Страницы: 1
Історія водойм подільського краю.
 
Вітаю, в цю не легку для риболовлі годину.

У мене вже давно крутиться в голові два запитання відповіді на які я не можу знайти.

 Перше. Здавалося б не варто сумніватися у тому що до побудови Щедрівської ГЕС в Летичеві/Межибожі/Проскурові у Бузі водився голавль/жерех/сом. Але справа у тому що, як мінімум, половина моїх батьків родом з Марківців, і я намагався випитати у них та родичів чи знають вони таку рибу як голавль (клен) чи жерех, чи ловили її у дитинстві. І всі у відповідь знизують плечима. Зате розповідають веселі історії як зі школи приносили повні портфелі в"юнів, або ходили на побачення в брід через річку в Летичеві :) Може хтось чув більш-менш реалістичні розповіді про те яка риба тоді водилася у нас? Також цікавить чи реально в Летичеві, вже на водосховищі, був сом. А то казок я наслухався із дитинства багато про те як там глибоко і скільки сомів. Хоча сумніваюся що хоч щось з цього правдиве.
 
Читав нещодавно статтю (за авторством Кузьмина) про риболовлю на спрямлених річках, і все в статті (навіть фото до неї) нагадувало наш Буг на ділянці Цукровий завод -- Копистин. І по опису схоже на те що на цій ділянці його спрямили. Але про це вже запитати, навіть приблизно, немає кого -- майже всі кого знаю "понаєхавші", нехай і у другому поколінні. Може про це хтось чув про це?
 
Привіт.
Почну із того, що у Марківцях я дуже часто відпочиваю влітку у знайомих. Крім того у Рудні та на Завовку живе близька родина. Частина чоловіків з цих родичів зрозуміло рибаки. Тому можу поділитися інформацією про ці водойми і видовий склад з них. На водосховищі дійсно ловився сом, судак, щука і т.д. Сома особисто сам споживав але вже багато років тому. В кінці дев'яностих ще. Про  кленя цього літа питав у місцевих рибалок на самій ГЕС - попадається! Але він у них не в пошані. І ловити його потрібно лише нижче ГЕСу, на бистрині (дивно чи не так))). Значно цікавішим у плані видового складу були плавні на р.Вовк (починаючи від УОРівської заплави і вище до Рудні). Ціленаправлено кленя на "вишню" та хруща ловили якраз на Вовку. Приблизно ось тут. Місце називають "Закіт". Є невеличкий водоспад. Сам стверджувати не беруся на 100% але людині, що стверджувала про факт ловлі кленя в цьому місці, я довіряю повністю.
До речі, дуже цікавою виявилася враннішня рибалка на ГЕСі. Цього року я ловив там вперше. На водосховищі карась клював препаршиво декілька днів і тому я вирішив поїхати на ГЕС помікрушити і половити мульку (тюльку, синьку, плотву невелику короче кажучи). З мікроджиговим окунем відразу не заладилося і тому я переключився на вудку із опаришем. Результат скажу відразу мене приголомшив. Кинувши магазинної прикормки до свого поплавка я почав відриватися якщо не краще, то принаймні не гірше місцевих тюлькомонстрів. Процес нагадував тренажерку, де всі качають біцуху на правій руці. Але ще цікавіше мене чекало попереду. Коли я бавився спіном, то один глуховатий дядька (певно давненько вже рибалить біля скиду ГЕСу))) сказав мені рівно о 8 годині ставати в певне місце і закидати блешні на границю струменя. І ось рівно о восьмій годині ГЕС "дає воду" і мулька з карасиками різко перестає брати! Натомість з наживкою починає творитися щось неймовірне. Поплавок відразу після приводнення починає займатися шаленим дайвінгом і на гачок починають вішатися оті бажані окуні і жодної "білої"! Після цього я переходжу на "дядькове" місце і витягую парочку кокунців на маньячку. А от із мікроджигом не заладилося. Не могли оті наноокуні засіктися на мої мікроджигові гачки )))))
 
Ого, дякую за інформацію, Сашко.

В 2001-му (здається це був перший рік що я на силікон ловив рибу) я літом декілька разів ловив на силікон на "бурлилці" нижче ГЕСу. Ловилися судачки недомірки та дуже не погані окуні. Я сам бачив як там місцеві до обіду на фатку набивали пів мішка риби!
 
Напевно ,місцеві "наноокуні" ще про себе такого матюга не чули. Дивись щоб в наступний раз в тебе вони з бластерів не шандарахнули
 
А якщо серйозно, то кажуть що і сом і більш екзотичні екземпляри трапляються,але їх кількість не радує.
 
Для тих, хто цікавиться історією нашого міського водосховища на р. Південний Буг можу запропонувати невеликій матеріал щодо створення та облаштування цього водосховища у форматі Word:dp:
 
Цікава інформація. Дякую!
 
Цитата
Цікава інформація. Дякую!
Нема за що:dk: Залишилось ще з студентських років.:dt:
 
Цитата
Для тих, хто цікавиться історією нашого міського водосховища на р. Південний Буг можу запропонувати невеликій матеріал щодо створення та облаштування цього водосховища у форматі Word:dp:
Чудова інформація. Дякую.
 
На протязі 2009-2010 років із інкубаційного цеху який розташований на річці Бужок а отож і до Бугу потрапила необлікована кількість мальків европейського сома. Рибалки вже в 2013-2014 роках ловили по річці Бужок від рибгоспу до Меджибізького мосту особин по 2- 3 кг. Як далі по течії мені не відомо. Також до притоки Бугу потрапляла, в процесі непередбачених наслідків роботи інкубаційних апаратів - малеча коропа, білого амура, товстолобиків, лина, ляща, стерляді, судака, щуки, европейсього сома. Так що ловіть і впіймаєте!
Страницы: 1

Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!