Червонокнижні види риб Чернігівщини. Марена дніпровська


Чернігівський рибоохоронний патруль продовжує рубрику про риб, занесених до Червоної книги України, які можуть зустрічатися у водоймах на території Чернігівської області. В попередніх матеріалах ми вже розповіли про миня річкового. Наступний представник - марена дніпровська. Ще марену називають вусанем, мироном, а дрібних самців - чечіткою.

Марена дніпровська (Barbus borysthenicus) - прісноводна риба родини Коропових (Cyprinidae), ендемік басейнів Дніпра і Південного Бугу, де раніше була звичною рибою.

У 1994 році занесена до Червоної книги України та до Європейського червоного списку як зникаючий вид. Основні причини зникнення - порушення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, спричиненої гідротехнічним будівництвом; забруднення води та надмірний вилов.

Це прісноводна річкова зграйна донна риба виключно текучих вод. Дуже чутлива до дефіциту кисню у воді. Віддає перевагу порожистим ділянкам і перекатам, місцям з кам’янистим, гальковим, щільним піщаним або глинистим дном.

Зовні нагадує марену звичайну, проте тіло більш товсте, з характерною горбатістю в районі спинного плавця, хвостове стебло ширше і коротше, задні вусики коротші, досягають лише переднього краю ока, іноді середини ока. Найбільша довжина тіла 80 – 90 см, маса - 10 – 12 кг, тривалість життя 12 – 13 років. У забарвленні переважають жовтувато - золотисті тони. Плавці забарвлені інтенсивніше: в парних, анальному і хвостовому плавцях домінує моркв’яно - червоний, у спинному - рожево - червоний кольори.

Статевої зрілості самці досягають у 2 – 3 роки при довжині 15 см і масі тіла 92 г, самки у 3 – 4 роки при довжині 22 см і масі тіла 195 г. Розмноження триває з кінця квітня до середини липня. Плодючість становить до 32 - 41 тис. ікринок. На нерест мігрує на руслові мілководдя із швидкою течією і кам’янистим або крупнозернистим піщаним ґрунтом, де й відкладає слабкоклейку ікру.

Личинки і молодь живляться дрібними формами фіто- і зоопланктону та бентосу, дорослі риби споживають виключно мешканців дна, зокрема личинок комах, молюсків, червів, а також ікру, молодь і дрібних риб, водорості і вищу рослинність.

Так як дана риба віднесена до Червоної книги України, вилов її заборонений.

За порушення заборони відповідно до ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу для фізичних осіб від 340 до 510 грн, для посадових осіб - від 510 до 850 грн.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 визначений розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Так за один екземпляр виловленої марени дніпровської розмір компенсації складає 820 грн.

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно - заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України згідно ч. 2 ст. 88 - 1 КУпАП передбачений штраф у розмірі від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства чи незаконному збуту водних біоресурсів прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Довідкова інформація

У 2018 Національний банк України випустив дві пам’ятні мотети номіналом 2 гривні (нейзильбер) і 10 гривень (срібло), присвячені зникаючому виду - марені дніпровській.


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!