Чому не можна рибалити на зимувальних ямах


Завтра на Чернігівщині починає діяти заборона на вилов риби на зимувальних ямах.

Що ж таке зимувальна яма? І чому не можна там рибалити?

Поняття «зимувальна яма» з'явилося в XIX столітті. Так стали називати локації скупчення риб на річках в зимовий період. У зв'язку з тим, що найчастіше подібні місця розташовувалися на істотних глибинах їх і вирішили назвати «зимувальними ямами».

На таких ділянках риба завжди була легкою здобиччю і вже тоді почали замислюватися про їх охорону.

Починаючи з 50 - х років ХХ століття була введена заборона на лов риби в межах її скупчення в зимовий період. Тоді ж були визначені основні зимувальні ями на великих річках. Але далеко не всяка яма на річці стає зимувальною. Головними умовами є уповільнена кругова течія та достатній рівень кисню. Саме у таких місцях рибі не потрібно витрачати багато енергії на супротив течії.

Тривалий час існувала думка, що водні біоресурси у цих ямах просто скупчуються і впадають в анабіоз. Натомість спостереження підтверджують, що навіть у найлютіші морози в межах зимувальних ям відбувається постійний рух. Риба пересувається досить повільно від центру до країв ями і навпаки. Таким чином, вона забезпечує рівні умови для всіх екземплярів, які залягли на зимівлю. Деякі види при цьому продовжують досить активно харчуватися, наприклад лящ та в’язь. При цьому вся зграя може міняти місце своєї дислокації після виснаження кормової бази на даній ділянці.

Нагадуємо, що відповідно до наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області від 18.10.2019 №133 - од «Про заборону вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах в зоні діяльності управління» на території Чернігівщини виділено 35 зимувальних ям, які нанесені на інтерактивну карту.

Правилами любительського та спортивного рибальства, а також Правилами промислового рибальства заборонено здійснювати вилов біоресурсів на зимувальних ямах. За порушення даної заборони особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Від того, як перезимує риба, як ми її збережемо взимку залежать і майбутні улови. Тож, збережемо разом рибні запаси наших водойм!

Чернігівський рибоохоронний патруль закликає всіх громадян дотримуватись встановленої заборони та норм чинного законодавства. У разі виявлення порушень прохання оперативно повідомляти на номери «гарячої лінії патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!