На Чернігівщині відбулось засідання міжвідомчої робочої групи, щодо проведення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у 2021 році


24 березня 2021 року під головуванням заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Олександра Савченка відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань охорони та відтворення водних біоресурсів.

На заході були присутні представники Управління Держрибагентства у Чернігівській області, Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, Чернігівського прикордонного загону, Нацполіції та УТМР.

Відкрив засідання Олександр Савченко, який зазначив, що охорона водних біоресурсів є важливою складовою захисту екологічного довкілля. Нагадав, що Чернігівська область займає третє місце серед областей за площею. Площа водних об’єктів підконтрольних Управлінню Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області складає 67,7 тис. га. Для того, щоб відтворення водних біоресурсів пройшло в нормальних умовах потрібно мобілізувати зусилля всіх природоохоронних, правоохоронних структур, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Начальник Управління Держрибагентства у Чернігівській області Микола Каленюк ознайомив учасників заходу з наказом Чернігівського рибоохоронного патруля від 17.03.2021 №45 - од «Про встановлення весняно - літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) підконтрольних Управлінню в 2021 році». Наголосив, що Управлінням залучено друковані та Інтернет видання області для проведення масштабної акції, щодо роз’яснювальної роботи серед громадськості з питань дотримання Правил рибальства в період нерестової кампанії. Також наказ про нерестову заборону було розіслано всім райдержадміністраціям, районним радам та ОТГ. Плануються виступи та радіо та телебачення. Крім того, очільник рибпатруля запросив учасників наради обговорити План спільних заходів, який був затверджений головою Чернігівської ОДА та погоджений керівниками зазначених відомств щодо підготовки і проведення нерестової заборони.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба нагадала присутнім, що згідно з положенням ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» з 1 квітня до 15 червня триває «сезон тиші» - це період масового розмноження диких тварин. Протягом цього часу забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Заступник начальника штабу – начальник відділу прикордонної служби штабу Чернігівського прикордонного загону Микола Дереш довів до відома присутніх, що згідно Закону України «Про державну прикордонну службу» підрозділами, які охороняють державний кордон в межах Чернігівської області, у районах несення служби (р. Дніпро та р. Сож) здійснюється контроль за збереженням природних ресурсів, дотриманням правил промислової та іншої діяльності, охороною довкілля. На даних ділянках будуть працювати окремі групи, які разом з державними інспекторами рибоохорони виявлятимуть факти браконьєрства.

Начальник сектору водної поліції ГУНП в Чернігівській області Сергій Сахно зауважив, що під час нерестового періоду створено мобільні групи, які разом з інспекторами рибоохорони здійснюватимуть рибоохоронні рейди.

В ході наради було обговорено організацію спільного контролю з представниками органів рибоохорони, поліції, прикордонниками, громадськістю за незаконним перевезенням водних біоресурсів на магістральних трасах та інших шляхах у період заборони.

Також йшла мова щодо забезпечення спільного нагляду разом з представниками рибоохорони і Держпродспоживслужби за якістю і безпечністю риби, яка потрапляє до споживачів області в даний час.

Керівник Держпродспоживслужби Юрій Павлішен зазначив, що відомство буде посилено контролювати осіб, які займаються реалізацією риби у торгівельних мережах на наявність відповідних документів.

Всі присутні висловили свою готовність до плідної співпраці під час проведення нерестової кампанії.

Підсумовуючи нараду Олександр Савченко заявив, що всі повинні докласти максимум зусиль задля запобігання незаконному рибальству в області у період нересту. Наголосила на важливості проведення роз’яснювальної роботи серед громадськості, щодо збереження природних ресурсів регіону.



Джерело: сайт Чернігівького рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!