Страницы: 1
ТРГО "Громада рибалок Теребовлянщини"
 
ТРГО "Громада рибалок Теребовлянщини"
Ось і розпочався відлік часу новоствореної Теребовлянської районної громадської організації „ Громада рибалок Теребовлящини „ , десятиріччями омріяної , народженої в клопотах , завдяки неабияким зусиллям активістів ініціативної групи . На наш заклик протягом трьох тижнів підтримали ідею створення рибальського товариства більше ста чесних ентузіастів рибалок – любителів різних вікових груп , багатьох професій , які , ми надіємося , будуть міцним ядром нашої громади у майбутньому .

Передумовами створення такого товариства в нашому районі були , як і по всій Україні , такі об”єктивні фактори . Найперше – тотальне браконьєрство всіма відомими й таємними способами . Навіть серед любителів рибалок-вудлярів склалась така думка : „ Вудлиськом ( навіть одним ) не можна ловити рибу , зате можна на сіті й акумулятори „ . Як не гірко , все ж потрібно визнати – доля істини в такому афоризмі є , і немала . До речі – депутатським складом Теребовлянської міської ради в минулому році було прийнято рішення про заборону продажу браконьєрських засобів лову риби – сіток , екранів і т.п. Ну і що ? Браконьєри рішучі та винахідливі , вони купують „ знаряддя „ для своєї кримінальної діяльності в інших місцях , виготовляють самі . Ці особи ( бо людьми їх важко називати чесним громадянам ) не думають про завтрашній день , про своїх дітей , внуків та правнуків . Ні ! Тільки сьогодні поживитися і то якнайбільше , а завтра – хоч потоп... Зрозуміло , вони виправдовуються посилаючись на нестачу коштів для родини , бідність і тому подібне . То так же можна і вбивство виправдати ! Взагалі нині „модним” стало висловлювання , навіть , чи переважно – нецензурне , на рахунок нашої держави . Ну хай вже там уряд , президент , парламент , але ж не наша Ненька Україна ! Розглянь-тесь , люди , навкруги , пізнайте красу свого краю , а не якихось там Канар ; прийдіть таки до думки про збереження свого краю , „передачу” його своїм нащадкам ! Не жити ж їм посеред мертвих кам”яних споруд й у смороді каналізаційних зливів ? Без зелені , без дзеркальної блакиті наших водойм , запашних лугів , дібров ...Це від кожного з нас нині залежить , якою буде держава за 10 , 50 , 100 років . Не від президента , уряду й парла-менту ! Тільки від нас ! Так , не усім і не кожному дано Богом таке розуміння , не кож-ному ...

Звідси й другий об”єктивний фактор , що „сковує” руки рибалок-вудлярів – зменшення з року в рік кількості водойм на яких „вільно” можна , відпочиваючи з дозволеними любительськими снастями , вудити рибу . Через що таке діється ? Усім відомо – через безконтрольне віддавання в оренду усіх без винятку водойм , не дивлячись на їх загально-державний чи місцевий статуси , як то – заповідники , заказники , водозбирачі , наливочні резервуари та ін. Та нехай би там уже ... Але ж орендоване плесо стає „індивідуальною власністю” нового господаря і на ньому вже не йде мова ні про який любительський вилов риби вудлищем . Фактично такі водойми стають „закритими” для всіх . Що це ? Ще за часів Радянського Союзу багато чого було „закрито” для простих мешканців , та завдяки становленню Незалежної України більшість того „невидимого” і не „чутного” зникло . Так могло б бути і надалі ! Де там ? Нам нині знову гупають дверима перед носом. Адже кожен громадянин не в змозі „заорендувати” якусь водойму . Та і не хватить їх на кожного в Україні . Проте це зможе зробити громадське товариство . Ми віримо в це! Ми прагнемо цього всіма фібрами душі ! І ми будемо добиватися свого – будь там що ! Хай це знають наші опоненти ( легко сказано ) .

Через три тисячоліття до нас линуть незабутні й не забуті істини великого мудреця світу - Соломона : „ Кожну добру справу можна споганити , але і в самій поганій справі можна знайти хоч би іскринку світла” ( слова інтерпретовані ) .

Тому ми пропонуємо усім рибалкам України – створювати такі товариства ,як наше , у себе , у своєму рідному і любимому краю . Тільки громада в змозі змінити темінь на світло , не дати нікому споганити доброї справи .

Наше громадське товариство , можна мовити , - новонароджене . У нас багато задумів , планів , проектів на близьке і далеке майбутнє . Що може самостійно новонароджене люд-ське маля ? От... От... А громада ? О-о-т !

Найперший крок кожної такої громади це , безумовно , бажання законним шляхом „ово-лодіти” спершу хоча б однією водоймою , а вже далі декількома . Ось над цим ми нині й працюємо . Що ж то означає „володіти”?

По-перше : це спільна праця на рівних кожним громадським товаришем ( не хочеться чомусь мовити – „членом” ) з охорони даної водойми , збереження її ландшафтної терито-рії із всіма видами флори та фауни , навіть тих , які занесені до Червоної Книги України.

По-друге : навчання природоохоронній науці . Так , так саме - навчання ! Навчання і роз’яснення , а ще виховання культури . Бо завсігди , як у нас те роблять , чи п-пак розуміють охорону ? А так : р-раз і мордою об етейбл , руки в кайдани , ще й палицею по горбі . Хоч таке й потрібно в деяких крайніх випадках . Все ж переконання на основі розуміння когось , чогось – набагато ефективніше , на нашу думку . Є в нас мудрі „знато-ки” природи і конкретно – іхтіології . Не цуратимемося і цінних порад науковців із Асоці-ації Риболовів України щодо правильного і розумного ведення рибного господарства .

І по-третє : можливо , найважливіше для кожного з нас , незважаючи на „по-перше і

по-друге” – це вільне вудіння хвостато-зяберних створінь ... І тільки завше великих-пре-великих на „своїй” водоймі в любу пору року , в любу пору доби , за любих погодніх умов... Хто такий істинний рибалка-вудкар ? Це знають вони самі , а ще ... , ще – їхні дру-жини та діти . Вони не тільки знають , а й бачать , відчувають . Від такої людини ( чи то чоловік , чи то жінка – немає значення ) лине навкруги якась незрима , але відчутна диво-енергія , що заманює , кличе , нуртує ... Дійсно – нелюбителям рибної ловлі нас важко зрозуміти ! Ми підчас і самі того не відаємо.

Чекаєш кожного вихідного , як манни небесної , як радості незбагненної ! А як випадає відгул чи й „неробочий день” – мерщій , кинувши все , в свої коханії пенати ! Та що там ? А коли „бере скажено” ? А робота ? А сім”я ? То пхе ! Усе лишаєш і ну-у , знову туди , до дорогих лускатих . А коли ніяк не виходить , ну-у н-і-я-я-к?!! Що тоді ? Тоді тебе викручує , безсоння настає , все валиться з рук , похмурий настрій ... Та хоч би раз на рік вполювати одну-однісіньку , але не менше „десятки” ( в кг ) , а ще краще 15 –ки . От тоді ! Тоді отримуєш „підзарядку” на увесь час , до другого такого випадку . І згадуєш , згадуєш усі подробиці „ходу друзяки” , його завороти , кола і пірнан-ня , натягування жилки до критичної межі , пружність вудилища і ... , і приємний щем у серці , і дрібне тремтіння рук , всеохоплюючий захват , радість ... Та хіба те можна передати словами ?! Те потрібно відчути ! Що у кого ... У нас , рибалок , - о-та-ке ... О-т-т-а-к-е-н-н-е щастя !!!

На закінчення хочеться мовити про те , що наша громада існуватиме лише на кошти із внесків кожного вудляра , а ще – добровільні пожертви будь-кого . Наше товариство - для нас , воно неприбуткове з погляду держави . Зате я-к-к-е прибуткове нам ! Задоволення , придбана віртуозність у вивуджуванні рибин , купа адреналіну , товариськість , дружба , позитивні емоції , спілкування ... Всього не перечислиш ? Хоч і серед нас трапляються заздрісники , „скряги” й мовчуни , самітники , які не бажають ділитися досвідом , „секретами” , „своїм місцем” ... Та Бог з ними... Не в них діло ... Та в нас , в ГРОМАДІ !!!

Звертаємось до державних , громадських , любительських , спортивних , приватних ор-ганізацій та підприємств , діяльність яких пов”язана з природоохоронною роботою , веденням рибних господарств , та і взагалі до всіх чесних , небайдужих і порядних людей !

Підтримайте наші ініціативи порадами , по-можливості надсилаючи копії офіційних документів даної теми . Разом , ГРОМАДОЮ , ми зможемо відстояти наше право , нашу „хворобу” , наше уподобання від зазіхань так званих орендаторів , які „позакривали” майже всі водойми і заказники місцевого значення заради власної наживи !


Ініціативна група по створенню
ТРГО „ Громада рибалок Теребовлянщини”

_________________
 
Цитата
ТРГО "Громада рибалок Теребовлянщини"
Ось і розпочався відлік часу новоствореної Теребовлянської районної громадської організації „ Громада рибалок Теребовлящини „ , десятиріччями омріяної , народженої в клопотах , завдяки неабияким зусиллям активістів ініціативної групи . На наш заклик протягом трьох тижнів підтримали ідею створення рибальського товариства більше ста чесних ентузіастів рибалок – любителів різних вікових груп , багатьох професій , які , ми надіємося , будуть міцним ядром нашої громади у майбутньому .

Передумовами створення такого товариства в нашому районі були , як і по всій Україні , такі об”єктивні фактори . Найперше – тотальне браконьєрство всіма відомими й таємними способами . Навіть серед любителів рибалок-вудлярів склалась така думка : „ Вудлиськом ( навіть одним ) не можна ловити рибу , зате можна на сіті й акумулятори „ . Як не гірко , все ж потрібно визнати – доля істини в такому афоризмі є , і немала . До речі – депутатським складом Теребовлянської міської ради в минулому році було прийнято рішення про заборону продажу браконьєрських засобів лову риби – сіток , екранів і т.п. Ну і що ? Браконьєри рішучі та винахідливі , вони купують „ знаряддя „ для своєї кримінальної діяльності в інших місцях , виготовляють самі . Ці особи ( бо людьми їх важко називати чесним громадянам ) не думають про завтрашній день , про своїх дітей , внуків та правнуків . Ні ! Тільки сьогодні поживитися і то якнайбільше , а завтра – хоч потоп... Зрозуміло , вони виправдовуються посилаючись на нестачу коштів для родини , бідність і тому подібне . То так же можна і вбивство виправдати ! Взагалі нині „модним” стало висловлювання , навіть , чи переважно – нецензурне , на рахунок нашої держави . Ну хай вже там уряд , президент , парламент , але ж не наша Ненька Україна ! Розглянь-тесь , люди , навкруги , пізнайте красу свого краю , а не якихось там Канар ; прийдіть таки до думки про збереження свого краю , „передачу” його своїм нащадкам ! Не жити ж їм посеред мертвих кам”яних споруд й у смороді каналізаційних зливів ? Без зелені , без дзеркальної блакиті наших водойм , запашних лугів , дібров ...Це від кожного з нас нині залежить , якою буде держава за 10 , 50 , 100 років . Не від президента , уряду й парла-менту ! Тільки від нас ! Так , не усім і не кожному дано Богом таке розуміння , не кож-ному ...

Звідси й другий об”єктивний фактор , що „сковує” руки рибалок-вудлярів – зменшення з року в рік кількості водойм на яких „вільно” можна , відпочиваючи з дозволеними любительськими снастями , вудити рибу . Через що таке діється ? Усім відомо – через безконтрольне віддавання в оренду усіх без винятку водойм , не дивлячись на їх загально-державний чи місцевий статуси , як то – заповідники , заказники , водозбирачі , наливочні резервуари та ін. Та нехай би там уже ... Але ж орендоване плесо стає „індивідуальною власністю” нового господаря і на ньому вже не йде мова ні про який любительський вилов риби вудлищем . Фактично такі водойми стають „закритими” для всіх . Що це ? Ще за часів Радянського Союзу багато чого було „закрито” для простих мешканців , та завдяки становленню Незалежної України більшість того „невидимого” і не „чутного” зникло . Так могло б бути і надалі ! Де там ? Нам нині знову гупають дверима перед носом. Адже кожен громадянин не в змозі „заорендувати” якусь водойму . Та і не хватить їх на кожного в Україні . Проте це зможе зробити громадське товариство . Ми віримо в це! Ми прагнемо цього всіма фібрами душі ! І ми будемо добиватися свого – будь там що ! Хай це знають наші опоненти ( легко сказано ) .

Через три тисячоліття до нас линуть незабутні й не забуті істини великого мудреця світу - Соломона : „ Кожну добру справу можна споганити , але і в самій поганій справі можна знайти хоч би іскринку світла” ( слова інтерпретовані ) .

Тому ми пропонуємо усім рибалкам України – створювати такі товариства ,як наше , у себе , у своєму рідному і любимому краю . Тільки громада в змозі змінити темінь на світло , не дати нікому споганити доброї справи .

Наше громадське товариство , можна мовити , - новонароджене . У нас багато задумів , планів , проектів на близьке і далеке майбутнє . Що може самостійно новонароджене люд-ське маля ? От... От... А громада ? О-о-т !

Найперший крок кожної такої громади це , безумовно , бажання законним шляхом „ово-лодіти” спершу хоча б однією водоймою , а вже далі декількома . Ось над цим ми нині й працюємо . Що ж то означає „володіти”?

По-перше : це спільна праця на рівних кожним громадським товаришем ( не хочеться чомусь мовити – „членом” ) з охорони даної водойми , збереження її ландшафтної терито-рії із всіма видами флори та фауни , навіть тих , які занесені до Червоної Книги України.

По-друге : навчання природоохоронній науці . Так , так саме - навчання ! Навчання і роз’яснення , а ще виховання культури . Бо завсігди , як у нас те роблять , чи п-пак розуміють охорону ? А так : р-раз і мордою об етейбл , руки в кайдани , ще й палицею по горбі . Хоч таке й потрібно в деяких крайніх випадках . Все ж переконання на основі розуміння когось , чогось – набагато ефективніше , на нашу думку . Є в нас мудрі „знато-ки” природи і конкретно – іхтіології . Не цуратимемося і цінних порад науковців із Асоці-ації Риболовів України щодо правильного і розумного ведення рибного господарства .

І по-третє : можливо , найважливіше для кожного з нас , незважаючи на „по-перше і

по-друге” – це вільне вудіння хвостато-зяберних створінь ... І тільки завше великих-пре-великих на „своїй” водоймі в любу пору року , в любу пору доби , за любих погодніх умов... Хто такий істинний рибалка-вудкар ? Це знають вони самі , а ще ... , ще – їхні дру-жини та діти . Вони не тільки знають , а й бачать , відчувають . Від такої людини ( чи то чоловік , чи то жінка – немає значення ) лине навкруги якась незрима , але відчутна диво-енергія , що заманює , кличе , нуртує ... Дійсно – нелюбителям рибної ловлі нас важко зрозуміти ! Ми підчас і самі того не відаємо.

Чекаєш кожного вихідного , як манни небесної , як радості незбагненної ! А як випадає відгул чи й „неробочий день” – мерщій , кинувши все , в свої коханії пенати ! Та що там ? А коли „бере скажено” ? А робота ? А сім”я ? То пхе ! Усе лишаєш і ну-у , знову туди , до дорогих лускатих . А коли ніяк не виходить , ну-у н-і-я-я-к?!! Що тоді ? Тоді тебе викручує , безсоння настає , все валиться з рук , похмурий настрій ... Та хоч би раз на рік вполювати одну-однісіньку , але не менше „десятки” ( в кг ) , а ще краще 15 –ки . От тоді ! Тоді отримуєш „підзарядку” на увесь час , до другого такого випадку . І згадуєш , згадуєш усі подробиці „ходу друзяки” , його завороти , кола і пірнан-ня , натягування жилки до критичної межі , пружність вудилища і ... , і приємний щем у серці , і дрібне тремтіння рук , всеохоплюючий захват , радість ... Та хіба те можна передати словами ?! Те потрібно відчути ! Що у кого ... У нас , рибалок , - о-та-ке ... О-т-т-а-к-е-н-н-е щастя !!!

На закінчення хочеться мовити про те , що наша громада існуватиме лише на кошти із внесків кожного вудляра , а ще – добровільні пожертви будь-кого . Наше товариство - для нас , воно неприбуткове з погляду держави . Зате я-к-к-е прибуткове нам ! Задоволення , придбана віртуозність у вивуджуванні рибин , купа адреналіну , товариськість , дружба , позитивні емоції , спілкування ... Всього не перечислиш ? Хоч і серед нас трапляються заздрісники , „скряги” й мовчуни , самітники , які не бажають ділитися досвідом , „секретами” , „своїм місцем” ... Та Бог з ними... Не в них діло ... Та в нас , в ГРОМАДІ !!!

Звертаємось до державних , громадських , любительських , спортивних , приватних ор-ганізацій та підприємств , діяльність яких пов”язана з природоохоронною роботою , веденням рибних господарств , та і взагалі до всіх чесних , небайдужих і порядних людей !

Підтримайте наші ініціативи порадами , по-можливості надсилаючи копії офіційних документів даної теми . Разом , ГРОМАДОЮ , ми зможемо відстояти наше право , нашу „хворобу” , наше уподобання від зазіхань так званих орендаторів , які „позакривали” майже всі водойми і заказники місцевого значення заради власної наживи !


Ініціативна група по створенню
ТРГО „ Громада рибалок Теребовлянщини”

_________________
Віктор повністю підтримую вас в даному питанні. У нас в Чорткові є багато небайдужих людей які б підтримали даний рух. Цього року наші хлопці по власній ініциативі навіть запустили в Серет біля тони малька за власний кошт. Одна біда що УТМР в даному плані абсолютно нічого не робить. Чортківська міська Рада також виносила потанову про заборону торгівлі сітками але як було так все і залишилося тільки лишилася гола постанова а все остальне по старому. Пишіть про вашу роботу а ми будемо приєднуватися.
 
Громадою вже багато зроблено за час її існування адже існує вона з 27 квітня 2009 р.
  - по місцевих ставках району проводяться рейди особливо підчас нерестового періоду, в громаді є три позаштатних інспектора риб.охорони.
- неодноразово проводимо акції "Чистий берег".
- проводимо агітаційно масову розяснювальну роботу серед населення району, випускоєм листівки, буклети,щотежневі статті в районній газеті "Воля" на риболовну тематику.
    Що до заборони сіток наша міська рада також винесла рішення але в тому напрямку нічого не робиться- владі це непотрібно.  Ці питання ми взяли під своє крило, проводим рейди залучаєм до цієї роботи і міліцію.
    Основний зараз наш напрямок  , що „сковує” руки рибалок-вудлярів – зменшення з року в рік кількості водойм на яких „вільно” можна , відпочиваючи з дозволеними любительськими снастями , вудити рибу .  Усім відомо – через безконтрольне віддавання владою в оренду усіх без винятку водойм , не дивлячись на їх загально-державний чи місцевий статуси , як то – заповідники , заказники .  Але ж орендоване плесо стає „індивідуальною власністю” нового господаря і на ньому вже не йде мова ні про який любительський вилов риби вудлищем . Фактично такі водойми стають „закритими” для всіх .
    В теребовлянському районі майже всі ставки віддані в оренду без відповідних на це документів, як їх повернути простим ребалкам, коли орендарі хваляться  ми маєм касу нам і закони в руки.
  Це єдина проблема громади.
 
ЗАРЕЄСТРОВАНО                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

Теребовлянським районним                                          Рішенням установчих зборів
управлінням юстиції                                                       Теребовлянської районної
                                                                                          громадської організації
Свідоцтво №_________                                                „ Громада рибалок Теребовлянщини „
„____”_______________2009р.                                          „ 14 ”    квітня    2009р.

Наказ №___ від „___”_________2009р.                   Протокол № 1 від „ 14 ”  квітня   2009р

В.о. начальника Теребовлянського р-ного
           управління юстиції


______________________ Н.О. Свинарчук







СТАТУТ

Теребовлянської районної громадської організації
„ Громада рибалок Теребовлянщини „














Теребовля
2009р.


СТАТУТ


РОЗДІЛ 1
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1.
1. Теребовлянська районна громадська  організація «ГРОМАДА РИБАЛОК ТЕРЕБОВЛЯНЩИНИ» (надалі - Організація) створюється на підставі Конституції України , Закону України „ Про об”єднання громадян „ , Положення про порядок легалізації  об’єднань громадян, та інших законодавчих актів ,є неурядовим, добровільним, неприбутковим громадським об'єднанням громадян для задоволення та захисту своїх законних прав та інтересів на основі спільності інтересів по збереженню, захисту та розвитку в Україні любительского та спортивного риболовства, сприяння розвитку охорони навколишнього середовища, надання кваліфікованої наукової, практичної, юридичної та фінансової допомоги населенню, господарським товариствам, органам державної влади та іншим суб’єктам в галузі риболовства, охорони навколишнього середовища та туризму на території України.
Стаття 2.
1. Організація будується на принципах самоврядування, добровільності, рівноправності і законності.
2. Організація несе відповідальність за своїми зобов'язаннями відповідно до чинного законодавства України.
Стаття 3.
1. Організація здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, міжнародних договорів України і даного Статуту.
2. Організація є юридичною особою з моменту державної реєстрації та здійснює свою діяльність на території Теребовлянського р-ну , Тернопільської області , має відокремлене майно, самостійний баланс, круглу печатку з своїм найменуванням, може від свого імені набувати майнові і особисті немайнові права і нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді, відкривати розрахункові і інші рахунки в національній і іноземній валюті в банківських установах, мати відповідні штампи, бланки з своїм найменуванням, власну символіку, у тому числі емблему і прапор, і інші реквізити , затверджені і зареєстровані у встановленому законом порядку.
Стаття 4. Найменування Організації.
Повне офіційне найменування українською мовою:
Теребовлянська районна громадська організація «Громада Рибалок Теребовлянщини»;
Скорочене найменування Організації:
ТРГО «Громада Рибалок Теребовлянщини»
Стаття 5. Місцезнаходження постійного керівного органу Організації.
Місцезнаходження постійно діючого керівного органу Організації — вулиця 22 Січня 17, місто Теребовля, Теребовлянського району , Тернопільської області , Україна.

РОЗДІЛ 2.
МЕТА І ЗАДАЧІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Стаття 6. Мета Організації:
1) об'єднання риболовів з метою колегіального визначення своїх спільних інтересів та шляхів їх задоволення;
2) захист законних прав та інтересів членів Організації;



3) сприяння захисту, розвитку та відновленню любительського та спортивного риболовства, охорони навколишнього середовища, надання допомоги та підняття престижу наукових закладів в області риболовства, надання безоплатної кваліфікованої наукової, практичної, юридичної та фінансової допомоги неприбутковим органам державної влади в галузі риболовства, охорони навколишнього середовища та туризму;
4) сприяння створенню організаційних, матеріальних і фінансових умов і передумов для запобігання екологічній кризі та сприяння відновленню екобалансу водних та інших природних ресурсів України,
5) сприяння розвитку рекреаційного використання природних ресурсів України як об'єктів права власності Українського Народу,
6) сприяння активній співпраці (культурному, науковому і діловому) риболовів України, зі всіма громадськими, благодійними, державними організаціями України і зарубіжних держав в галузі риболовства, охорони навколишнього середовища та туризму, а також їх об'єднання.

Стаття 7. Завдання Організації:
1) конструктивна взаємодія із уповноваженими та/або зацікавленими державними, громадськими і підприємницькими структурами України, і інших держав, з метою вирішення проблем у галузі риболовства, захисту та охорони навколишнього середовища та туризму, захисту прав риболовів в Україні;
2) сприяння практичному здійсненню загальнодержавних, регіональних, місцевих, міжнародних та інших програм, що спрямовані на поліпшення умов спортивного та любительського риболовства;
3) сприяння розвитку науки і освіти, реалізації наукових програм, надання безоплатної допомоги вченим у галузі риболовства, охорони навколишнього середовища та туризму;
4) сприяння розробці і реалізації різних соціальних програм, направлених на здійснення Статутних мети і задач Організації;
5) сприяння зростанню водних ресурсів України;
6) сприяння організації та проведення риболовних фестивалів, виставок, ярмарків, спортивних змагань та інших заходів в порядку, встановленому законодавством.
7) проведення заходів, спрямованих на створення належних умов для розвитку масового любительського і спортивного риболовства;
8) сприяння розвитку природно-заповідного фонду та природоохоронної справи;
9) сприяння розвитку охорони здоров'я, масової фізичної культури, спорту і туризму, пропагування здорового способу життя;
10) розробка та реалізація власних проектів, та участь в інших, що сприяють розвитку риболовного спорту, підтриманню та відновленню екології довкілля;
11) участь в організації семінарів, конференцій, лекцій та інших заходів з питань розвитку риболовного спорту та підвищення екологічної культури в суспільстві;
12) сприяння налагодженню та розвитку всебічного співробітництва між Україною та іншими країнами світу у спортивній, екологічній, гуманітарній, та інших сферах;
13) взаємовигідний обмін інформацією та спеціалістами зі риболовно-спортивними організаціями України та зарубіжних країн;
14) громадський контроль за розробкою, прийняттям та виконанням рішень державними компетентними органами.

РОЗДІЛ 3.
ОСНОВНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Стаття 8. Діяльність Організації.
Організація для досягнення статутної мети і задач відповідно до чинного законодавства здійснює діяльність в порядку, передбаченому чинним законодавством та даним Статутом у тому числі:

1) взаємодіє зі всіма зацікавленими фізичними і юридичними особами, у тому числі зарубіжними;
2) сприяє формуванню громадської думки для вирішення статутних задач;
3) встановлює контакти і налагоджує діалог з організаціями головна мета та цілі яких подібні, з метою пошуку взаємоприйнятних шляхів вирішення власних Статутних завдань;
4) організовує та сприяє організації виставок, фестивалів, наукових дискусій і інших заходів спільно з будь-якими громадськими об’єднаннями в галузі риболовства;
5) об'єднує на добровільній основі риболовів України для захисту їх прав, збереження національної самобутності рибальства, розвитку культурних, інтелектуальних і інших взаємовідносин між риболовами різних регіонів України;
6) розробляє та приймає участь у здійсненні освітніх програм, які включають:
- вивчення проблем, методів і засобів риболовства, риболовної літератури і історії риболовства, у тому числі за допомогою організацій та установ, відповідних учбових закладів;
- організація та участь в проведенні семінарів, конференцій, лекцій та інших заходів з питань розвитку риболовства та підвищення екологічної культури в суспільстві;
7) розробка і здійснення програм в області культури риболовства, організація гуртків, клубів по інтересах, створення недержавних установ з питань риболовства;
8) надає консультації риболовам з роз’яснення їх прав та обов’язків, а також положень нормативно-правових актів, що регулюють питання, пов’язані з рибальством, сприяє підвищенню правової обізнаності членів Організації, щодо реалізації та захисту їх законних прав і свобод.

РОЗДІЛ 4
ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОРГАНІЗАЦІЇ

Стаття 9. Права Організації.
Організація відповідно до чинного законодавства та даного Статуту має право:
1) визначати свою мету і задачі, структуру, форми і методи своєї діяльності;
2) вільно поширювати інформацію про свою діяльність;
3) брати участь у розробці проектів та прийнятті рішень органів державної влади і органів місцевого самоврядування в порядку і обсязі, передбаченому законодавством України;
4) представляти і захищати свої права, законні інтереси своїх членів в органах державної влади, місцевого самоврядування і громадських об'єднаннях;
5) виступати з ініціативами з різних питань суспільного життя, вносити пропозиції до органів державної влади;
6) брати участь через своїх представників в діяльності міжнародних неурядових організацій;
7) проводити збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікетування;
8) засновувати засоби масової інформації і здійснювати видавничу діяльність друкованих, кіно-, фото-, відео- матереалів, теле- та радіопрограм та іншої інформації, що пов’язана з розвитком риболовного спорту та підвищенням екологічної культури в суспільстві;
9) зберігати і збагачувати свою історичну і культурну спадщину;
10) створювати свої регіональні і місцеві структурні підрозділи;
11) засновувати громадські об'єднання, їх спілки, асоціації, ухвалювати рішення про входження в них і виходу з них;
12) створювати некомерційні організації, комерційні та некомерційні підприємства;
13) набувати, відчужувати, надавати в користування або в оренду рухоме або нерухоме майно, а також списувати власне майно з балансу, якщо воно зношено або морально застаріло;
14) засновувати або співзасновувати господарські товариства з правами юридичної особи;

15) здійснювати освітню, культурно-просвітницьку, інформаційну, консультативну, рекламну,
видавничу, зовнішньоекономічну і інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством для громадських об'єднань.
Ліцензійні види діяльності можуть здійснюватися Організацією тільки після отримання ліцензії в порядку, встановленому законом.
16) здійснювати інші повноваження, не заборонені чинним законодавством для громадських об'єднань;
17) одержувати від органів державної влади і управління, та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для реалізації своїх цілей і завдань;
18) вивчати ефективність дії нормативно-правових актів та вносити пропозиції щодо удосконалення законодавства та практики його застосування;
19) встановлювати ділові зв’язки та обмінюватися інформацією та делегаціями з вітчизняними, зарубіжними та міжнародними організаціями, та вивчати і пропагувати вітчизняний та зарубіжний досвід організації любительського та спортивного риболовства;
20) розповсюджувати інформацію та пропагувати діяльність Організації та популяризувати назву й символіку Організації.

Стаття 10. Обов'язки Організації.
Організація відповідно до чинного законодавства зобов'язана:
1) дотримуватись законодавства України, загальновизнані принципи і норми міжнародного права, сфери діяльності Організації, а також даного Статуту;
2) щорічно публікувати звіт про використання свого майна або забезпечувати доступність ознайомлення з вказаним звітом;
3) щорічно інформувати реєструючий орган про продовження своєї діяльності з вказівкою дійсного місцезнаходження постійно діючого керівного органу, його назви і даних про керівників громадського об'єднання в об'ємі відомостей, що включаються в єдиний державний реєстр юридичних осіб.

РОЗДІЛ 5
СТРУКТУРА ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ І КОНТРОЛЮ ОРГАНІЗАЦІЇ

Розділ 1
ЗАГАЛЬНІ ЗБОРИ

Стаття 11. Загальні збори — Найвищий орган управління Організації.
1. Найвищим керівним органом Організації є Загальні збори.
2. Загальні збори скликаються Радою Організації (далі Рада), з доведенням інформації про скликання Загальних зборів і їх передбачуваний порядок денний до членів Організації не пізніше, ніж за один місяць до дати проведення Загальних зборів. Чергові Загальні збори скликаються не менше одного разу на 1 рік.
3. Позачергові Загальні збори можуть бути скликані за ініціативою:
- Голови Організації;
- Ради Організації;
- більше половини членів Організації;
- Контрольно-ревізійної комісії.
Інформація про позачергові збори доводиться до відома членів Організації не менше ніж за 15 днів до дати його проведення.
4. Загальні збори вважаються правомочним, якщо на ньому присутні більше половини членів Організації.
5. Дата і місце проведення Загальних зборів визначаються Радою.



Стаття 12. Повноваження Загальних зборів.
1. Загальні збори мають право розглядати будь-які питання внутрішньої діяльності Організації.
Виняткова компетенція Загальних зборів:
1) затверджує Статут, Програму і регламент своєї роботи, зміни і доповнення в Статут і Програму Організації;
2) затверджує положення про Контрольно-ревізійну комісію Організації;
3) обирає членів Ради і Контрольно-ревізійної комісії строком на 2 роки;
4) заслуховує і затверджує звіти Голови,  Правління Ради і Контрольно-ревізійної комісії;
5) вирішує питання реорганізації і ліквідації Організації.

2. Члени Ради і Контрольно-ревізійної комісії обираються відкритим голосуванням, більше половини голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму. Їх повноваження припиняються після виборів нового складу керівних органів Організації.

3. Рішення Загальних зборів приймаються з питань:
1) ухвалення Статуту і Програми — не менше ніж 3/4 голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму;
2) реорганізації і ліквідації Організації, по внесенню змін і доповнень в Статут і Програму Організації — не менше ніж 3/4 голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму;
3) регламенту Загальних зборів — більшістю голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму.

4. Із статутних і програмних питань Організації, рішення приймаються відкритим голосуванням більше половини голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму.
Розділ 2.
ГОЛОВА

Стаття 13. .
1. Голова обирається Радою строком на 2 роки.

Стаття 14. Повноваження Голови.
1. Голова здійснює керівництво діяльністю Організації, Радою і Правлінням Ради.
2. Голова володіє правом першого підпису фінансових документів Організації.
3. Представляє Організацію в органах державної влади і місцевого самоврядування, громадських об'єднаннях, взаємодіє зі всіма зацікавленими особами, у тому числі зарубіжними, без довіреності.
4. Укладає угоди, договори,  здійснює інші юридичні дії відповідно до чинного законодавства і даного Статуту.
5. Призначає керівників осередків Організації.
6. Затверджує організаційно-штатну структуру.  
7. Щорічно робить звіт перед Радою.
8. Звітує перед Загальними зборами про виконану роботу.
9. Розпоряджається майном і засобами Організації в межах своєї компетенції.
10. Розподіляє обов'язки між членами Ради.
11. Видає довіреності, підписує документи, відкриває розрахункові і інші рахунки в національній і в іноземній валюті в банківських установах.
12. Здійснює прийом і звільнення штатних співробітників.
13. Здійснює інші функції, окрім віднесених до виняткової компетенції інших органів.
14. Під час відсутності Голови його обов'язки виконує Заступник Голови за дорученням Голови.

Розділ 3
РАДА

Стаття 15. Рада.
1. Керівним колегіальним органом Організації в період між Загальними зборами є Рада, яка обирається строком на 2 роки в кількості, визначеній Загальними зборами.
2. Рада складається з Голови, Заступника Голови , керівників осередків Організації  і членів Ради, вибраних Загальними зборами.
Кількісний склад членів Ради визначається Загальними зборами.
Всі члени Ради володіють рівними правами.
3. Керівником Ради за посадою є Голова Організації.
4. Засідання Ради проводяться у міру необхідності, але не менше одного разу на квартал.
5. Засідання Ради скликаються Головою Організації.
6. Позачергове засідання Ради може скликатися Головою, за рішенням Правління Ради Організації.
7. Рада правомочна ухвалювати рішення, якщо на його засіданні присутня більше половини членів Ради.
Рішення приймаються простою більшістю голосів членів Ради за наявності кворуму. Форма голосування визначається Радою.
8. В Раду може бути вибраний будь-який член Організації.
9. Рада має право сама в порядку кооптації вибрати нового члена з подальшим затвердженням Голови. Кількісний склад кооптованих членів Ради не може перевищувати 15% від загальної кількості її складу на момент кооптації.
10. За дії, що дискредитують Організацію, за невиконання рішень керівних органів, за самоусунення від роботи, член Ради може бути виведений з складу Ради її рішенням з подальшим затвердженням рішення на Загальних зборах Організації.

Стаття 16. Повноваження Ради.
Рада:
1) здійснює керівництво діяльністю Організації в період між Загальними зборами;
2) визначає дату і місце проведення Загальних зборів , готує матеріали до чергових Загальних зборів ;
3) організовує контроль за виконанням рішень, прийнятих на Загальних зборах;
4) обирає Голову строком на 2 роки;
5) обирає з свого складу членів Правління Ради строком на 2 роки;
6) встановлює норми представництва на Загальні збори;
7) формує комісії, призначає їх керівників і затверджує положення про комісії Організації;
8) затверджує щорічний бюджет;
9) приймає обов'язкові щорічні звіти Голови;
10) ухвалює рішення про надання звання Почесного члена;
11) розглядає і затверджує пропозиції по внесенню змін і доповнень в Статут, Програму і регламент Загальних зборів з їх подальшим затвердженням на Загальних зборах;
12) здійснює розповсюдження передового досвіду структурних підрозділів Організації;
13) визначає основні напрями діяльності Організації;
14) здійснює функції, окрім віднесених до виняткової компетенції Загальних зборів.

Стаття 17. Правління Ради.
1. Правління Ради:
1) є постійно діючим керівним колегіальним органом в період між засіданнями Ради;
2) обирається з членів Ради строком на 2 роки. Кількісний склад, порядок обрання і відкликання членів Правління Ради визначається Радою;
3) здійснює права юридичної особи і виконує його обов'язки від імені Організації;
4) розпоряджається майном і засобами Організації;
5) затверджує положення про осередки Організації;
6) здійснює прийом і виключення з членів Організації;
7) ухвалює рішення про створення відділень Організації;
8) ухвалює рішення про відкриття осередків Організації;
9) ухвалює рішення про створення господарських товариств і товариств з правами юридичної особи;
10) ухвалює рішення про створення некомерційних організацій;
11) забезпечує виконання рішень Загальних зборів, Ради Організації;
12) здійснює інші функції, окрім функцій віднесених до виняткової компетенції Загальних зборів.
2. До складу Правління Ради за посадою входить Голова.
3. Керівником Правління Ради за посадою є Голова Організації.
4. Засідання Правління Ради проводяться у міру необхідності, але не менше одного разу в  місяць.
5. Засідання Правління Ради скликаються Головою Організації або Заступником Голови за дорученням Голови.
6. Засідання Правління Ради правомочні за наявності більше половини членів Правління Ради. Рішення приймаються простою більшістю голосів його складу за наявності кворуму. Форма голосування визначається Правлінням Ради.


Розділ 4
КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНА КОМІСІЯ

Стаття 18.
1. Контрольно-ревізійна комісія здійснює контроль за виконанням рішень Загальних зборів  і Ради, за фінансово-господарською і статутною діяльністю Організації.
2. Контрольно-ревізійна комісія має право запрошувати будь-які документи і розглядати будь-які питання, що відносяться до фінансово-господарської діяльності Організації.
3. Контрольно-ревізійна комісія:
- проводить поточні планові і позапланові ревізії фінансово-господарської діяльності Організації;
- щорічно інформує Раду про результати перевірок фінансово-господарської діяльності Організації.
4. Контрольно-ревізійна комісія має право розглядати скарги, що поступають від членів Організації і ухвалювати рішення за скаргами.

5. Контрольно-ревізійна комісія здійснює свою діяльність на підставі Положення, затвердженого Загальними зборами.
5. Кількісний склад, порядок обрання і відкликання членів Контрольно-ревізійної комісії визначається Загальними зборами . Членами Контрольно-ревізійної комісії не можуть бути члени Ради і штатні співробітники.
6. Контрольно-ревізійна комісія підзвітна тільки Загальним зборам Організації.



РОЗДІЛ 6
ЧЛЕНИ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЇХ ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ.

Стаття 21. Членство в Організації.
1. Членство в Організації є добровільним.
2. Членами Організації можуть бути громадяни, що досягли18 років, визнають Статут, розділяють мету і задачі Організації, а також беруть активну участь в її діяльності та виплачують членські внески.
3. Організація має право надавати звання Почесних членів особам, що мають високий авторитет і мають досягнення в області культури, мистецтва, науки, суспільної діяльності, та зробили значний внесок в справу досягнення статутної мети організації. Присвоювання звання Почесного члена здійснюється Радою. Почесні члени звільняються від сплати членських внесків.
4. Члени Організації мають рівні права і обов'язки.
5. Прийом в члени Організації громадян здійснюється уповноваженими органами місцевих і регіональних відділень, Президією Ради Організації, на підставі письмової заяви громадянина.
6. Членство в Організації припиняється у разі виходу особи з організації за власним бажанням, або виключення члена за рішенням Ради, Правління Ради або уповноваженого органу місцевого або регіонального відділення, за систематичні порушення положень Статуту, або за дескридитуючі Організацію дії.
7. При виході або виключенні з членів Організації вступні та членські внески поверненню не підлягають.

Стаття 22. Права і обов'язки членів.
1.Члени Організації мають право:
1) обирати і бути вибраними до органів управління і контролю Організації;
2) брати участь у всіх заходах Організації і її відділень, у виробленні і реалізації проектів і програм;
3) користуватися допомогою Організації в захисті соціальних прав;
4) особисто брати участь при обговоренні будь-якого питання;
5) одержувати будь-яку інформацію про діяльність Організації;
6) висувати будь-які ініціативи в рамках мети і задач Організації;
7) вільно вийти з членів Організації.
2. Члени Організації зобов'язані:
1) дотримуватися вимог Статуту;
2) активно сприяти в реалізації, що стоять перед Організацією задач;
3) дбайливо відноситися до використовування майна Організації;
4) своєчасно сплачувати членські внески, розмір яких визначається Радою.



РОЗДІЛ 7
СТРУКТУРА ОРГАНІЗАЦІЇ

Стаття 23. Структура Організації.
Структуру Організації складають осередки.
Стаття 24. Осередки Організації.
1. Осередки є структурними підрозділами Організації і не є юридичними особами на території України.
2. Діяльністю осередка Організації керує Директор, що призначається і звільняється з посади Головою Організації. Директор здійснює свою діяльність на підставі довіреності, виданої Головою Організації.
3. Осередки наділяються майном Організації і здійснюють свою діяльність на основі Положень про осередки, затверджене Правлінням Ради Організації.




РОЗДІЛ 8
МАЙНО І КОШТИ ОРГАНІЗАЦІЇ. УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ ОРГАНІЗАЦІЇ.

Стаття 28. Майно Організації.
1. Організація може мати у власності будівлі, споруди, житлову фундацію, устаткування, інвентар, рухоме і нерухоме майно, грошові кошти, у тому числі і в іноземній валюті, акції, інші цінні папери і інше майно, необхідне для матеріального забезпечення і нормального функціонування Організації.
2. Відповідно до статутної мети і задач Організації в її власності можуть знаходитися: видавництва, наукові і учбові установи, а також об'єкти інтелектуальної власності і авторських прав, створені або придбані Організацією.
3. Майно, закріплене Організацією за регіональними відділеннями, належить їм на праві оперативного управління і відчуженню без згоди Організації не підлягає.
4. Кошти Організації формуються за рахунок:
- вступних і членських внесків;
- добровільних і цільових внесків і пожертвувань фізичних, юридичних осіб, у тому числі і іноземних;
- доходів від проведення виставок, лотерей, культурно-масових заходів, підприємницької, видавничої, інтелектуальної, зовнішньоекономічної і іншої діяльності Організації, не забороненої чинним законодавством для громадських об'єднань;
- доходів від створених Організацією господарських товариств;
- інших надходжень, не заборонених законодавством України.
5. Всі кошти, одержувані Організацією, використовуються на досягнення мети і задач відповідно до даного Статуту і розподілу між членами Організації не підлягають.
6. Організація не може використовувати банківські кредити для фінансування своїх програм.
7. Організація може фінансувати добродійні, наукові, і інші заходи, пов'язані з реалізацією мети і задач Організації.
8. Організація здійснює контроль за цільовим використанням грошових коштів і майна переданого Організацією.
9. Організація самостійно визначає шляхи свого розвитку, планує свою підприємницьку, зовнішньоекономічну, фінансову і іншу діяльність.
10. Підприємницька діяльність здійснюється Організацією для створення фінансової бази, необхідної для реалізації статутної мети і задач.
11. Власником всього майна, що належить Організації є Організація в цілому.
12. Права власника від імені Організації здійснює постійно діючий керівний колегіальний орган — Правління Ради Організації.

РОЗДІЛ 9
ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ

1. Всі зміни і доповнення до Статуту розглядаються і затверджується Загальними зборами Організації не менше 3/4 голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації  з подальшою реєстрацією їх у встановленому законом порядку.

РОЗДІЛ 10
РЕОРГАНІЗАЦІЯ І ЛІКВІДАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ.

1. Припинення діяльності Організації може бути здійснено шляхом ліквідації.
2. Реорганізація (злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) і ліквідація Організації здійснюється у відповідності і в порядку, передбаченому цивільним законодавством України.
3. Реорганізація і ліквідація Організації проводиться за рішенням З'їзду, якщо за це рішення проголосувало не менше 3/4 голосів присутніх на Загальних зборах членів Організації за наявності кворуму.
4. Ліквідація Організації може здійснюватися за рішенням відповідного суду в порядку, передбаченому чинним законодавством України.
5. Майно і кошти, що залишилися в результаті ліквідації Організації прямують на мету, передбачену даним Статутом.
6. Рішення про використання майна, що залишилося, публікується ліквідаційною комісією у пресі.
7. Організація забезпечує облік і збереження документів штатних співробітників і при припиненні діяльності своєчасно передає їх у встановленому законом порядку на державне зберігання.
8. Організація своєчасно повідомляє про свою ліквідацію до органу, що зареєстрував Організацію для виключення її з державного реєстру юридичних осіб.
 
Вітя дякую за статут. Хочемо шось і в Чорткові подібне зробити. Пиши чим займаєтесь.
 
Нещодавно відбулася зустріч з риболовами м.Хоростків які також є небайдужими до своїх водойм, вони хочуть вступити  „ Громада рибалок Теребовлянщини „ і навести порядок на ставках.
 
Цитата
Нещодавно відбулася зустріч з риболовами м.Хоростків які також є небайдужими до своїх водойм, вони хочуть вступити  „ Громада рибалок Теребовлянщини „ і навести порядок на ставках.
Вітя якщо ви займаєтесь такою роботою то скидайте маленькі звіти, блоги, це буде всім форумчанам інтересно. На форумі всі хлопці небайдужі в цьому відношенні. Божаю успіхів.
 
«Р  И  Б  Н  И  Й     З  А  Ш  М  О  Р  Г «

             З початком місяця квітня для більшості видів риб починається, як відомо всім рибалкам, період відтворення потомства.А для рибалок-вудкарів любителів – період мук, «глуховесна».І що головне – всі ці заборони у вудінні потрібні, безумовно! Та час не стоїть на місці, не застиг в ньому і загальний прогрес.Чому ж тоді, наприклад, у всіх галузях наук, в тім числі і суспільних, він помітний і то добряче, а в законодавчих ні ?Скільки вже написано про це окремими рибалками, громадськими рибальськими організаціями, редакціями рибальських газет та журналів, рибалками інтернетклубів?Для кого ми те робимо, до кого звертаємося?Коли вже в нашій країні буде цивілізований закон про охорону природи взагалі і про любительський та спортивний лов риби зокрема, особливо під час нересту?
   Якщо не глибоко «копнути» в цій сфері то складається перше, поверхове, враження, що всі наші природоохоронні служби «недалекі» чи нерозумні(легко сказано!), в крайності – байдужо-ледащі.Та якщо ж далі «пробити шурф» то-о…То випливає вкрай сумна картина.До вищеперерахованих недоліків приєднуються, чи навпаки, виділяються в головні, такі, навіть кримінальні: використання державного службового положення у власних цілях чи цілях суміжних «соратників», тобто свідоме невиконання основних законів Конституції України, порушення всіх інших.Потрібні приклади, достовірні факти? Будь ласка – їх по всій Україні «хоч греблю гати»! В тім числі і в нашій, Тернопільській області( а можливо – особливо!).Зачнемо із загального, умовно «згодившись» з тим , що є нині, наприклад, із сучасним трактуванням «Правил любительського і спортивного вилову риби».А також професійної компетентності всіх працівників, найперше, рибоохоронних служб.Ці ,так звані , «профі» затримують і штрафують (по максимуму) перш за все, чи в першу чергу вірніше, одноосібних рибалок-вудкарів з одним вудлищем і одним гачком, які ловлять у визначених місцях, дозволених  тією ж рибінспекцією.Чому? Відповідь : через те, що рибалка-вудкар не ховається й відкрито вудить і навіть при наближенні інспекторів не тікає, як те роблять браконьєри.І що? Так чи так – його по-любому оштрафують або вилучать рибальські знаряддя! Чому спитаєте? Бо тому – простий рибалка достеменно, можна мовити «буквенно», не знає всіх положень рибоохоронних законів з їх недосконалими параграфами, які можна трактувати так чи інакше, перекручувати та ін..Простий рибалка знає основне : дозволено ловити у відведених місцях на 1 вудлище з 1 гачком і в кількості 3-х кг.Ще можуть бути їм відомі дозволені розміри деяких видів риб.А от , які з них занесені до Червоної книги України – те мало кому відоме, й так виходить , що це невідоме самим інспекторам.Бо, наприклад, в нашому Теребовлянському районі та і по всій області минулого сезону штрафували за … вилов марени(вусача) – Barbus barbus Linne(навіть до 1000гр за голову), яка нібито занесена до Червоної книги України.Напевно тієї книги не бачили обидві сторони – рибалки й інспектори? А в неї занесено  34 види риб, з  них прісноводних – 18.Та на території Тернопільської області у всіх ріках, в т.ч. й у р.Дністер, немає ні одного охоронного виду! Так, популяції більшості прісноводних видів риб значно зменшились, але ж не за рахунок вилову їх рибалками-вудкарями любителями! І можливо прийшла пора вже на державно-науковому рівні регулювати чисельність водних створінь( і не тільки риб) шляхом розведення і зарибнення природних водойм! Не довічно ж «черпати» Природу, потрібно і віддавати їй щось! У Червону книгу України
занесено два види марени(вусача), це Марена Дніпровська(Barbus barbus borysthenicus), яка піддана охороні лише у Деснянсько-Старогутському національному природному парку(Сумська обл..) та Гранітно-Степовому Побужжі – регіональний ландшафтний парк(Миколаївська обл..). Другий вид це Марена Кримська(Barbus tauricus), який охороняється у більшості рік та водосховищ Криму.
    Чому ж тоді рибінспектори «хитрують»? Відповідь проста : крім браку знань їм (їхній бюджетній установі) ще й коштів бракує, ось вони таким чином і поповнють свою казну – за рахунок різноманітних штрафіф і найперше( бо це найлегше) з простих рибалок-вудкарів.Серед останніх вже поговірка невесела склалась : «На одне вудлище з одним гачком у визначених місцях не можна ловити, зате можна ловити будь-де на будь-що : сіти, «екрани», «доріжки», «павуки», драчі, вибухівку, акумулятори тощо».Тобто нерест фактично перетворюється у «рай» для браконьєрів! Вони «валять» любі види риб десятками (в межах районів),сотнями( в межах областей) і тисячами тон по Україні.Бо чому ? Бо знають «розклад» виїздів рибінспекторів по днях тижня, по годинах доби, напрямку «захвату», крім того у тих «браків» добре поставлена розвідувальна , комунікативно-попереджувальна робота за рахунок мобільного зв´язку.  
   Є й інші причини зменшення чи й зникнення деяких популяцій риб.Вони також відомі всім – це найперше забруднення прісних вод підприємствами – в т.ч.хімічними, в т.ч.спиртзаводами.

    Неодноразово на території Тернопільської області в р.Серет,р.Стрипа та інших пливла риба догоричерев´ям від викидів спиртзаводів.І що? Керівникам тих підприємств «оприділяли» штрафи в розмірі 10-ти неоподаткованих мінімумів, це 170гр. проти десятків і сотень тон риби і 10 у 18-ій степені особин знищеного малька! О-ц-е-е закони! Оце цивілізація! Нічого, на рибалках-вудкарях відіграється, відбереться все! То доки і чому за всіх і вся будуть відповідати чесні , законопослушні рибалки? Коли всі «Міни…» в Україні – і природоохоронні, і рибні , і водні , екологічні об´єднають свої зусилля й таки видадуть справедливі , «мудрі» й «строгі», і в той же час коректні закони? Ми, рибалки, можемо навіть вказати шлях , як це зробити!Це дуже просто, тільки необхідно дуже захотіти, а ще вгамувати свій гонор, страсті..Отже, цей шлях пройшли багато країн, таких як бувші країни Варшавського договору(куди і ми входили) – Польща, Чехія, Словакія, Словенія  ,Югославія, Чорногорія, Венгрія навіть бувші «наші» країни Прибалтики. Тим же шляхом «стрибонули» з феодалізму в розвинутий капіталізм(майже за К.Марксом) Південна Корея,В´єтнам, Камбоджа, деякі країни       Філіпінського архіпелагу та інші.І все таки, що ж це за шлях? Це шлях наслідування , моделювання й копіювання , в нашому випадку – законодавчих норм цивілізованого  існування держави.Тяжко це зробити? Ні, не дуже! Тоді  чому ж?..А тому – це не вигідно новоявленим сучасним панам з влади , бізнесу, які якраз не дають добре жити не тільки рибалкам , а й всім чесним роботящим українцям, і які «доять» країну до останньої краплини.І ще такі є запитання : чому простий рибалка має боятися когось, адже він робить все законно, навіть за діючими законами? А чому більшість людей бояться контролюючі та наглядові наші органи, їх представників?Тільки не потрібно говорити, що у нас так вже склалося, що тут вдієш, розводячи руками. А чому так не склалося в усіх Європейстких країнах, США, Канаді, Японії і т.д.? Чому в інших країнах стражі порядку є помічниками й захисниками людей , а не як у нас?На ці запитання таки є відповіді, вони лежать на поверхні та їх не оголошують вголос  через боязкість.Відповіді такі : всі , без вийнятку, контролюючі органи влади нашої країни скомпрометували себе в минулому і роблять це в сьогоденні.Всім відомі й причини того процесу – це всюдисуща корумпованість від низу до самої гори.
     Запитання…Запитання…Самі запитання…Пора прийшла і відповіді давати на них! І не потрібно хаяти нашу любиму країну,вона в нас найкраща в світі! Це сучасні можновладці знизили її рейтинг нижче нижчого!
    Ще є один , можливо найважливіший , ворог рибних істот, це місцеві й загальнодержавні ГЕС, ТЕЦ ,АЕС. Хто ж контролює їхню діяльність?Чому їм дозволено регулювати воду в сховищах, а отже, і в ріках безконтрольно і будь-коли? Тільки більшість видів риб віднерестяться – і на тобі, змиває ікру, личинки риб величезними бурхливими потоками води від відкриття шлюзів, а внаслідок їх закриття відбувається повторний чуть не геноцид – оголюються десятки метрів мілин з прекрасними, райдужноблискучими гронами міліардів міліардів ікринок й кишачими мальком баюрами.Хіба це не в силах у 3-му тисячолітті заборонити, врегулювати на законних підставах?
     Все ж повернімося до «двосторонньої» дільності браконьєрів та рибінспекції в нашому районі.Та ще раз нагадаємо : дії «браків» скритні, переважно нічні, а інспекторів – денні, вибіркові через вищезгадані їх «біди»( брак пального, малий штат працівників).В зв´язку з цим  у нашім краї існує така ситуація: ріки нашого району ,такі, як Серет і Стрипа цілком і повністю віддані на поталу браконьєрам, на будь якій з їх заплав круглорічно стоять сіти, екрани, для добування риби застосовуються драчі, електрострум, вибухівка, отрутохімікати тощо.Крім нанесення величезної шкоди природі , такий стан речей не дозволяє чесним рибалкам-вудкарям здійснювати свій законний та любимий процес(немає куди закинути вудки навіть). А на ріці Гнізна( притока Серету), що протікає через райцентр – м.Теребовлю, хоч і дозволено вудити рибу в його межах та неможливо це робити через її повне забруднення.Адже в місті з 1991 року не працює міська каналізація, знищена вся мережа очисних споруд і вода видає смердючі  пари,  риба отруєна , з багатьма хворобами, в річці давно вже ніхто не купається бо це небезпечно  для життя людей.Такий стан речей влаштовує міську владу.За останні 10 років ніяких санітарних досліджень не проводилось – ні води, ні риби.
   Як відомо, природно води в ріках самовідновлюються приблизно за 12 діб, цього в р.Гнізна вже не відбувається і вона несе весь свій бруд у р.Серет, яка ще (за спостереженнями рибалок , а не за достовірною інформацією екослужб) так-сяк «буферує», тобто справляється з самоочищенням. І знову виникають запитання та до того ті ж самі : доки обласні та районні природоохоронні служби будуть бездіяльними? Ніхто ж до нас з Києва чи Лондона не приїде і не буде робити нашу роботу замість нас самих! А в нас її «по горло» й вище.
    На закінчення необхідно коротко розповісти про нашу рибальську громадську організацію, офіційно зареєстровану 17.04.2009р. – Теребовлянська районна громадська організація «Громада рибалок Теребовлянщини».З першого , стартового, кроку «бійці» громади взяли темп «алюру», тільки швидко та ейфорія пройшла і перед очі стала реальна чорна дійсність. Проте громадою зроблено немало і як щось не закінчено, все ж намагання були чесними та прекрасними та й не зупинились ми, а тільки взяли тайм-аут  для рекогносцировки, перегрупування й зміцнення сил, позицій. Найперші наші прагнення були спрямовані , зрозуміло, на взяття в громадську оренду водойми в районі .Де там?Все зайнято!І перерозподіл поділеного ніхто не збирався робити.Як ми вже не билися лобами об різноманітні двері – нічого не виходило, навіть говорилось : «краще об «етейбл» ніж»…Райдержадмістрація, райрада ,міська рада – стали звичними для нас , як щось повсякденне.Виїзди по селах району , бесіди з місцевими рибалками , головами сільських рад , їх дипкорпусами…Рейди по виявленню браконьєрів разом з представниками ВВС, акції «чистий берег», звертання до облдержприродоохоронної установи, облради, облдержрибінспекції, статті в районну й обласні газети, дзвінки до  « Асоціації риболовів України» з консультативними намірами, із скаргою до Урядової «гарячої лінії» - ось неповний перелік наших дій.Тільки всюди ми зустрічали і зустрічаємо байдужість,небажання й відмовки-відписки( до речі, вони всі у нас зберігаються).Все вірно : краще водойму віддати одному товстосуму-орендаторові ніж громадським «голоштанцям», які й існують , як неприбуткова організація, на членські внески та доброчинні пожертви(«подаянія»), хоч їх і є більше 500.Все це так, та й без нашої громади в районі творились діла й творяться в наш час «дай боже», як той казав.
    Наприклад, до 1996 року в районі було 4 заказники природи місцевого значення(з водоймами – ставами)  і які раптово перестали існувати з відомих причин – взяття в оренду, цьому піддався навіть міський став , де зараз( вже років 8 – 10) ніхто з мешканців міста не може відпочивати.На сьогоднішній день залишився тільки один орнітологічний заказник місцевого значення «Романівський», але і він  в такому статусі відданий в оренду.Що це? По всій Україні створюють ,відкривають все нові й нові заповідні території, а в нашому районі їх закривають, віддають в оренду.Нонсенс! Та чого там? Напевно в недалекому майбутньому в оренду будуть здаватися й ріки, а трішки далі в часі – і повітря.А що? В державі кожна трісочка, молекула має бути на рахунку! А люди?..А що вони? Вони ж стадо , до того ще й ледаче, то хай самі, кожен за себе осібно  думають!
   
          Пропонуємо Всеукраїнському журналу «Рыболовный мир», Тернопільській обласній газеті «Свобода»допомогти нам у роз´ясненні та вирішенні цих важливих питань шляхом ґрунтовних консультацій компетентними й відомими в Україні юристами на сторінках не тільки своїх видань, а й у виданнях вседержавного значення , на каналах ТБ( хоч би «1+1», «Перший національний», СТБ).
              З повагою та найкращими побажаннями, ТРГО «Громада рибалок Теребовлянщини».

                                       Голова :                                 (Копчак С.І.)

                                       Правління ради : Волчастий В.М.
                                                 
                                                                         Пісний В.О.

                                                                          Аверкієв В.А.
 
Віктор прочитав Вашу статю все дуже цікаво, я і сам незнав що невся марена занесена в червону книгу, дякую за інформацію.
 
Віктор, переглянув тільки що червону книгу випуск третій 2009 р. на жаль у нас вилов марени заборонено хоча її і багато порівняно в р.Серет
Марена звичайна: Barbus barbus (Linnaeus, 1758)
Ареал виду та його поширення в Україні; Зх., Центральна і частково Сх.,Європа від Англії до басейну Дністра.
По карті ми входимо в регіон заборони вилову Марени яка в наших ріках, так що дії інспекторів правільні.
 
На території Тернопільської області у всіх ріках, в т.ч. й у р.Дністер, немає ні одного охоронного виду!
в наших річках водиться Марена звичайна а рибінспектори штрафують за Марену Дністровську(Barbus barbus borysthenicus),яка піддана охороні лише у Деснянсько-Старогутському національному природному парку(Сумська обл..) та Гранітно-Степовому Побужжі – регіональний ландшафтний парк(Миколаївська обл..). Другий вид це Марена Кримська(Barbus tauricus), який охороняється у більшості рік та водосховищ Криму.
 
Cьогодні розмовляв з знайомим то він мені повідомив що при ньому оштрафували рибака на 50 грн за те що він ловив жерлецею щуку і при цьому використовував малька плотви. Цей представник рибохорони сказав що на малька платви та карася ловити щуку заборонено. Був ще випадок що якийсь представник рибохорони заявив що трайнік для ловлі хижака заборонений.
Хотів би я попасти на такого діяча.
За інформацію по марені дякую, булоб добре щоб така інформація пройшла в обласній пресі, ато безпридєл надоїв.
 
Цитата
На території Тернопільської області у всіх ріках, в т.ч. й у р.Дністер, немає ні одного охоронного виду!
в наших річках водиться Марена звичайна а рибінспектори штрафують за Марену Дністровську(Barbus barbus borysthenicus),яка піддана охороні лише у Деснянсько-Старогутському національному природному парку(Сумська обл..) та Гранітно-Степовому Побужжі – регіональний ландшафтний парк(Миколаївська обл..). Другий вид це Марена Кримська(Barbus tauricus), який охороняється у більшості рік та водосховищ Криму.
А можна ссилочку по цій інформації? А то добре було б мати якусь офіційну підтримку...
 
Цитата
Cьогодні розмовляв з знайомим то він мені повідомив що при ньому оштрафували рибака на 50 грн за те що він ловив жерлецею щуку і при цьому використовував малька плотви. Цей представник рибохорони сказав що на малька платви та карася ловити щуку заборонено. Був ще випадок що якийсь представник рибохорони заявив що трайнік для ловлі хижака заборонений.
Хотів би я попасти на такого діяча.
За інформацію по марені дякую, булоб добре щоб така інформація пройшла в обласній пресі, ато безпридєл надоїв.

класно он его развел на 50 грн)))))
вот на таких как он и живет государство.
нужно читать правила ловли. а также права и обязаности рыб охраника))))

PS ну как можно запретить ловлю жерлицами на плотву?? или карася. бред конкретный как помне....
 
Цитата
класно он его развел на 50 грн)))))
вот на таких как он и живет государство.
нужно читать правила ловли. а также права и обязаности рыб охраника))))

PS ну как можно запретить ловлю жерлицами на плотву?? или карася. бред конкретный как помне....
На этого псевдо инспектора я открыл охоту, некотороя информация имеется. Незавидую я парню.
 
http://rybak.terebovlya.org/index.php силка на наш сайт, він ще незовсім повний ведуться установочні роботи а тому просим вибачиння за незручності
 
Цитата
http://rybak.terebovlya.org/index.php силка на наш сайт, він ще незовсім повний ведуться установочні роботи а тому просим вибачиння за незручності
А досить інтересно. Попитався зареєструватися, але чомусь не вийшло, попробую ще. З сусідами треба дружити, Чортків рядом.
 
Читайте тут .   http://rybak.terebovlya.org/index.php?option=com_fireboard&Itemid=30&func=view&catid=24&id=28#28
 
Цитата
Читайте тут .   http://rybak.terebovlya.org/index.php?option=com_fireboard&Itemid=30&func=view&catid=24&id=28#28
Це шанс навести на водоймах хоть якийсь порядок, ато безпридєл надоїв.
Страницы: 1

Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!