Іхтіологи рибоохоронного патруля Чернігівщини проводить моніторинг умов зимівлі риби


В зимовий період спеціалісти відділу іхтіології та регулювання рибальства Чернігівського рибоохоронного патруля, з метою контролю за умовами зимівлі водних біоресурсів,  щоденно проводять моніторинг вмісту розчинного кисню у воді.

Вимірювання кисню здійснюється за допомогою спеціального пристрою – оксиметра. Даний прилад дає змогу одночасно вимірювати концентрацію розчиненого кисню і температуру води. Крім того, відбираються проби води, які передаються до лабораторії екологічної інспекції для встановлення хімічного складу води.

Взимку кількість розчиненого кисню у воді повинна бути не менше 4 мг/л. Зменшення даного показника до 3 мг/л призводить до занепокоєння риби, а при 0,5 - 0,7 мг/л – до її загибелі.

На даний момент вміст кисню у водоймах області знаходиться в межах норми. Проте ситуація потребує постійного контролю для того щоб запобігти замору риби.

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби: судаки, окуні, йоржі, далі – плітки, лящі, коропи, останніми – карасі та лини.

Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до всіх рибалок, орендарів ставків, користувачів та взагалі всіх небайдужих громадян з проханням постійно спостерігати за станом водойм в області.

Про виявленні випадків зимової задухи риби та фактів браконьєрства просимо звертатись на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля за номерами (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово). Будемо вдячні за співпрацю!

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля.

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!