелі.

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби: судаки, окуні, йоржі, далі – плітки, лящі, коропи, останніми – карасі та лини.

Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до всіх рибалок, орендарів водойм, користувачів та небайдужих громадян з проханням постійно спостерігати за станом водойм в області.

Про виявленні випадків зимової задухи риби та фактів браконьєрства просимо звертатись на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля за номерами (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!