Коли хвилюється Чорне море


Десятиліттями Чорне море використовували як жахливе звалище відходів промисловості й сільського господарства країн Східної Європи. Вчені вважали, що окремі частини Чорного моря - майже повністю мертві. Але чи є ознаки покращення ситуації сьогодні?


Епізод 1: наслідки забруднення

Кількість різних забруднювальних токсинів у чорноморській рибі сягає 30, а в деяких випадках – до 60 токсинів. Це підтвердили результати наукових досліджень міжнародної експедиції, в якій брали участь наші кореспонденти.

https://www.youtube.com/watch?v=y5nWaGmtgNk

Епізод 2: рятування дельфінів

Морські тварини особливо потерпають від сміття. Щоб рятувати дельфінів, науковці їх фотографують. Аналіз таких знімків дає багато інформації - наприклад, про те, на які відстані від берега ходять тварини.

https://www.youtube.com/watch?v=EqmmVaMLDVM

Епізод 3: вбивчий пластик на дні

За кількістю сміття, яке плаває на поверхні, Чорне море приблизно у два рази забрудненіше за Середземне. Найбільшу тривогу вчених викликає мікропластик, який зараз знаходять навіть на донних відкладеннях на глибині двох кілометрів. Це бачили і зафільмували наші кореспонденти, які подорожували з учасниками міжнародної експедиції.

https://www.youtube.com/watch?v=lWGmtKpRMuY

Епізод 4: там, де немає життя

Яка товщина шару Чорного моря, де є життя? Адже це море унікальне. На глибині воно чимось нагадує нашу оповиту токсичною атмосферою планету мільярди років тому.
Учасники міжнародної експедиції замірювали на якій глибині починається шар сірководню, який наповнює Чорне море майже повністю, залишаючи для життя лише невеличку смужку на поверхні.
Чи є загроза того, що вбивчий для всього живого шар вийде на поверхню?

https://www.youtube.com/watch?v=tVrJP9uS6OA

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!