Новий перелік водних біоресурсів, що занесуть до Червоної книги України


Мінюст затвердив новий перелік видів тварин, що занесуть до четвертої редакції Червоної книги України.


Оновлений перелік включає 687 видів тварин. Для порівняння, у третє видання Червоної книги України 2009 року було занесено 543 види тварин.


Список містить 14 видів кільчастих червів (у переліку 2009 року – 8 видів), молюсків – 53 (19), членистоногих – 357 (263), хордових – 260 (245).


До нього занесли 171 новий вид тварин, серед яких: 3 види кільчастих червів, 36 – молюсків, 112 – членистоногих, 17 хордових.


Серед водних біоресурсів, які можна зустріти у водоймах Чернігівщини, до Червоної книги вперше потраплять, як зникаючі види: рак товстопалий (Astacus pachypus Rathke), вугор європейський (Anguila anguila), як вразливі види: в'язь звичайний (Leuciscus idus) та підуст звичайний (Chodrostoma nasus).


Нагадаємо, серед червонокнижних видів риб у водоймах на території Чернігівської області можуть зустрічатися: мінога українська (Eudontomyzon mariae), йорж носар (Gymnocephalus acerinus), карась золотий, звичайний (Carassius carassius), минь річковий (Lota lota), марена дніпровська (Barbus borysthenicus Dybowski), стерлядь прісноводна (Acipenser ruthenus), вирезуб причорноморський (Rutilus frisii), бистрянка російська (Alburnoides rossicus), рибець малий (Vimba tenella), ялець звичайний (Leuciscus leuciscus), рак широкопалий (Astacus astacus).


Правилами любительського і спортивного рибальства забороняється вилов водних біоресурсів занесених до Червоної книги України.


Згідно ст. 90 КУпАП за незаконний вилов водних біоресурсів занесених до Червоної книги України передбачений штраф на громадян у розмірі від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 грн з конфіскацією незаконно добутого.


Крім того, постановою Кабінету міністрів України від 07.11.2012 № 1030, передбачена компенсація за один екземпляр незаконно добутих, знищених або пошкоджених водних біоресурсів з числа видів, занесених до Червоної книги України.


Довідкова інформація:


До Червоної книги України першочергово вносять реліктові та ендемічні види, види, що знаходяться на межі ареалу, види, що мають особливу наукову цінність, а також види, поширення яких швидко зменшується внаслідок господарської діяльності людини. Це означає, що для цих видів будуть вживатись посилені заходи для їх збереження та охорони.


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!