ЗАЖОРНО-ЗАТОРНІ ЯВИЩА


На цьому тижні зафіксовано стрімке підняття рівня води у річці Уж. Незвичний зимовий паводок спричинило нагромадження криги - зажори. 


Зажори формуються, як правило, в осінній період або протягом нестійких зим. Це - скупчення шуги, внутрішньоводного льоду, битої криги та згустків снігу, що випадає на водну поверхню. 


Уся ця водна маса рухається у товщі води вниз за течією. На звужених ділянках русла, поворотах, перекатах швидкість її уповільнюється, вона ущільнюється й, інколи, забиває майже весь водний переріз - так і утворюється зажор, своєрідна крижана гребля. При цьому рівень води стрімко піднімається, може затоплюватись заплава річки. 


Потужна водно-крижана маса здатна руйнувати береги та гідротехнічні споруди, що робить ці явища небезпечними.


Частота та інтенсивність появи шуги і, відповідно, утворення зажорів, є специфічною для кожної річки. Крім того, вона змінюється з року в рік.

Виявлено, що для Прип’яті в межах Заповідника сприятливими для зажороутворення є гідрологічні передумови (витрати води в межах 300-500 м3/с) та особливості зниження температури повітря. 


Утворенню шуги сприяє чергування в руслі відкритих ділянок та льодоставу. Подібні умови, наприклад, спостерігались у січні-лютому 1991 р. та лютому 1994 р. Тоді зажорний підйом рівнів води у річці перевищив 2,5 м.


Фото Дениса Вишневського


Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!