Озоновий шар Землі відновиться впродовж чотирьох десятиліть


Такого висновку дійшли експерти, роботу яких підтримує ООН. Зокрема, вони підтвердили поступове припинення використання майже 99% заборонених озоноруйнівних речовин. Це призвело до помітного відновлення захисного озонового шару у верхній частині стратосфери та зменшення впливу на людину шкідливого ультрафіолетового випромінювання. 


Якщо поточна політика залишиться в силі, очікується, що шар відновиться до значень 1980 року до 2040 року. Над Антарктикою це відновлення очікується приблизно до 2066 року, а над Арктикою - до 2045 року.

Вперше про відкриття діри в озоновому шарі оголосили троє вчених з Британської антарктичної служби в травні 1985 року. Це спонукало світову спільноту до підписання Віденської конвенції про захист озонового шару. Через два роки також було підписано Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар.  


Україна одна з перших країн приєдналася до Віденської конвенції та ратифікувала Монреальський протокол. Попри всі складнощі, наша країна за сприяння Всесвітнього екологічного траст-фонду наприкінці 90-х років минулого сторіччя реалізувала амбітний проєкт з вилучення речовин, що руйнують озоновий шар. 


Вже у 2004 році низка найбільших підприємств України, які використовували озоноруйнівні речовини у виробничих процесах, отримали нове обладнання та устаткування. Це дозволило вилучити з обігу близько 990 тонн найбільш небезпечних речовин. Пізніше в рамках Монреальського протоколу було поступово виведено з обігу перехідні речовини, озоноруйнівний потенціал яких в 10 разів нижче. 


Та на цьому участь України у процесі відновлення озонового шару не завершилась. Продовжується робота щодо створення законодавчої бази на принципах європейського законодавства. Наша країна продовжує впроваджувати вимоги Монреальського протоколу, створювати правові умови для охорони озонового шару та запобігання зміні клімату.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!