Чернігівський рибоохоронний патруль на охороні водних біоресурсів.


Водойми Чернігівщини вкрились товстим шаром льоду та снігу, що вплинуло на доступ атмосферного повітря до води, в результаті чого почали знижуватися показники  вмісту кисню, без якого не можуть жити риби.

Першими ознаки явищ задухи - це поява в лунках і ополонках молоді риби та інших бентосних організмів. Це вже сигнал на сполох - ситуація критична!

Для боротьби з явищами задухи державні інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля разом з громадськими інспекторами та небайдужими, до збереження водних біоресурсів, громадянами  вийшли на водойми з льодорубами.

На озерах Чернігівського, Козелецького, Ріпкинського, Куликівського Новгород-Сіверського районів були прорубані та облаштовані, за допомогою очерету та гілля, ополонки для доступу кисню у водойми.

До акції також приєднались користувачі, які займаються промисловим виловом водних біоресурсів у водоймах Чернігівщини. Зокрема, ПП «Трактородеталь» на озерах прорубано ополонки та за допомогою компресора проведена аерація для насичення водойм киснем.

Площа водних об’єктів області, підконтрольних Чернігівському рибоохоронному патрулю, складає 67,7 тис.га, тому працівники патруля власними силами не можуть впоратись з явищем задухи на водоймах області.

Звертаємось до всіх рибалок області, орендарів ставків, користувачів та взагалі всіх небайдужих громадян допомогти рибі перезимувати, попередити масову загибель водних живих ресурсів у річках, ставках, озерах, водосховищах області. Кілька прорубувати лунок - це додаткова кількість кисню у воді, що дає шанс водним біоресурсам на виживання!

Для довідки: вміст кисню у воді в зимовий період для виживання риб для різних видів різний. По відношенню до кисню риб ділять на такі групи: потребують високого вмісту кисню (7-12 мг/л), при зниженні його вмісту до 5-6 мг/л дихання неможливо (лососеві, осетрові); потребують високого вмісту кисню (5-8 мг/л), але витримують його зменшення до 5 мг/л (підуст, пічкур, минь); менш вимогливі до вмісту кисню, легко переносять його зменшення до 5 мг/л (окунь, короп, плітка, лящ, щука); задовольняються вмістом кисню в 3,0-0,5 мг/л (білий амур, лин, карась, в’юн). Мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг/л.

Про виявленні випадки зимової задухи риб просимо звертатись на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Чернігівщини за номерами: 0991121344 та (0462) 937557.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!