Особливості нересту ляща


Лящ - вид риб родини коропових (Cyprinidae), ряду коропоподібних (Cypriniformes). Єдиний представник цього роду. Ареал проживання цієї риби дуже широкий. Лящ водиться у всій Європі, в Північній Америці, Сибіру. При тому, що в Північній Азії спочатку лящі не водилися. Їх спеціально стали розводити, враховуючи харчову цінність цієї риби.

Живуть лящі в низів'ях річок з повільною течією та водою, що прогрівається. Ці риби воліють селитися в протоках, глибоких ямах, затоплених кар'єрах з м'яким дном.

Початок підготовки ляща до нересту доводиться набагато раніше ікромету. Приблизно в березні (протягом місяця, в залежності від погоди) невеликі і великі риби починають збиватися в зграї і рухатися проти течії в пошуках місця нерестовища. Якщо водойма має стоячу воду, лящ наближається до берега в пошуках затишного місця, зазвичай риба заздалегідь доглядає підходящу ділянку.

При виборі місця лящ віддає перевагу облаштовуватися на залитих водою лугах під час повені. Риба відкладає ікру прямо на траву. Головна умова при виборі місця зводиться до наявності зелені на ділянці: трава, водорості, очерет і т. д., до яких і приліплюється ікра.

Спершу лящ починає плавати колами по одному місцю, це означає завершення вибору ділянки для відкладання ікри. Головною особливістю нересту є боротьба за самок, з цією метою лящ поводиться особливо активно, показуючи свої силу і здібності. Зазвичай на водоймі спостерігається кілька зграй риб, які розподілені за віком. Великі особини досягають ваги 3 – 4 кг, вони збиваються в одні зграї, а лящі вагою 2 кг знаходяться окремо. Місце збору легко помітити по сплесках води та гучній поведінці риби.

Нерест ляща починається при температурі води 12 – 16 °С, наприкінці квітня - в травні на півдні, в кінці травня - у червні на півночі.

Період нересту ляща проявляється і у візуальних змінах особин: всі риби набувають темного окрасу, а самці додатково покриваються своєрідними бородавками.

Час, коли у ляща починається нерест, легко помітити. При наближенні заходу сонця дорослі особини починають один об одного тертися і стрибати над водою. Лящеві характерно падати на воду плазом, створюючи гучний звук, чутний на всій водоймі. Нерест триває всю ніч і триває до світанку, завершується лише до денної жари.

При сприятливій погоді (без вітру і з яскравим сонцем) нерест здатний завершитися всього за 1 добу, а в гірших умовах займає більше часу - до 3 - 4 діб. Якщо різко холоднішає, самки розцінюють це як несприятливі умови, припиняють розкидати ікру і пливуть на глибину. У подібну погоду ікромет може зовсім завершитися, поступово ікринки втрачають колишні властивості. Частина ікри яка залишилася здатна спровокувати смерть самки.

Самиці середньої величини відкладають до 140 000 ікринок.

Перший час після скидання ікри зграя лящів нікуди не йде. Лящ після нересту намагається відновити сили, для чого активно вживає весь корм. Тривалість жору всього 3 - 4 доби. Трохи повернувши втрачену енергію, риба сплавляється за течією до звичного місця проживання.

За один тиждень з ікринок з'являються мальки. Якщо умови були складними, інкубаційний період затягується до 12 діб. Дрібниця живиться рослинною їжею, вже після досягнення віку 1 місяць набирає 70 грамів ваги.

Згідно такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209, за кожен екземпляр виловленої в незаконний спосіб особини ляща прийдеться сплатити нанесені збитки у розмірі 170 грн.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує, що з 25 березня на території області розпочалась нерестова кампанія.

Любительське рибальство дозволено лише однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега за межами нерестовищ. З переліком місць, відкритих для здійснення любительського рибальства під час нересту, можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
То что Вы знаете про нерест этой рыбы это уже хорошо! Вот и начните зарыблять наши водоёмы Этой рыбой, а не амурами и толстолобами которые к нашим водоёмам не какого отношения не имеют!!!
Доброго дня. Нажаль, на зариблення річок в межах Чернігівщини не виділяються кошти з державного бюджету. Зариблення проводиться тільки за рахунок рибалок - промисловиків та компенсаційних коштів за нанесені збитки рибному господарству. Останнім часом активізувались територіальні громади. Ви також, як небайдужий рибалка, який вболіває за біорізноманіття наших річок можете долучитися до цього процесу. А товстолоб і амур – це природні меліоратори, Інститут рибного господарства рекомендує ці види риб для зариблення наших водойм.
Крім того, зарибку аборигенів на території області ніхто не вирощує. Брати зарибок деінде затратно і неефективно, оскільки риба може не доїхати.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!