Як ловити щуку на оберталки у вересні?


Цей місяць є найкращим для ловлі щуки на оберталки як з берега, так і з човна. В цей період починається охолодження води та суттєве підвищення активності кльову зубастої. Також в цей період ще не відмирає водна рослинність, біля якої тримається кормова риба і куди регулярно виходить харчуватись щука.


Проводку блешні варто робити вздовж стінок прибережної трави, або вздовж острівців рослинності серед водойми. Дистанція від заростів трави - 1-3 метри.

Час доби абсолютно не має значення, тому шанси піймати зубасту є від світанку і до сутінок.


Вибір блешні


Вибір форми блешні залежить від глибини та наявності течії. Для ловлі з берега доцільним буде наступний алгоритм підбору:

Чим сильніша течія та більша глибина, тим вужчою має бути пелюстка блешні - LONG, розмір 1 - 2;

Для водойм без течії та з малими глибинами до 1,5 м – ONDEX, розмір 3 - 5;

Для водойм без течії та з глибинами 1,5 - 3 метра буде доцільно використати класичну пелюстку AGLIA в розмірах 3 - 5;

Для водойм без течії та з глибинами 3 - 5 метра буде доцільно використати пелюстку VELTIC, середню між AGLIA та LONG, в розмірах 3 - 5.

Для ловлі з човна робимо аналогічний підбір, але розміри не 3 - 5, а 5 - 6.


Важливі деталі


Оберталка - це проста конструкція, проте ти маєш звертати увагу на всі її комплектуючі. Трійники мають бути завжди гострі, а якщо вони затупляться, то їх має бути легко замінити. Всі металеві частини мають бути стійкими до корозії, а арматура, на якій все зібрано, має бути з пружинної сталі. Пелюстка не має залипати і має включатись з першого оберту котушки.


Горизонти ловлі


Спочатку варто обловлювати середній горизонт обраної глибини, а потім робити проводку ближче до дна, щоб пару разів блешня навіть чиркала об дно.

З однієї точки при береговій ловлі варто робити 3 проводки в середніх шарах і 2 біля дна, а потім варто змінити місце ловлі (це якщо форма та розмір блешні були вірно підібрані)


Вибір кольору


Вибір кольору пелюстки залежать скоріше від особистих смаків. Часто можна почути певні стереотипи, мовляв, чим ясніша погода, тим більш тьмяний колір пелюстки слід обирати, проте це не зовсім так. Слід звертати увагу на прозорість води і не кидати в зовсім мутну воду, та ще й в сутінках, пелюстку чорного кольору. А взагалі, на будь який з стандартних кольорів легко піймати щуку за умови її наявності у водоймі і підбору правильної форми.


І найголовніше:


Обов’язково використовуй металевий повідець, щоб щука не відкусила блешню, а також вертлюг на підшипнику, щоб шнур мінімально перекручувало обертанням блешні.

Дай нам знати в коментарях, якщо хочеш більше подібного навчального контенту! І до речі, на нашому YouTube каналі ти можеш переглянути навчальне відео, як взагалі ловити хижака на вертушку. Радимо до перегляду:


Як ловити на вертушку? Ловля окуня, щуки, жереха на залізо - це просто!



Якщо вас цікавить тема ловлі на вертушку, то ви натрапили на правельне відео. Зі слів Павла Лясоцького, сама проста порада від олдових риболовів зазвичай звучить так: кидай та крути - що тут складного) А у цьому відео ви отримаєте максимальну кількість інформації, перевіреної часом і здобутою на рибалках. Паша розкаже, чим ловити (від спінінга до блешні), де краще її використовувати, як правильно цю приманку проводити у воді, в якій сезон вона буде найдієвіша і кого на неї краще ловити.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!