"Дерибан" долей на промвылов рыбы в 2017-2021 гг. по "новому прозрачному подходу"


В Держрибагентстві триває засідання комісії з розгляду заяв користувачів про встановлення частки добування (вилову) водних біоресурсів на водних об’єктах загальнодержавного значення та розподіл часток на промисловий вилов риби користувачам водних біоресурсів у 2017-2021 рр.

Цьогорічний розподіл відбувається за новим підходом, розробленим Держрибагентством у 2015 р. «Ми замінили видачу промислових квот строком на 1 рік на закріплення часток добування вилову водних біоресурсів на 5 років. Це дає можливість бізнесу планувати довгострокову діяльність підприємств, інвестувати у бізнес», - повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Також при розподілі часток на вилов вперше повністю усунено суб’єктивізм та людський фактор, оскільки частки розподіляються за формулою, визначеною законодавством України - постановою КМУ від 25.11.2015 №992 «Про затвердження Порядку здійснення спеціального використання водних біоресурсів у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі України». Частка добування (вилову) визначається у відсотках для кожного користувача водних біоресурсів строком на 5 років. За основу береться вилов по кожному користувачу за 2013 - 2016 роки, та загальний вилов всіма користувачами на цьому водному об’єкті за ті роки.

Нові на ринку підприємства мають право отримати право на вилов риби на аукціоні, де буде виставлено резерв лімітів - до 15% затвердженого ліміту або прогнозу допустимого вилову водних біоресурсів. Аукціони будуть проходи на початку 2017 року.

17 серпня 2016 року, за місяць до початку розподілу квот, Держрибагентством було офіційно розміщено на сайті перелік заявників на отримання часток добування (вилову) водних біоресурсів, з яким користувачі мали можливість ознайомитися, перевірити коректність інформації у заявках до розгляду та звернутись до відомства у разі виникнення спірних питань.

Комісія не впливає на визначення обсягу частки на вилов і виключно перевіряє отримані заявки на предмет відповідності вимогам законодавства. Комісія має право відмовити заявникам у випадку: несвоєчасного подання документів або подання документів у неповному обсязі; виявлення у поданих документах недостовірних відомостей; несплати штрафу/невідшкодованої шкоди, що завдана рибному господарству на дату подання заяви про встановлення частки добування (вилову) водних біоресурсів для промислу; систематичні (три і більше) грубі порушення законодавства з питань охорони, використання та відтворення водних біоресурсів протягом попереднього року; відсутність обсягу нерозподіленого ліміту; використання протягом попередніх трьох років менш як на 75 відсотків обсягу виділеної частки добування (вилову) водних біоресурсів, за винятком форс-мажорних обставин; відсутність ліцензії на промисловий вилов риби, крім внутрішніх водойм та річок - для водних об’єктів, здійснення промислового вилову на яких потребує ліцензування.

Комментарии в ФБ

У Держрибагентстві відбувся так званий "розподіл часток на промисловий вилов риби у 2017-2021 р.р.", який більше нагадував "дерібан" національного ресурсу між "традиційними" користувачами. Традиційність їх полягає в систематичному порушенні законодавства, приховуванні реальних обсягів вилову риби, про що неодноразово повідомляли громадські активісти та що підтверджено роботою новоствореного рибоохоронного патруля. Доречі,"прозорість" підходу при розподілі визначена формулою (за постановою КМУ №992 від 25.11.2015), за якою відсоткова частка встановлюється на основі даних щодо обсягу вилову користувача за останні чотири роки. І все. До уваги береться тільки наявність трьох і більше грубих порушень та несплачених збитків і штрафів. Уявіть собі, як складалися протоколи та виявлялися порушення корумпованими інспекторами на своїх "годувальників" в останні роки. Крім того, до уваги не брався стан матеріально-технічної бази (крім флоту "на папері" - його фактичну наявність ніхто не перевіряв). Мені особисто відомі "традиційні" користувачі, які роками не мають власного РПП, а існуючі не відповідають санітарним вимогам, де-хто взагалі базуються на узбережжі незаконно. Багато з них використовують незаконні знаряддя та способи лову, бірки-двійники. І за такими підприємствами закріпили ВИКЛЮЧНЕ право виловлювати нашу з вами рибу у наступні 5 років!!!
Таким чином відбулася монополізація ринку. Новим для галузі підприємствам запропонували придбати частку на міфічному аукціоні. Чим же заробили право майже безоплатного отримання частки "традиційні"? Крім того суттєво обмежили обсяги дозволеного вилову підприємствам, які працюють в галузі менше чотирьох років. А може вони більш ефективні та дотримуються чинного законодавства, адже прийшли в риболовецький бізнес після Майдану? Взагалі, відсутність об*єктивної відповіді збоку науковців щодо кількісного стану рибних запасів та жахливий стан екосистеми рибогосподарських водойм змушує нас активізувати зусилля для введення мораторію на промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах України! До уваги Yarema Kovaliv, Тарас Кутовий

Вячеслав Ходченко

-----------------------

С нашей киевской общественностью, мы в оконцовке останемся без рыбы, потому как 10 человек активистов не в состоянии бороться против системы в которой крутится огромное бабло, мы с Андрій Неліпа, Павел Остапченко, Max Kaminsky, участвуем в Тимчасова Контрольна Комiсия з питань перевiрки рибогосподарської діяльності, та стану рибних запасiв, участвуем по По собственному желанию так как мы хотим, чтобы наши дети тоже что-то ловили в этих водоемах, а против нас выступают проплаченная адвокаты которые получают немалые деньги за присутствия на этой же комиссии. С каждым заседанием этой комиссии я понимаю, что систему эту полностью остановить не удастся потому что там крутится серьезные большие деньги! Сейчас уже больше на комиссии идёт разговор о реорганизации промышленного лова, а не о полном его маратории!!!
Для полного моратория на промлов должна восстать вся общественность Киева и киевской области по примеру так как это было в Житомире! Общественность должна сидеть на диване критиковать то как работает Рыбный патруль!!! А собраться скинуться деньгами нанять адвоката подать в суд на запрет промлова на киевском водохранилище так как он является единственным водозабором! Делать какие-то серьезные громкие акции собираться большими группами людей не по 20 - 30 человек собраться выйти переходить дорогу Вышгороде на дамбе показать правительству что люди не хотят видеть как вылавливают последнюю рыбу на водоеме если мы будем все сидеть дома на диване ничего не произойдёт! Уже произошёл дерибан Киевского моря!!!Поделили на пять лет вперёд на манеже все теже!!! В оконцовке рыбы не останется вообще!!! Количество промысловиков на водоеме зашкаливает количество сетей зашкаливает все сетки с мелкой ячейкой!!! На одну лодку как правило зарегистрировано одна сетка с более ли менее крупной ячейкой все остальные сети с 38-й 40-й ячейкой долавливают остатки нашей с вами рыбы а МЫ сидим в Facebook и жалуемся ай-ай-ай как плохо сработал рыбный патруль!!! Если общественность не начнёт действовать более решительно более сплочённо собираться в какие-то более мощные акции, Киевское водохранилище останется абсолютно без рыбы! Можете дальше сидеть дома на диване и выписывать Facebook красивуй критику ай-ай-ай как все плохо а тем временем промысел дальше продолжает вычерпывать остатки нашей с вами РЫБЫ в нашем с вами водоеме!!!!

Vitalii Liava

Комментировать
Сказать-то и нечего все по делу нам.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!