На Чернігівщині затримано рибінспектора-електровудочника


10 вересня оперативна група Головрибводу спільно з громадськими інспекторами рибоохорони затримали головного державного інспектора Чернігіврибоохорони – Примачка Ярослава, що разом зі своїм братом та громадянином Г. здійснювали лов риби незаконним знаряддям лову – електровудкою. Інцидент стався на озері Плівня Чернігівської області.

«У порушників було виявлено та вилучено гумовий човен «Барк», акумуляторну батарею, дроти та 4 кг свіжовиловленої риби. На місце події негайно викликали працівників міліції Чернігівської області. Рибоохоронні заходи здійснювались в селі Шаболинов Короповського району» - прокоментував затримання т.в.о. начальника Головрибводу Олександр Тітов.

Сума збитків, завданих рибному господарству складає 1530 грн. За фактом незаконного вилову складено протоколи про адміністративні правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 85 ч.4 КУпАП.

Голова Держрибагентства Ярема Ковалів зазначив: «10 вересня Держрибагентство підбило перші підсумки посиленої боротьби з електровудочниками. Ми сфокусувалися на цьому напрямі і за 2 тижні нам вдалося виявити майже стільки порушень, скільки було зафіксовано за весь минулий рік. Разом з тим Держрибагентство попередило, що не обмежиться двотижневиком – контроль буде постійним. Випадок на Чернігівщині є цьому підтвердженням. Незважаючи на посаду чи звання, інспектор ти чи звичайний громадянин – за свої дії доведеться відповідати перед законом. Підкреслюю, закон єдиний для всіх – поблажок нікому не буде».

Нагадаємо, Держрибагентство вважає адміністративні штрафи недостатньою мірою покарання за таке грубе порушення правил рибальства, як електролов. Відомство виступає за посилення кримінальної відповідальності за даний вид порушення. За перебування на водоймі чи у прибережній захисній смузі із забороненими знаряддями лову  пропонують ввести кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до трьох років. За вилов забороненими знаряддями – позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Довідкова інформація:

Продаж, придбання та рибальство електровудкою заборонені законодавством України, проте браконьєри активно використовують це знаряддя лову, чим наносять колосальну шкоду рибним ресурсам та екосистемі водойм України. Механізм дії електровудки залежить від розряду струму, що подається та схеми електровудки: якщо імпульс струму не дуже сильний – риба шокується і спливає на поверхню води, при потужному струмі риба гине. Навіть якщо рибі вдалося вижити – вона втрачає здатність до нересту. Крім того, електровудки буквально випалюють дно водойми: знищують планктон, ікру, личинку тощо. Струм, запущений у воду, не зникає одразу і перетворюється у електроліз, що лишає після себе отруйні хімічні речовини, які поширюються за межі дії вудки. Через це риба та водні біоресурси вимушені мігрувати до іншого середовища.

Головрибвод,

http://main.golovrubvod.kiev.ua/2011-07-27-09-19-23/2011-08-03-12-04-21/4490-2015-09-14-11-27-33.html

Комментировать
ну это просто полный истец...
Отличная работа.Но неужели только Черниговкая область борется?А где-же Днепропетровская и Полтавская область?На Днепродзержинском водохранилище в пределах Полтавской области электрики бьют все живое среди белого дня!!!...причем по 3-4 бригады одновременно!!!
А все эти отчеты по задержанию, могут сопровождаться еще и фото нарушителей?...
А то так и я могу каждый день писать, что задержал, изловил, убил и съел. :))))) (шутка).
Страна должна знать своих героев... Да и в воспитательных целях это будет не лишне, Черниговская область не большая, многие друг друга знают...
Интерессный вопрос рыбы 4кг а ущерб 1530 гр. Чтото не вяжется ану выложите видовой состав рыбы. Или это все был пескарь????????
Еще очень хотелось-бы еще проследить последующий ход дела,или будет как у нас принято в стране-пожурят и переведут в другую область на ту-же должность.Если будет такая возможность держите нас в курсе дела пожалуйста.
В Полтавской в том году словили рыбинспектора только оглазки не дали его уволили.Рыбу и удочку выкинул и отказывался что он ловил.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!