У Києві відкрили мініскульптуру Паляниці


У Києві відкрили мініскульптуру присвячену паляниці - символу української гостинності і кодовому слову, яке допомагає розпізнавати своїх і чужих. Прикмета мініскульптурки: "Торкнись мене і скажи: "Паляниця!")



Знайти мінікульптурку можна за адресою вул. Набережно-Хрещатицька, 1 на фасаді готелю "Fairmont Grand Hotel Kyiv".


Паляниця



Паляниця - різновид українського хліба; плеската хлібина переважно з пшеничного борошна, на якій робиться горизонтальний надріз тіста перед випіканням, який утворює скоринку-козир зверху хлібини.


Етимологія


Українська назва походить від «палити», оскільки при випіканні такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка. У росіян у XIX ст. ще фіксувалися подібні назви: «пеляніца» (рос. пеляница), «паленіца» (рос. паленица), «пеленіца» (рос. пеленица).


Агатангел Кримський вважав, що слово «паляниця» походить від грецького «пеланос» (дав.-гр. Πελανος, укр. всі).


Рецепт


Традиційна паляниця пеклася з дріжджевого тіста. Спершу в горщику варився хміль, який потім виливали в макітру, куди додавали просіяної пшеничної муки. Утворене тісто замішували, накривали макітру та лишали охолонути. В охолоджене тісто додавали дріжджів або кислого тіста та ставили на ніч у нерозпалену піч. Зранку тісто, що вже підійшло, замішували пшеничною мукою, додавали теплої води та солі. Потім тісто місили в ночвах, поки воно не перестане липнути до рук. Після цього тісто ділили на шматки, які потім розкочували на столі. Отримана хлібина клалася в піч на дерев'яній лопаті, посипаній мукою, або розпареному капустяному листку. Наостанок на хлібині робили надріз, щоб вона більше зростала при випіканні.


За ГОСТ 12793-77 у пекарнях СРСР вироблялася стандартизована «паляниця українська», випечена в формах. Мала масу 0,75-1 кг, боковий надріз на 3/4 кола з піднятим козирком. За стандартом, це не здобний хліб з щільним пористим м'якушем і хрусткою скоринкою.


Сучасний типовий рецепт передбачає приготувати опару зі 150 г борошна з дріжджами, 100 мл води, яка замішується в мисці. Потім миску слід накрити кришкою і залишити до ранку в теплому місці. Вранці потрібно змішати воду, що залишилася, молоко, цукор, сіль, олію та додати опару. Все перемішати і поступово, додаючи борошно, вимісити тісто, щоб воно стало еластичним. Далі сформувати кульку, покласти в миску, накрити харчовою плівкою і поставити на 3 години підходити. Потім викласти на деко, присипати борошном сформовану кульку і дати ще протягом години підійти. Після цього зробити вздовж паляниці надріз і поставити в духовку, нагріту до 190º С випікатися на 45 хвилин. Готову паляницю загорнути в рушник і залишити на годину.

Варіанти сучасних рецептів допускають додавання кефіру, цукру, соди, оцту (для гашення соди), спецій. Сучасна паляниця може пектися в сковорідці.


Символізм


Паляниця, як і хліб узагалі, символізує щастя і благополуччя госпо́ди, тіло Боже, прихильність, гостинність і безпеку. Паляниця також може трактуватися як символ сонця.

За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося лишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не «з'їсти» її силу.


Паляниця (кодове слово)


Паляниця - перевіркове кодове слово або шиболет, яке почали активно застосовувати та обговорювати під час російського вторгнення в Україну 2022 року. Деякі лідери думок і військові почали змушувати підозрілих людей вимовляти українською слово «паляниця», щоби відрізнити російських військових від українців.


Слово «паляниця» важко вимовити іноземцям, зокрема росіянам. Це пов'язано з фонетичними особливостями української мови. В українській мові звук [ц] може вимовлятися як твердо сонце, так і м’яко козацький. На кінці слова цей звук завжди вимовляємо м’яко або пом’якшено: заєць, перець, вулиця, птиця, синиця. Виняток становлять лише окремі запозичення: палац, паяц, шприц.


Натомість у російській мові звук [ц] завжди твердий: заяц, перец, улица, птица, синица. Для росіян, які намагаються розмовляти українською, правильна вимова м’якого [ц'] - один з найбільших каменів спотикання. Важкими для вимови також є такі українські слова: вештатися, духмяний, непереливки, кмітливий, обценьки, пасіювати, пуцьвірінок, телепень, теревенити, філіжанка.


Після того, як низка росіян вимовила замість «паляниця» слово «полуниця», це стало мемом у соцмережах. Такої ж помилки допустилася російська пропагандистка Ольга Скабєєва під час новин на каналі «Россия 1»: вона заявила, що українці називають полуницю «поляніца».


Назви на честь паляниці


Назву «Паляниця» отримав сорт пшениці, зареєстрований в Україні у 2008 році.


Можливість за допомогою слова «паляниця» розрізняти союзників посприяла тому, що назву «Паляниця» отримали заклади, медійні платформи для допомоги постраждалим від війни.


21 квітня 2022 року в межах Венеційської бієнале (у галереї Galleria Continua) українська художниця Жанна Кадирова представила проєкт «Паляниця» (Palianytsia). Це серія об’єктів, зроблених з річкового каміння, у формі паляниці.


Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!