Особливості нересту миня річкового


Минь річковий (Lota lota) відноситься до ряду тріскоподібних.(Gadiformes), родини миньових (Lotidae).

Це донна хижа риба, яка любить прохолодну чисту воду з піщано – кам’янистим дном. Найактивніший при температурі води від 10°С і нижче.

Минь особливий тим що розмножується взимку, з грудня по лютий, звичайно під кригою при температурі води близько 0°С. При літньому прогріванні води робиться млявим і впадає у сплячку.

Статевої зрілості досягає при довжині тіла 17 - 18 см, у віці 3 - 4 роки. Плодючість може досягати до 500 тис. ікринок.

Нереститься з настанням сутінок, зазвичай на піщаних косах. Виметана ікра зноситься течією й осідає у заглибинах дна. Молодь споживає личинок комах, ракоподібних, ікру інших риб і їхніх мальків, у тому числі й власних. Дорослі особини споживають риб, міног, земноводних, а також ракоподібних, личинок комах, молюсків тощо.

На території України вилов миня заборонений, оскільки з 2009 року він занесений до Червоної книги України, як вразливий вид, тобто вид, який у найближчому майбутньому може бути віднесений до категорії зникаючих, якщо триватиме дія факторів, які негативно впливають на стан його популяції.

За порушення заборони відповідно до ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу для фізичних осіб від 340 до 510 грн, для  посадових осіб - від 510 до 850 грн. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 визначений розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Так за один екземпляр виловленого миня річкового розмір компенсації складає 330 грн.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує що 2020 року на водоймах області встановлені наступні терміни нерестової заборони:

- з 25 березня до 24 травня (включно) - р. Дніпро від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

- з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

- з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

- з 1 квітня до 29 червня (включно) – у придатковій системі водойм.

- з 25 березня до 30 червня (включно) - лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок і першої линьки.

Чернігівським рибоохоронним патрулем розроблена інтерактивна карта місць, відкритих для любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в межах Чернігівської області, якою можна скористатися за посиланням https://goo.gl/1Dcbns.

Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомити про це Чернігівський рибоохоронний патруль за вказаними номерами «гарячої» лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!