Чернігіврибоохорона рятує рибу від задухи (ВІДЕО)


Державні інспектори «Чернігіврибоохорони» протягом зими рятують рибу від задухи на річках та озерах області. Взимку, коли водойми вкриті кригою, в результаті кисневого голодування, викликаного нестачею або повною відсутністю розчиненого у воді кисню, відбувається масова загибель риби. Для того, аби її врятувати, рибінспектори прорубують ополонки та облаштовують їх лозою або трав’яними снопиками. За тим, як це відбувалося на озері Глушець під Черніговом, спостерігали кореспонденти Чернігівської обласної телерадіокомпанії «Сівер центр» Ірина Воробей та Роман Репа.

 

Вода збагачується киснем із навколишнього повітря. Це може бути дощ або вітер, а також завдяки життєдіяльності водоростей — фотосинтезу. У невеликих озерах та інших водоймах, там, де відсутня течія, де річка або озеро забруднене стічними водами чи добривами, є велика ймовірність замору риби. Першими гинуть найчутливійші до нестачі кисню види риб: плітка, окунь, щука, лящ, верховодка, а також раки та молюски.

 

Якщо, прорубавши ополонку, рибінспектор біля поверхні лунок бачить скупчення молоді риб, водних жуків та плаваючих личинок комах, треба негайно бити на сполох, адже ситуація критична. Це означає, що в цьому озері саме в цей момент риба гине від задухи.

Найдешевший спосіб, який врятує рибу, — прорубувати лунки і облаштовувати їх підручним матеріалом.

 

На Чернігівщині величезна кількість маленьких річок, озер та інших водойм. І навіть якщо б дуже хотіли, на кожне озеро по рибінспектору не поставиш. Тому, аби врятувати рибу, працівники Чернігіврибоохорони звертаються до всіх рибалок-любителів із проханням про співпрацю.

 Повідомляйте Чернігіврибоохорону за тел. 727-135, цілодобово 937-557 та 0991121344 про виникнення явищ задухи, щоб можно було вчасно вжити необхідних заходів.

 Джерело: сайт Чернігівської обласної телерадіокомпанії «Сівер  центр» (ВІДЕО)

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!