Нацбанк України випустив пам’ятну медаль "Місто героїв - Маріуполь"


На знак пошани до героїв, захисників і мешканців Маріуполя Національний банк випустив пам’ятну медаль "Місто героїв - Маріуполь".


Дизайн для медалі створила київська художниця Марина Куц. За її задумом, реверс медалі містить образ відданого Україні воїна, навколо якого – стилізовані уламки, зброя, перехрестя прицілу.

На аверсі медалі зображено композицію, що символізує місто-герой: фасад драматичного театру під прицілом та стилізовані конструкції Азовсталі, на які летять бомби.

У написанні слова "Маріуполь" літеру "і" заміняє свічка як символ пам’яті за загиблими, а літера "о" імітує карту міста, створену з двох профілів – дитячого та дорослого, як символ примусової депортації.

Унизу на тлі стилізованих хвиль зображено якір – один з геральдичних елементів, що міститься на гербі Маріуполя. Це образ надії на звільнення та відродження українського міста.

25 листопада 2022 року – пам’ятна медаль “Місто героїв – Маріуполь”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році)


Національний банк України започаткував серію пам’ятних медалей, присвячених містам та їх мужнім жителям і захисникам, які проявили героїзм та стійкість під час відсічі збройній агресії рф проти України, 19 листопада 2022 року, з якої вже випужені перші дві медалі - “Місто героїв – Херсон” та “Місто героїв – Харків”.

19 листопада 2022 року – пам’ятна медаль “Місто героїв – Херсон”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році)


21 листопада 2022 року – пам’ятна медаль “Місто героїв – Харків”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році)


У серії також заплановано випуск медалей, присвячених розстріляній Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим містам. 


05 грудня 2022 року – пам’ятна медаль “Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році).

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!