Про штрафи та збитки за порушення Правил рибальства


Аналізуючи реакції громадян на публікації про роботу органів рибоохорони, розуміємо, що не всі громадяни досі розуміють різницю між винесеними штрафами та нарахованими збитками порушникам Правил рибальства.

Отже, несумлінний рибалка – любитель, за порушення Правил любительського і спортивного рибальства, повинен буде сплатити штраф, а вразі завдання шкоди рибному господарству України, ще й збитки по затвердженим таксам за кожен екземпляр незаконно добутого водного біоресурсу.

Штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП).

Відповідно до ч. 3 ст. 85 КУпАП за порушення Правил рибальства – передбачено попередження або накладення штрафу у розмірі від 34 до 170 грн (на громадян) та від 170 до 510 грн (на посадових осіб).

Під порушенням Правил любительського і спортивного рибальства слід розуміти:

- виловив водних біоресурсів менших розмірів ніж дозволених для вилову Правилами любительського та спортивного рибальства;

- вилов риби на зимувальних ямах та нерестовищах;

- вилов риби з перевищенням дозволеної кількості гачків (більше 5 шт. на рибалку);

- вилов водних біоресурсів у каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій; у підвідних і магістральних каналах, відводах рибогосподарських та меліоративних систем, в шлюзових каналах; у новостворених водосховищах (до особливого розпорядження); у верхніх б'єфах гребель на відстані ближче ніж а 500 метрів, в нижніх - на відстані в межах, встановлених п.4.13 Правил рибальства; поблизу мостів, які охороняються, в межах режимних зон охорони; у радіусі 500 метрів навколо риборозплідних господарств; у водоймах риборозплідних і товарних рибних господарств; на водоймах, що розташовані в зоні евакуації (відчуження) на територіях, радіактивно забруднених унаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС тощо;

- перебування на водоймі або поблизу неї з вибуховими та отруйними речовинами, а також зі знаряддями лову, застосування яких у даний час і в цьому місці заборонено, а також зберігання заборонених знарядь лову на водоймах або поблизу них;

- миття у рибогосподарських водоймах або в їх прибережних смугах транспортних засобів, а також проведення робіт, які негативно впливають на стан водойм;

- залишення на берегах водойм і на кризі сміття та інших відходів, засмічення та забруднення водойм іншим чином;

- вилов водних біоресурсів з незареєстрованих плавзасобів або таких, що не мають на корпусі чіткого реєстраційного номера (за винятком веслових човнів);

- пересування плавзасобів у заборонених для рибальства зонах (за винятком установлених суднових ходів), та на ділянках, оголошених органами рибоохорони нерестовищами в період нересту;

- та інші порушення, передбачені Правилами любительського і спортивного рибальства.

Відповідно до ч. 4 ст. 85 КУпАП за грубе порушення Правил рибальства передбачено штраф у розмірі від 340 до 680 грн (на громадян), з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів та від 510 до 850 грн (на посадових осіб) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів.

Під грубим порушенням Правил любительського і спортивного рибальства слід розуміти:

- рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову (вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин; промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел);

- вилов водних біоресурсів у кількості, що перевищує встановлену Правилами любительського і спортивного рибальства, добову норму вилову (більше 3 кг риби, 30 шт. раків та 0,1 кг мотиля на одну особу).

У разі встановлення факту незаконно вилову водних біоресурсів, розраховується ще й розмір збитків (шкоди), завданих рибному господарству. Згідно ст. 20 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», шкода, завдана рибному господарству внаслідок знищення або погіршення стану водних біоресурсів та середовища їх перебування внаслідок господарської та іншої діяльності, підлягає відшкодуванню за рахунок осіб, які безпосередньо здійснювали або замовляли здійснення такої діяльності.

Збитки (шкода) обчислюється відповідно до Такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11. 2011 № 1209 (зі змінами). Так, один незаконно виловлений екземпляр сома обійдеться у 5 117 грн, сазана – 3 706 грн, товстолоба – 3 638 грн, судака – 3 587 грн, білого амура – 3 553 грн, щуки – 3 468 грн, окуня – 3 162 грн, білизни і ляща – 1 649 грн, лина і головня – 1 598 грн, карася сріблястого, чехоні, синця і рибця звичайного – 1 581 грн, клепця, краснопірки, плітки, плоскирки і бичків (крім червонокнижних) – 1 564 грн, верховодки – 85 грн, в’юна – 68 грн, йоржа звичайного – 51 грн та рака – 3 332 грн.

Для прикладу, рибалка упіймав 6 екз. лящів загальною вагою 5 кг. Три кілограми риби (хай буде – 4 екз. лящів) він виловив законно, а за інші понаднормові 2 кг (2 екз. лящів) йому необхідно буде сплатити кошти у вигляді штрафу та відшкодувати заподіяну шкоду (збитки) рибному господарству України, у визначеному розмірі, а саме:

штраф від 340 до 680 грн (розмір визначається судом),

збитки – 3 298 грн (1 649 грн х 2 за кожен екземпляр перелову);

судовий збір (станом на 15.02.2022) - 496 грн.

Тобто, загальна сума коштів, яку порушнику доведеться сплатити до бюджету за 2 екз. незаконно виловлених лящів, складе від 4 134 до 4 474 гривень.

Також, відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України у випадку незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду настає кримінальна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 85 000 грн або обмеження волі строком до трьох років.

Крім того, нагадуємо, що заборонений вилов водних біоресурсів, види яких занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, або внесених до переліків рідкісних видів тварин і рослин, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території.

Більше про відповідальність за порушення Правил рибальства можна почитати за посиланням.

В Управлінні Держрибагентства у Чернігівській області цілодобово функціонує телефонна «гаряча лінія»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби і заборонених знарядь лову - прохання невідкладно повідомляти за вказаними номерами телефонів.


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!