Як довго живуть риби?


Деякі рибалки, впіймавши велику рибину, можуть задуматися: «А скільки ж років вона прожила?»

Скільки взагалі може жити риба? Лише одиниці риб у природі досягають своєї вікової межі. У більшості випадків її виловлюють рибалки - любителі або браконьєри, дрібна риба стає здобиччю птахів і родичів - хижаків, інша гине від різних хвороб або від забруднення води, від нестачі кисню влітку і замерзання водойм взимку. Вчені довели, що на сьогоднішній день рибі легше дожити до своєї статевої зрілості та старості у штучних умовах, де водні біоресурси почуваються набагато краще й живуть довше. Рекорд життя золотої рибки в акваріумі становить приблизно 40 років, чим не може похвалитися короп в природних умовах.

Ще у 18 столітті вчені визначили, що на риб'ячій лусці, як на зрізі стовбура дерева, можна побачити річні кільця. Відомо, що в 1716 році було вперше визначено вік риби з вигляду її луски. Зокрема, було встановлено, що короп довжиною 108 см прожив 40 років.

Зростання і розвиток риби, залежить від зовнішніх умов: хімічного складу і температури води у водоймі, якості харчування, щільності популяції риб тощо. Найвідомішим прикладом є вугри, які за сприятливих умов у прісній воді вже за перший рік виростають на 25 см, а в «голодних» водоймах ледве досягають 10 см.

У більшості риб вік можна визначити за лускою. А також за кістками зябрової кришки, щелеп, плечового пояса і черепа та слуховими кісточками.

При визначенні віку по лусці обов'язково враховують вид риб, проводять її зважування, вимірюють довжину тіла до кінця хвостової виїмки, довжину тіла без хвостового плавця, довжину тулуба чи тушки.

У коропових і лососевих риб для визначення віку беруть луску під основою першого спинного плавця (біля бічної лінії). На лусці відкладаються річні кільця, як у стовбурів дерев. За річними кільцями можна визначити не тільки вік риби, але і як вона жила ці роки, визначити період статевого дозрівання, активного харчування, темп росту тощо. Відібрана для дослідження луска повинна бути правильної форми, без дефектів. ІЇ промивають у слабкому розчині оцту, аміаку (нашатирного спирту) чи простій воді і поміщають між двома предметними скельцями. Далі дивляться під лупою, бінокуляром чи мікроскопом (у залежності від розмірів луски). На лусці видні кільця (склерити). Кільця можуть бути світлими чи темними. Кільця із широкими склеритами формуються влітку, в цей період риба активно росте і розвивається. А з вузькими (темними) - восени й узимку, в цей час риба перебуває у холодній водоймі практично без їжі. Відлік річних кілець ведуть від центра луски. Повні роки відзначають цифрами 1, 2, 3, 4 і т.д., неповний рік (вилов восени) - цифрами 1+, 2+, 3+, і т.д.

У риб, які не мають луски або мають дрібну луску, чи луску на який нечітко виражені річні кільця (окуневі, лин) вік визначають за кістками зябрової кришки, щелеп, плечового пояса і черепа. Кістки зябрових кришок занурюють в окріп на 3 - 5 хвилин промивають у розведеному спирті чи бензині, потім протирають їх щіточкою і висушують. На знежирених (прозорих) кістах рельєфно виступають шари, за якими визначають вік риб.

В осетрових, сома, а також у акул вік визначають за променями плавця. Для цього роблять поперечний зріз у вигляді тонкої пластинки яку шліфують до прозорості. Потім приклеюють до предметного скельця і в такому вигляді роздивляються під мікроскопом і за річними відмітинами визначають вік.

У тріскових, камбал, в'юна й інших риб вік визначають по отолітах - слухових кісточках. Отоліти попередньо знежирюють і шліфують

Максимальна тривалість життя риб (визначено на основі досліджень окремих риб в закритих водоймах або луски виловлених рибин)

Амур - 18 років.

Бичок - 6 років.

Вугор – 10 - 15 років, а в закритій водоймі - 55 років.

Головень - 22 роки.

Йорж - 11 років.

Карась - 30 років.

Краснопірка - 19 років.

Лин - 30 років.

Лосось – 6 - 10 років.

Лящ - 20 років.

Окунь - 15 років.

Підуст - 20 років.

Плітка - 12 років.

Райдужна форель – 7 - 11 років.

Сом - 100 років.

Стерлядь - 46 років.

Судак - 14 років.

Щука – 70 - 80 років.

Ялець - 16 років.

Риба - рекордсмен, занесена в Книгу рекордів Гіннеса – самка дзеркального коропа, яка дожила до 288 років.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!