З початку року на Чернігівщині порушники добровільно сплатили понад 50 тис. грн завданих збитків рибному господарству України



До порушників, які вчинили адміністративне чи кримінальне правопорушення та своїми діями нанесли збитки рибному господарству України, визнані судом винними, застосовуються заходи щодо відшкодування шкоди.

Рибоохоронний патруль має право подавати позови та організовувати претензійну роботу щодо відшкодування шкоди, заподіяної суб’єктами господарювання та громадянами у наслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Застосування заходів адміністративної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди. Чернігівським рибоохоронним патрулем, окрім позовної роботи, регулярно вживаються заходи щодо досудового врегулювання спорів. Такі заходи реалізуються шляхом проведення роз’яснювальної роботи та направлення особам, які відповідно до винесених районними судами постанов, визнані винними у вчиненні адміністративних правопорушень, звернень (пропозицій) щодо добровільного відшкодування шкоди, завданої рибному господарству України.

З початку 2020 року особи, які були визнані винними у вчиненні адміністративних правопорушень та стосовно яких під час вирішення питання про накладення стягнення не було прийняте рішення про одночасне відшкодування майнової шкоди або відносно яких триває досудове розслідування кримінального правопорушення, за результатами проведення вищевказаних заходів та на виконання листів-претензій Чернігівського рибоохоронного патруля добровільно компенсували збитки рибному господарству України на суму 45 352 грн.

Відповідно до вимог чинного законодавства, данні кошти стягуються до бюджету відповідної територіальної громади, на території якої було вчинено правопорушення.

Також звертаємо Вашу увагу на те, що постановою Верховного суду України від 10 січня 2019 року по справі № 541/307/17, офіційно розтлумачено, що для відшкодування збитків завданих незаконним вилученням (добуванням) об’єктів тваринного світу не має значення чи повернута незаконно вилучена (добута) риба у середовище свого перебування чи ні.

Також повідомляємо, що у разі несплати даної майнової шкоди добровільно, Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до судів з цивільними позовами до правопорушників щодо відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів. В такому разі, разом із задоволенням позовних вимог судом приймаються рішення про стягнення з відповідачів (правопорушників) сум сплачених судових зборів за подання позовних заяв. Фіксована ставка судового збору за подання позову (для юридичної особи) у 2020 році становить 2 102 грн. На Чернігівщині за результатами направлення вищевказаних позовних заяв, порушниками, до прийняття рішення по справі судом, також добровільно було відшкодовано 6 340 грн.

Чернігівський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства України. Якщо Ви помітили порушення Правил рибальства – прохання терміново повідомляти за номерами телефонної «гарячої лінії» Управління: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!