Повноваження органів рибоохорони при оформленні матеріалів і розгляді справ про адміністративні правопорушення


Відповідно до ст. 255 КУпАП, уповноважені на те посадові особи органів рибоохорони мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення передбачені статтями:

ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства);

ч. 4 ст. 85 КУпАП (грубе порушення Правил рибальства – рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову);

ст. 90 КУпАП (вилов водних біоресурсів занесених до Червоної книги України або тих, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, або тих, які внесені до переліків рідкісних видів, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території);

ст. 88 - 1 КУпАП (незаконний продаж риби);

ч. 1 ст. 85-1 КУпАП (виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування водних біоресурсів, а також збут незаконно добутої продукції);

ст. 164 КУпАП (в частині порушення порядку провадження господарської діяльності, пов’язаної з добуванням і використанням риби та інших водних живих ресурсів);

ст. 50 КУпАП (порушення права державної власності на тваринний світ);

ст. 91-2 КУпАП (перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів);

ст. 86-1 КУпАП (експлуатація на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням);

ст. 188-5 КУпАП (невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів рибоохорони).

Протокол складається на місці виявлення правопорушення. Якщо правопорушення вчинене кількома особами, то протокол складається на кожну особу окремо. У разі неможливості скласти його на місці виявлення правопорушення, якщо складання протоколу є обов'язковим, інспектори рибоохорони можуть доставляти порушників до органів місцевого самоврядування та/або органів внутрішніх справ.

Якщо правопорушення пов'язане зі збитками, заподіяними рибному господарству внаслідок незаконного вилову (добування) або знищення водних біоресурсів, або правопорушенням заподіяна матеріальна шкода, то про це зазначається у протоколі.

Протокол підписується особою, яка його склала, порушником і свідками, якщо вони є. У разі відмови порушника підписати протокол у ньому робиться запис про це, який засвідчується підписом особи, яка склала протокол, та іншими особами, які брали участь у виявленні правопорушення. Порушник має право додати до протоколу пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, а також викласти мотиви відмови від підпису.

Державний інспектор рибоохорони, який склав протокол, повідомляє порушнику про місце і час розгляду справи щодо адміністративного правопорушення, роз'яснює його права та обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП.

Посадові особи органів рибоохорони відповідно до ст. 240 КУпАП розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням правил рибальства та охорони рибних запасів, передбачені статтями КУпАП: ст. 50 КУпАП, ч. 3 ст. 85 КУпАП, ч. 4 ст. 85 КУпАП, ст. 86-1 КУпАП, ст. 91-2 КУпАП і ст. 188-5 КУпАП. Матеріали адмінсправ по інших статтях КУпАП, по яких складають протоколи посадові особи органів рибоохорони, розглядаються судами.

Від імені органів рибоохорони розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право: головні, провідні та старші державні інспектори рибоохорони. За результатами розгляду адмінсправи уповноважена на те особа органу рибоохорони виносить постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Одночасно з накладенням адміністративного стягнення посадова особа, яка розглядає справу про адміністративне правопорушення, вирішує питання про відшкодування заподіяних збитків, а також щодо вилучених речей і документів. Про прийняте рішення зазначається в постанові.

Винесений посадовими особами органів рибоохорони штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України. Відповідно до ст. 307 КУпАП порушник зобов’язаний не пізніше трьох робочих днів після закінчення строку (15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу) надіслати документ або копію документу (квитанцію, чек), що підтверджує сплату штрафу до органу рибоохорони, який виніс відповідну постанову.

У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений строк постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір накладеного штрафу та витрати, пов’язані з його примусовим стягненням.

Нагадуємо, що якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову, прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» Чернігівського рибоохоронного патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!