Особливості нересту сома


Сом звичайний або європейський – прісноводна донна річкова риба з роду сом (Silurus), ряду сомоподібних. Живе у глибоких ділянках річок, в протоках і старицях, в озерах і водосховищах, а також у солонуватих водах лиманів.

Статева зрілість сома настає на 3 - 4-му році життя при вазі 1 - 2 кг. Нерест починається в кінці травня - середині червня, після прогрівання води до 20 °C.

Передують ікрометанню бурхливі ігри сомів. Самці намагаються перевершити один одного перед самками в швидкості і стрибках, нерідко на ігрища збирається до сотні риб! Відгомін таких змагань можна почути на кілька кілометрів навколо.

Самка вибирає гідного партнера і вирушає з ним для метання ікри. Вони підшукують затишні, тихі місця в мілководді з очеретами. Виривши ямку, самка відкладає ікру. Зазвичай нерестовища розташовані у прибережній зоні на глибині 40–50 см на ділянках із м'якою водною рослинністю. Водні рослини використовуються як субстрат для нересту, а також як природний фільтр для води і схованки для молоді.

Плодючість самок складає 140 – 278, максимально - 1380 тис. ікринок. Запліднені ікринки негайно покриваються слизом, що дозволяє їм триматися разом і прилипати до субстрату. Батьки охороняють гнізда, проганяючи від них інших зацікавлених мешканців водойми. Період інкубації ікри залежить від температури води і триває в середньому близько 5 діб.

Після нересту соми переходять на глибину, до місця літніх стоянок і починають активно харчуватись. Післянерестовий жор - найактивніший. Триває він майже до середини літа, потім поступово знижується, а за перших нічних заморозків сом зовсім припиняє живитися.

Згідно такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209, за кожен екземпляр виловленого в незаконний спосіб особини сома прийдеться сплатити нанесені збитки у розмірі 425 грн.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» Чернігівського рибоохоронного патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Довідкова інформація:

Нерестова заборона на вилов водних біоресурсів в районі контролю рибпатруля Чернігівщини триває до: 9 червня (включно) - у всіх водосховищах, 29 червня (включно) - у придатковій системі водойм (озера, протоки, гирла та ін.). Раків ловити заборонено до 30 червня (включно).

 Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!