Деякі питання, щодо наказу про нерестовий період на Полтавщині


 

 

В зв"язку з настанням нерестового періоду на річках, водосховищах та інших рибогосподарських водоймах області Полтавською рибінспекцією запроваджується заборона на промислове та любительске рибальство. Відповідний наказ за № 17 від 12.03.13 "Про встановлення весняно – літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Полтаварибоохорона у 2013 році" вступив в дію з 1 квітня цього року. Думаю накази-близнюки видані й по іншим регіонам.

Ознайомившись з цим наказом, в мене, як у любителя рибалки виникли деякі питання.

Пунктом 6 наказу в нерестовий період дозволяється спортивний та любительский лов риби однією поплавковою вудкою з одним гачком, спінінгом з блешнею тільки з берега в межах населених пунктів, за винятком місць масового нересту риби, згідно Переліку нерестовищ по Дніпродзержинському водосховищі і малих річках, на яких спортивний і любительський лов риби в період нересту заборонений.

Виникає запитання, чому не дозволено спортивний та любительский лов риби в межах населених пунктів на середніх річках області, таких як Ворскла, Псьол та Сула, адже згідно Воднокого кодексу України їх віднесено саме до середніх, а не малих річок?

Йдемо далі. Виникає ще одне питання щодо лову риби донкою або фідером. Чому не можна використовувати цей  популярний спосіб лову риби в межах населенних пунктів?

Звісно, що навряд чи хто буде вчитуватись, тим паче за це штрафувати людей (чесно кажучи ніколи й не бачив рибінспекторів на річках чи ставках - всі вони на водосховищах сидять), але якщо подивитись з юридичної точки зору, то на мій погляд, є недоречності. Якщо я не правий, то можливо юристи нададуть мені якісь роз"яснення з цього приводу.

Ще б хотілося почути роз"яснення цієї примітки: "Примітка: в малих річках нерестовищами є всі в межень поймені водойми річок Псьол, Ворскла в межах Полтавської області, р. Сула на підконтрольній території "Полтаварибоохорона."

 Що таке в межень поймені водойми? Так Псьол, Восрклу і Сулу віднесли до малих річок? ) На мій погляд заплутане формулювання.

А що можна сказати про озера, чи окремі ставки, болота, які знаходяться в межах населенних пунктів і не є в межень пойменими водоймами? Чи дозволено там рибалити в нерест? 

 Думаю, всім любителям рибалки було б цікавочу почути роз"яснення органів рибоохороги. Якщо є можливість, прошу редакцію Rybalka.com надіслати відповідного листа.

Rybalka.poltava.ua


  

Наказ з переліком нерестовищ додається нижче.

 

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

( Держрибагентство)

УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ, ВИКОРИСТАННЯ І ВІДТВОРЕННЯ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ ТА РЕГУЛЮВАННЯ РИБАЛЬСТВА В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

( ПОЛТАВАРИБООХОРОНА)


НАКАЗ


« 12 » березня 2013р. м. Кременчук № 17


Про встановлення весняно – літньої заборони
на лов риби, інших водних біоресурсів
у рибогосподарських водних об’єктах,
підконтрольних Полтаварибоохорона у 2013 році

З метою охорони природного відтворення водних біоресурсів під час нересту у рибогосподарських водних об’єктах підконтрольних Полтаварибоохорона, керуючись ст. 19, 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 року № 1192 «Про затвердження Тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства», п.п. 8.1.,8.2., 8.3. «Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України», затверджених наказом Держкомрибгоспу від 18.03.1999 р. № 33, зареєстрованим в Мін’юсті 25 травня 1999р. за № 326/3619 та п.п. 3.14., 4.4., 4.14.3., 5.3 «Правил любительського і спортивного рибальства», затверджених наказом Держкомрибгоспу від 15.02.1999 р. № 19, зареєстрованим в Мін’юсті 28 квітня 1999 р. за № 269/3562,

НАКАЗУЮ:

1. Заборонити промислове та любительське рибальство, а також добування інших водних біоресурсів на водних об`єктах Полтавської області у такі строки:

- Дніпродзержинському водосховищі в межах підконтрольної території - з 1 квітня по 9 червня 2013 року;

- в усіх інших рибогосподарських водних об`єктах в межах підконтрольної території - з 1 квітня по 20 травня 2013 року.

2. Заборонити під час нересту проводити у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах днопоглиблювальні, вибухові, бурові, сейсмологічні роботи, видобуток гравію та піщано – ракушкової суміші, а також заборонити пересування будь – яких плавучих засобів (за винятком установлених судових ходів, транзитного проходу, виконання робіт по встановленню бакенів і у випадках надзвичайної потреби ( шторм, туман, аварія і т.п. ), а також суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів).

3. Старшим рибоохороних дільниць (Пілюшенко С.В., Удовиченко А.О., Грищенко О.В., Єльченко М.Г., Чепурний В.І.):

- проінформувати обласну держадміністрацію та оповістити через ЗМІ населення та зацікавлені підприємства, установи, організації про встановлені терміни весняно – літньої заборони на лов риби та інших водних біоресурсів.

4. Начальнику відділу охорони водних біоресурсів Пінчук А.М.:

- розробити спільні заходи по охороні рибних запасів і водних біоресурсів з відповідними держуправліннями екоресурсів, управліннями МВС і та іншими зацікавленими службами.

5. Затвердити перелік нерестовищ по Дніпродзержинському водосховищі і малих річках, на яких спортивний і любительський лов риби в період нересту заборонений (додається).

6. Дозволити спортивний і любительський лов риби в період нересту на Дніпродзержинському водосховищі і малих річках однією поплавковою вудкою з одним гачком, спінінгом з блешнею тільки з берега в межах населених пунктів, за винятком місць масового нересту риби, згідно Переліку нерестовищ по Дніпродзержинському водосховищі і малих річках, на яких спортивний і любительський лов риби в період нересту заборонений.

7. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.



Начальник управління Полтаварибоохорона Л.В. Грива



Затверджено

Наказ управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Полтавській області

№ 17 від 12.03.2013р.


Перелік нерестовищ


по Дніпродзержинському водосховищі і малих річках,
на яких спортивний і любительський лов риби
в період нересту заборонений

Власівський залив ( лівий берег) – від початку садівничого товариства “Будівник”, включаючи Самусіївські плавні до затоки Кагамлик. Від корінного берегу до форватора ( 600 га ).

Білецьківські плавні (правий берег) – від піонертабору “Чайка” вниз по течії до бувшого рибгоспу “Верхньодніпровець”. Від корінного берегу до о. “Зелений”, “Динька”, “Попівка” – ( 1400 га).

Внутрішні затоки о.Шаломай.
Івківські плавні ( лівий берег) – від входу в річище Контарево до виходу з річища в р.Псьол – ( 300га ).

Від гирла річки Псьол на південну закінченність о.Вовчок вверх до мосту – ( 100 га ).
Кам`яно – Потоцькі плавні (правий берег) – від човнової станції КВСЗ – 1 до риббригади № 2 рибгоспу “Вітеко” (на теперішній час база відпочинку «Маяк») – ( 400 га ).

Від вантажного річкового порту Комсомольськ ( лівий берег) до Тахтаївського кар`єру, включаючи Саловські, Келебердянські, Григоро – Бригадировські, Солошинські плавні – від корінного берегу до форватора - ( 3500 га ).

Чикалівські, Успенські плавні (правий берег) – від Чикалівського кар`єру до Дереївського кар`єру. Від корінного берегу до форватора – ( 4000 га ).
Гирло р.Ворскла (лівий берег) – від рибгоспу “Ворсклябнське” до мосту біля с. Лучки – (1700 га ).

Ворсклянська пойма – плавні від с.Вільховатка до турбази “Жемчужина” (с.Радянське) вглиб водоймища до форватора, включаючи острова Вишняки, Орлянський – ( 6000 га ).


Примітка: в малих річках нерестовищами є всі в межень поймені водойми річок Псьол, Ворскла в межах Полтавської області, р. Сула на підконтрольній території Полтаварибоохорона.


Начальник управління Полтаварибоохорона Л.В. Грива 

 

 

 

 

Комментировать
Фидером скорее всего можно (раз можно удочкой и блесной) главное что бы с одним крючком, с берега и в пределах нас. пунктов.
Хотя всегда сбивает с толку фраза " в межах населених пунктів, за винятком місць масового нересту риби". Ловить на сколько я понимаю нельзя нигде, но можно в пределах населенных пунктов если это не входит в зону мета масового нереста рыбы?
Обычное дело самое инерционное это менять правила и рыболовные законодавци одни из самых медленных в этом деле поэтому можем только делать предложения и ждать пока там ктонибудь внесет на рассмотрение изменения и я совсем неуверен что они рассмотрят когда либо , и еще чтоб успокоить с 1998 года ничего в правилах не поменялось даже у нас кроме отдельных запретов и одного ну совсем из ряда вон выходящего разрешения
Земляк !Зачем что-то менять если они из этого так кормятся !Законодатели и законобратели !
что охранаяеш - то имееш, и еще с друзьями делишся Цитата , толи Райкин толи Жванецкий
"...в малих річках нерестовищами є всі в межень поймені водойми річок Псьол, Ворскла в межах Полтавської області, р. Сула на підконтрольній території Полтаварибоохорона."
По поводу терминов тут http://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_geo/6675/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%8C и тут http://www.ecosystema.ru/07referats/slovgeo/640.htm
По-моему, все ясно предельно.
Когда-то, если я ничего не путаю, в наказе писали спиннингом с 1 блесной или с 1 крючком... И было все понятно.
По наказу получается, что ловить можно только на малых реках, водохранилищах в границах населенных пунктов, а вот на средних реках ловить нельзя вообще получается, ну чисто, если брать юридически. И по идее в той же Полтаве за удочку или спиннинг могу оштрафовать. Также мне не понятен вопрос по ставкам, особенно арендованным
Станиславович! Первая ссылка не отркывается. И еще объясните мне пожалуйста, р. Псел, Ворскла и Сула относятся к малым рекам или нет?
Мне не понятен термин "средние реки". Нигде не встречал. Дальше. Реки в Приказе поименованы. И еще разок: ловить можно только в границах населенных пунктов, за исключением нерестилищ, которые могут там находиться. А ими являются пойменные озера, которые в периоды наименьшего уровня воды в реке не пересыхают. То есть, в период нереста они, естественно, могут соединиться с материковым руслом. В свою очередь, такой наименьший уровень воды определяется по измерительным планкам, установленным на гидротехнических сооружениях или специальных наблюдательных станциях.
Статья 79 Водного кодекса Украины

Глава 16. КОРИСТУВАННЯ РІЧКАМИ

Стаття 79. Класифікація річок України

Залежно від водозбірної площі басейну річки поділяються на
великі, середні та малі.

До великих належать річки, які розташовані у кількох
географічних зонах і мають площу водозбору понад 50 тис.
квадратних кілометрів.

До середніх належать річки, які мають площу водозбору від 2
до 50 тис. квадратних кілометрів.

До малих належать річки з площею водозбору до 2 тис.
квадратних кілометрів.
Так вот, 3 реки по Водному кодексу не являются малыми (проверяйте их площадь водозбора, если не верите, если не найдете - предоставлю информацию). По-моему и Орель тоже средняя река. Наказ недоработан, на мой взгляд. Юристы, ау, разъясните.

И есть ли непойменные водоемы? Если таковые есть, то как быть с ними?
А почему Вы все Ваши вопросы не зададите самим авторам приказа? Адрес на сайте Головрыбвода имеется. Напишите им письмо в соответствии с Законом о предоставлении публичной информации и потребуйте объяснений, имеете полное право.
Пока господа "законописатели" ответят и нерестовый запрет закончится, да и сомневаюсь, что они сами понимаю до конца то что написали.
+1000! Думаю писать бесполезно.
в наказе по Чернгівській обл. немає пункту про те що дозволений лов риби в межах населеного пункту, але є додаток до наказу з переліком дозволених місць для рибалки. Користуючись формою зворотнього звязку на сайті
в Чернігіврибоохорони я задав таке питання :
- Доброго дня! Я, житель м.Борзна Чернігівської області. Роз'ясніть мені будь-ласка чи дозволене любительске та спортивне рибальство в межах міста Борзна на річці Борзенка і чи взагалі дозволений лов риби в межах населених пунктів на водоймах які не входять до переліку місць, відкритих для любительського рибальства в період весняно-літньої заборони згідно додатку 1 Наказу Чернігіврибоохорона №39-о від 20 березня 2013 року. Дякую.

відповідь Чернігіврибоохорони (відповідь була надана на протязі робочого дня):
- лов в період заборони дозволяється тільки в місцях вказаних в додатку 1 Наказу Чернігіврибоохорона №39-о від 20 березня 2013 року. якщо хочете щоб дозволили лов риби в межах міста Борзна необхідне звернення від райдержадміністрації або місцевої адміністрації до Чернігіврибоохорони.
Интересно, почему в каждой области пишут по разному ? неужели нельзя раз и на всегда утвердить какой то единый шаблонный вариант, просто в каждой области давать свой список водоемов и мест нерестилищ, сразу дать разъяснения по основным тезисам и не вызывать каждый год ажиотаж по поводу "понимания" написанного.
Единый наказ вряд ли получится создать, т.к. нерестовый период в разных регионых страны начинается в разное время (в зависимости от погодных условий). Хотя сама идея, думаю правильная. Общий наказ Головрыбвода с перечнем нерестилищ и мест разрешенных для лова рыбы во время нереста. А сроки - пусть устанавливаются местными подразделения, хотя они думаю опять же согласовываются с Киевом.
А так действительно - масло масляное. В каждой области по-своему. Нет четкости, много недоработок
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!