Особливості нересту підуста звичайного


Підуст звичайний (Chondrostoma nasus) - риба родини коропових. В Україні зустрічається майже в усіх добре проточних водоймах від пониззя Дунаю і річок Закарпаття до басейну Дніпра включно.

Підуст - прісноводна зграйна придонна риба, яка тримається місць з чистою проточною водою та твердим піщано - мулистим, глинистим або гальково - кам’янистим грунтом особливо вкритим нижчими водоростями.

Статевої зрілості самці досягають у 3 - 4 роки, самиці - у 4 - 5 років. Нерест відбувається рано навесні при температурі води 10 - 12°С на перекатах, на глибині до 40 см. Плодючість самиці залежить від віку та розміру і може становити від 9 до 30 тисяч ікринок. Ікринка у підуста розміром до 2 мм у діаметрі.

На нерест риби збираються у великі зграї, кількість самців значно перевищує кількість самиць. Ікра відкладається одночасно, ввечері або вночі. Клейка ікра прикріплюється до піску, каменів та рослинності. Молодь живиться дрібним планктоном, дорослі споживають переважно водорості.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує що у 2021 році на водоймах області встановлені наступні терміни нерестової заборони:

- з 1 квітня до 31 травня (включно) – р. Дніпро – від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

- з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

- з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

- з 1 квітня до 29 червня (включно) - в придатковій системі водойм.

- з 1 квітня до 29 червня (включно) - лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок і першої линьки.

Рибпатрулем розроблена інтерактивна карта місць, відкритих для любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в межах Чернігівської області, якою можна скористатися за посиланням https://goo.gl/1Dcbns.

Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомити про це Чернігівський рибоохоронний патруль за вказаними номерами «гарячої» лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!