З 25 березня стартувала нерестова кампанія на Чернігівщині


З метою забезпечення охорони та сприятливих умов для нересту і збереження місць природного відтворення (нерестовищ) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, відповідно до рекомендацій Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, наказом Чернігівського рибоохоронного патруля від 10.03.2020 № 38 - од:

ЗАБОРОНЕНО:

1)   промислове рибальство в підконтрольних рибогосподарських водних об’єктах:

з 25 березня до 31 травня (включно) – р. Дніпро від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

з 1 квітня до 29 червня (включно) - в придатковій системі водойм;

2)   любительське і спортивне рибальство в підконтрольних рибогосподарських водних об’єктах:

з 25 березня до 24 травня (включно) - р. Дніпро від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

з 1 квітня до 29 червня (включно) – у придатковій системі водойм.

з 25 березня до 30 червня (включно) - лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок і першої линьки;

3)   пересування на ділянках, оголошених нерестовищами в період нересту - всіх плавучих засобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів;

4)   на період масового ходу і нересту проводити у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах видобуток гравію і піщано – ракушкової суміші, будівельні, днопоглиблювальні, вибухові, бурові, інші види гідромеханізованих робіт.

Крім того, згідно норм ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

ДОЗВОЛЕНО:

любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега за межами нерестовищ. З переліком місць, відкритих для здійснення любительського рибальства під час нересту, можна ознайомитись за посиланням.

За порушення правил рибальства під час нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил рибальства, в тому числі і за пересування плавзасобів в період нересту по воді, передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн.

За грубе порушення правил рибальства (за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб від 510 до 850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф від 1 700 до 6 800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов водних біоресурсів, відповідно до Такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209, правопорушник змушений буде відшкодувати збитки за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги.

Дізнатись більше про відповідальність за порушення правил рибальства та про розмір відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування водних біоресурсів можна за посиланням.

Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомити про це Чернігівський рибоохоронний патруль за вказаними номерами «гарячої» лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!