Риболовля на живця



Якими б привабливими та різноманітними не створювалися штучні принади, та вони не зрівняються в природності з живцем. Саме живець залишається одним з найбільш ефективних приманок для лову хижої риби. Тому він є досить популярним, а ще й малозатратним видом наживки, яку використовують риболови. 


Живцем може бути будь-яка дрібна жива риба (окунь, плітка, краснопірка, карась, плоскирка, верховодка, щипавка), яка насаджується чи прив’язується на рибальські гачки. 


Способи насадження живця на гачок можуть бути різними: зачіплюють за ніздрю, за спину, близько спинного плавця, за хвостик або протягується через ротовий отвір і виводиться через зябра чи через задній прохід, іноді живець пришивається до гачка нитками. При правильному і вмілому насадженню живець може прожити на гачку до кількох діб. 


Збираючись за хижаком, іноді в рибалок виникає дилема, де добути живця та якого, щоб отримати найкращий результат. Добути можна 2 способами: ✔ придбати чи ✔ виловити самостійно.


Зауважимо! Купуючи малька, обов’язково просіть у продавця чек. В такому випадку, маючи підтверджуючий документ, живець не буде зараховуватися до добової норми улову. 


Є така «рибальська мудрість»: найкращий живець той, який спійманий на тій же водоймі, що й хижак. Як хижак визначає місцевого живця незрозуміло, але доля правди в цьому є, і тому самостійно впійманий живець хижаку смачніший.


У ролі живця можна використовувати будь-яку рибу із числа водних біоресурсів, менших за встановлені розміри, визначені Правилами любительського і спортивного рибальства, в межах прилову молоді водних біоресурсів (10% від загального улову). 


Виловити живця можна за допомогою підсаки діаметром не більше 100 см або «хапкою» («павуком»), розмір яких не перевищує 1 х 1 м із кроком вічка сіткового полотна менше 10 мм. Також ловлять звичайною поплавковою вудкою та іншими народними методами (на банку, на пастку з пластикової баклажки, на металеву саморобну «морду»).


В зимовий період лов на живця здійснюється переважно на жерлиці. Згідно нових Правил рибальства одному рибалці дозволено ловити на 7 жерлиць (7 гачків). В теплий період способи лову хижаків більш різноманітні: лов на кружки, спінінги, поплавкові вудки пристосовані до лову на живця.


Який обрати спосіб риболовлі та яку принаду, вибір залишається за вами, головне, рибалити відповідально і не порушувати правил рибальства. 


Вдалої та безпечної риболовлі!


Якщо ви стали свідком порушень, просимо невідкладно повідомити Черкаський рибоохоронний патруль на телефон «гарячої лінії» (0472)31-02-76, (063)896-65-93.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!