ПТСР: як підтримати і допомогти близькій людині? Рекомендації


ПТСР або посттравматичний стресовий розлад - це серйозний ментальний розлад, про який чув вже мабуть кожен з нас. Він може виникнути через глибоку травму, викликану участю людини у подіях, які прямо пов’язані із загрозою життю. При цьому, участь може бути як безпосередньою, так і опосередкованою. Наприклад, людина стала свідком вбивства або насилля над іншими людьми. Варто зауважити, що ПТСР з’являється приблизно у 20-30% випадках. Втім, якщо людина дійсно має ознаки розладу, їй необхідна професійна допомога. Разом з тим, їй як ніколи важливо відчувати підтримку з боку рідних. Про те, як допомогти близькій людині з ПТСР та чого навпаки не варто робити, спеціально в рамках нашого проєкту “HUBZ psychology” розповіли лікар-психіатр вищої категорії Галина Бочерова та висококваліфікований психотерапевт Ганна Велічко.


В чому має полягати підтримка?


Галина Бочарова, наголошує, що, насамперед, треба дати зрозуміти близькій людині, що вона не сам на сам зі своїми проблемами, і може завжди розраховувати на вас.


“Необхідно знайти фахівців, які допоможуть впоратись з ПТСР. Це може бути психотерапевт і психіатр. Разом з тим, людині вкрай важливо пояснити, що той стан, в якому вона наразі перебуває, обумовлений важким стресом. Пояснити, що кожен з нас може зіштовхнутись з такими наслідками травми”. 


У свою чергу, Ганна Велічко зауважує, що найважливіше для людини в будь-якому стані - забезпечити її базові потреби, такі як їжа та сон. У цьому, зокрема, може проявлятися підтримка з боку рідних. Крім цього, близьким людям варто буде проявити певну мудрість.


“Будьте терплячими, дбайливими і обережними у спілкуванні з людиною, яка має ПТСР. Плануйте спільно майбутнє, будьте готові вислухати без додаткових питань, коли він/вона захоче розповісти та поділитися з вами”.


Чого не варто робити близьким людям, аби не нашкодити?


Людина з посттравматичним стресовим розладом є вразливою. І тому у спілкуванні з такою людиною близькі мають дотримуватись достатньо простих, але вкрай важливих правил, які допоможуть попередити подальший процес травматизації. Детальніше про них розповіла Ганна Велічко:


● У жодному разі не кажіть, що це все дрібниці. Не знецінюйте пережитий досвід та емоції людини.

● Не змушуйте людину згадувати чи говорити про травматичну подію.

● Не підтримуйте уникнення людиною фізичних та психологічних симптомів ПТСР.

● Не варто говорити фрази на кшталт: “Це вже пройшло, настав час забути про це”. Зрозумійте, що наразі людина не може це зробити.

● “Я тебе розумію” - ще одна табуйована фраза. Пам’ятайте, що досвід кожного з нас унікальний і реакція на травматичну подію також.

● “Час лікує, все пройде”. Це зовсім не так. Більше того, з часом симптоми ПТСР можуть посилитися за умови відсутності кваліфікованої допомоги.


Важливо: Вкотре наголошуємо, якщо Ви спостерігаєте значне погіршення психоемоційного стану чи суттєві зміни у поведінці, вкрай важливо звернутися за кваліфікованою допомогою.


Автор: Ганна Шубіна, журналістка HUBZ, експертка з моніторингу та аналітики

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!