Чернігівський рибоохоронний патруль просить громадян повідомляти про факти задухи риби.


Літо в розпалі, за прогнозами синоптиків кінець липня і серпень будуть доволі спекотним і тому є загроза виникнення явищ задухи риби на водоймах.

При підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, починають активно розмножуватись водні живі організми, особливо синьо-зелені водорості, що призводить до «цвітіння» води у водоймах і виділенню водоростями токсичних продуктів. Задуху може викликати і поступання болотної води, що містить велику кількість органічних речовин і продуктів гниття, які відбирають у процесі окислення з води кисень.

Крім природних факторів, до загибелі риби можуть призвести і антропогенні фактори, зокрема, скидання промислових стоків, побутових відходів, добрив та ін. 

Як розпізнати початок явища задухи? При зниженні концентрації розчиненого у воді кисню у риби розвивається кисневе голодування (гіпоксія) -  риба починає активніше рухатися, піднімається на поверхню, у неї прискорюється дихання, рот і зяброві кришки відкриті.

При огляді загиблої в результаті задухи риби відзначаються всі ознаки кисневого голодування: рот широко відкритий, зяброві кришки підняті і сильно відстовбурчені в сторони, зябра розпластані. Кров темно-вишневого кольору, погано згортається.

Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до всіх громадян Чернігівщини, кому небайдужа доля рибних запасів нашого краю, з проханням повідомляти про всі факти та можливі причини задухи риби у водоймах Чернігівської області за телефоном «гарячої лінії» 0991121344 та (0462) 937557.

 

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!