Страницы: 1
Стрий рівнинний : нижче м.Стрий до впадіння в р. Дністер
 
Стрий — річка в Україні, в межах Сколівського, Турківського, Дрогобицького, Стрийського та Жидачівського районів Львівської області. Права притока Дністра (басейн Чорного моря).
Зміст  [сховати]
1 Опис
2 Розташування
3 Притоки
4 Населені пункти
5 Туристична привабливість
6 Цікаві факти
7 Посилання
8 Джерела


Опис[ред. • ред. код]

Довжина річки 232 км, площа басейну 3060 км***178;. Похил річки 3,2 м/км. Річище дуже звивисте, часто розгалужене, на кам'янистих ділянках порожисте. Ширина річища від 10—30 м у верхній течії і до 150 м у пониззі. Пересічна глибина 0,5—1 м, максимальна — 2,5—2,8 м. Швидкість течії 0,1—2,0 м/с. У Карпатах річка має гірський характер і вузьку долину, береги заліснені хвойними і мішаними лісами; у Передкарпатті річка носить частково рівнинний характер. Заплава в середній та нижній течії двобічна, у пониззі подекуди заболочена.

Живлення дощове та снігове. Для річки характерні весняна повінь та літньо-осінні паводки (іноді взимку). Середня витрата води за 17 км від гирла — 45,2 м***179;/сек, максимальна — 890 м***179;/сек. Льодостав переважно з кінця листопада до середини березня.
Розташування[ред. • ред. код]

Ріка Стрий біля села Климець.

Ріка Стрий вночі біля села Гніздичів. Жидачівський район.

Стрий бере початок в Українських Карпатах, між північно-західними схилами г. Явірник, що на Верховинському Вододільному хребті, та південно-східною частиною хребта Бердо. Тече спершу на захід, далі — на північ, північний схід, схід та південний схід, у середній та нижній течії — переважно на північний схід, у пригирловій ділянці — на схід. Впадає у Дністер за 10 км на схід від Жидачева.
Притоки[ред. • ред. код]
Найбільша притока — Опір.
Інші притоки  — Сможанка, Гуснянка, Либохора, Гнила, Ропа, Завадка, Яблунька, Ясінка, Східничанка, Рибник, Крушельниця, Велика Річка, Стинавка, Жижава, Тейсарівка.
Населені пункти[ред. • ред. код]

Вздовж річки — багато населених пунктів, у тому числі міста: Турка, Стрий, Жидачів.
Туристична привабливість[ред. • ред. код]

Віднедавна річка стала популярною серед туристів, які сплавляються на човнах та рафтах. Найпопулярніший маршрут — від гирла Опору, що біля с. Межиброди, до с. Розгірче, де розташований скельний монастир. На маршруті трапляється багато порогів, прижимів, зливів, шивер та техногенних перешкод. Водночас, річка належить тільки до 2-ї категорії складності (з 6). Заняття рафтингом можна проводити, починаючи з водопілля в середині березня, але фактично високий рівень води тримається на річці майже до осені. Влітку на річці Стрий відбуваються змагання з водного туризму.

Стрий біля села Рибника (зліва — тече на схід, справа — тече на захід)

Місце злиття річок Стрий (зліва) та Дністер (справа) на захід від міста Ходорова
Цікаві факти[ред. • ред. код]
Попри те, що в місці впадіння у Дністер річка Стрий повноводніша за нього, вона є притокою Дністра.
Стрий місцями має дуже звивисте річище. Найцікавіші меандри вона робить біля села Рибник, де впродовж кількох кілометрів встигає текти на південь, на схід, на північ і на захід (далі річка знову повертає на південний схід і схід).
 
Доброго дня, в понеділок нам вдалось з другом поїхати на рибалку на р.Стрий в районі с.Заріччя, вночі були грози але не дивлячись на це , по рикомендаціях Мишка що риб клює ,ми всеж вирушили за любимою справою риболовля, біля 6ранку замішали прикормку фіш дрім лящ і додавали (макуху мелену,кукурудзяну крупу,паніровочні сухарі, корицю, вівсяні пластівці ) , закинули фідера ловили в основному на опариша зранку були інтенсивні покльовки але з настаням жари кльов практично відрізало. Рибка на річці любить клювати в ночі. Ну всеж таки не дивлячись на всі складності нам вдалось видурити пару рибців,підустів ,одного карасика вдалось зловити, що нас здивувало напевно після повені з озер карась пішов проживати в ріку, получили масу задоволення природа ,спів пташечок покльовки фідера і трофейна рибка цього року на березі ,словами радість не передати . Річка цього року нас дуже і дуже потішила.Час пролетів скоро, позасмагали і поїхали з радісними очима додому. Гарної вам майбутньої риболовлі в цих прекрасних живописних місцях. І ще Бережіть природу заберайте мусор і свій і чужий після рибалки. Щоб знову було приємно приїжати в ці місця.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ysTAh-uXU6U
Страницы: 1

Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!