Цитата |
---|
Я старий автоклавщик..... |
О, це інша справа пішов конструктив :ds: Тоді і я напишу. Годі мірятися.... молярними масами:bj:
Скільки себе памятаю, батько завжди користувався автоклавом. Допомагати - допомагав, але коли не відповідаєш за результат, то і відношення не те. Моє перше самостійне серйозне знайомство з автоклавом відбулося на Хмельниччині десь років тридцять тому, коли молодий зять приїхав в гості до тещі і вона попросила допомогти закатати в банки порося. Автоклава в неї не було, тож я його позичив у сусіда, а заодно сусід спробував "навісити" мені свою технологію. Вона була проста, як двері з ДСП і така ж ненадійна: м"ясо перемішувалось із спеціями і сіллю, цим наповнювались банки. На дно автоклава наливалось літра півтора води, на решітку над водою встановлювались НЕЗАКАТАНІ банки з кришками в кілька рядів доверху. Все це герметично закривалось і ставилось на вогонь. Ніякого підкачування не передбачалось. Тиск доводився до 3 бар за манометром і витримувалося це все десь 2-3 години. Кришки спрацьовували як клапани при підігріві, тож нічого не зривалось. Потім автоклав охолоджувався поливанням зверху водою, теплі банки доставали з автоклава і закатували. Батько так ніколи не робив. На моє питання: "А нащо тоді автоклав???" сусід поважно відповів: "Так м"ясо м"якше". Про ботулізм казати було марно. Коли я настояв, щоб банки закатати, води долити і створити протитиск, сусід сплюнув і пішов. Теща зі мною два дні говорила через зуби, поки не відкрила першу банку. Тоді все налагодилось:bk: Потрібно сказати, що тушонку за описаною технологією (з незакатаними кришками) я теж пробував не раз (живемо ж серед людей). Сухіша і аромат не той. Та й небезпечно її їсти.
Але це історія.:ds:
Багато років роблю так: маю автоклав, зварений з Д16, без ТЕНа, в який входить 24 півлітрових банки. Більший об"єм, як на мене, недоцільний. В кришці вмонтовані манометр, гільза термометра і мотоклапан. Підігріті на водяній бані десь до 60-70 градусів повні банки (по плечі) закатую і встановлюю в автоклав. Пробував підігрівати в духовці - пару раз сік з банки витікав (чи вихлюпувався?) на дно духовки, це неприємно, тож відмовився. Крім того, в духовці важко контролювати температуру. Можна не підігрівати, але тоді кришки після вистигання можуть "клацати", хоча це не страшно, але неприємно.
Банки заливаю водою, закриваю кришку і створюю протитиск приблизно 1 бар (1 ат, 100000 Па, 1кГс/см2, 745 мм рт.ст., хто як хоче:bj:). Автоклав на газ, температуру піднімаю до 120 градусів. Витримка залежить від сировини (м"ясо, риба, гриби чи овочі), але не менше 1,5 години. Потім вільне охолодження і все....
Кришки в автоклаві не зривало ніколи. В минулому році, коли закривав кабачкову ікру, на цілій закладці здуло кришки, але "розслідування" :bj: показало, що дружина (ніколи не підпускайте їх до автоклава!!!) гепнула в сировину пів трилітрової банки підброженого томатного соку. Тож іще одне правило: сировина має бути тільки свіжа, навіть коли є автоклав.....:dv: