Як вибрати рибальський костюм


Рибалка повинен розуміти всю важливість характеристик використовуваного одягу. Раптовий прояв негативних умов навколишнього середовища або ж початкова невідповідність їм обраного костюма може обернутися повним провалом вилазки, а кидати затію неприємно, особливо коли добре клює. Щоб уникнути проблем, необхідно ознайомитися з усіма особливостями екіпірування – взимку, влітку і в міжсезоння.

Загальні вимоги до костюму для риболовлі

Незалежно від сезонності, костюм повинен відповідати наступному переліку вимог:

  • його матеріали повинні бути високої якості;
  • одяг має бути досить зносостійким;
  • обов'язкова висока міцність тканини, швів і фурнітури;
  • модель повинна бути вітро- і вологозахищеною, зручною і практичною.

Список не є вичерпним. Найбільш важливий фактор в риболовному одязі – сезонність, відповідно варто розглянути дане питання детальніше.

Правильний одяг для холодної пори року

До зимового комплекту пред'являються додаткові вимоги:

  • легкість;
  • відсутність обмежень для природної рухливості;
  • повітряпроникливість.

Крім цього, є такі пріоритети:

  1. Водонепроникність – крайня необхідність. Одяг повинен залишатися сухим навіть в тому випадку, якщо людина повністю провалиться у воду. У більшості фірмових виробів даний параметр розподіляється за рівнями. В ідеалі його межа повинна досягати 28000 мм водяного стовпа. Мінімальним показником буде 10000 мм.
  2. Здатність затримувати тепло. Незважаючи на хороші властивості енергозбереження, варто відразу ж відкинути старомодні об'ємні ватяні бушлати і штани – вони сильно сковують рухи. Перевага віддається синтетиці, яка крім зручності, може похвалитися низькою вагою. Кращим вибором стане мембранна тканина, яка дозволяє підтримувати ідеальний температурний режим – в ній не буде холодно або жарко.
  3. Додатковий функціонал. Вибираючи одяг, варто пам'ятати про речі, які будуть братися з собою. Наприклад, мобільний телефон. Перебуваючи на холоді, акумулятор пристрою швидко розрядиться. Відповідно потрібна тепла внутрішня кишеня. Наявність такої ж в області грудей також допоможе зігріти руки в разі втрати рукавиць. Світловідбиваюча смуга на поверхні куртки дозволить знайти рибалку в темний час доби. Додаткова кишеня із застібкою не дасть загубити ключі від автомобіля.
  4. Продуманість фурнітури. Всі елементи одягу повинні відповідати умовам експлуатації. Високий комір не дозволить вітру продути шию. Резинка в нижній частині куртки виконає схоже завдання в той момент, коли потрібно нахилитися. Сюди ж можна приписати і нарукавні манжети. Окрема увага відводиться застібкам-блискавкам: форма собачки повинна бути такою, щоб її можна було застебнути в рукавичках. Відсутність дрібних гудзиків, резинок люверсів і інших деталей означає що волосінь не зачепиться за них.

Крім усього вищесказаного, потрібно враховувати ще один нюанс. При придбанні іноземного спорядження, враховуються особливості навколишнього середовища регіону, в якому воно буде експлуатуватися. Виробник вказує максимальний температурний показник при оптимальних значеннях вологості, вітру і температури. Бажано купувати модель під більш складні погодні умови, ніж планується. Але без фанатизму.

Демісезонний костюм

Осінньо-весняний рибальський костюм підбирається виходячи з примхливості погоди розглянутого сезону.

Від моделі очікується:

  • Водонепроникність. Бавовняні куртка і штани повинні бути просочені особливим складом для витіснення вологи. Або ж можна підібрати комплект, з самого початку виконаний з водовідштовхувального матеріалу. На відміну від літа, ловля взаброд в обов'язковому порядку повинна проводитися у вейдерсах, тому що ризик захворіти значно вищий. У цьому елементі одягу важливою буде наявність проклеєних швів.
  • Захист від вітру. Варто віддати перевагу «мембрані». Відомі бренди випускають свої варіанти даного матеріалу, наприклад компанія Graff шиє ряд виробів із застосуванням матеріалу Bra-tex, його можна зустріти, наприклад, в цій моделі для весни та осені. Однак є і більш бюджетна альтернатива – комбінація з плащової тканини з вологозахисним просоченням і м'якої флісової кофти, яка збереже тепло і не буде вбирати піт.
  • Ергономічність. Жорсткий козирок, вмонтований в капюшон, буде захищати від опадів, при цьому не заважаючи огляду. Зовнішні кишені повинні мати достатній обсяг для того, щоб туди поміщалася рука в рукавичці. Крім того, треба підбирати костюм, який максимально відповідає індивідуальним особливостям тіла рибалки. Також великим плюсом буде наявність резинок в області талії і рукавів, тому що за їх рахунок досягається прилягання костюма до тіла. Останні два фактори критичні для зберігання тепла.

Як одягатися влітку

Крім зимового і осінньо-весняного, не зайвим буде придбати спеціальний костюм на літній період. Тепла пора року може бути непередбачувана в плані погодних умов – день може пройти під палючим сонцем, а вночі настане різке похолодання.

Відповідно, перша вимога – відведення вологи. Друге – це захист від комах. Комарі, ґедзі та мухи обов'язково будуть докучати в процесі лову й одним репелентом їх не позбутися. Одяг повинен бути повністю закритим. У куртках з капюшоном – обов'язкова наявність москітної сітки. У разі її відсутності, цей недолік можна нівелювати окремим головним убором з нею.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!