Чи буде реально діяти Меморандум про співпрацю між Держрибагентством та Національною поліцією?


Влітку Держрибагентством було ініційовано підписання Меморандуму про співпрацю з Національною поліцією України. Його було підписано 22 серпня 2017 р. начальником Управління організації діяльності підрозділів поліції на воді та повітряної підтримки Сергієм Науменком. Меморандум про співпрацю вступив в дію з моменту його підписання і матиме чинність протягом 5 років.

Метою Меморандуму є проведення спільних заходів рибоохоронним патрулем та національною поліцією для більш ефективної боротьби з ННН-рибальством (незаконним, непідзвітним, нерегульованим), а також корупційними явищами у рибній галузі. Маються на увазі спецоперації щодо  рибалок-промисловиків, які перевищують квоти, рибалок любителів, котрі свідомо порушують закон, дотримання законодавства в частині продажу риби (біоресурсів) на ринках, правил проходження технічного огляду суден та діяльності на риболовецьких суднах тощо.

Для реалізації Меморандуму сторони проводитимуть спільні робочі зустрічі, наради, відео-конференції, заходи з інформування громадськості щодо співпраці Держрибагентства і Нацполіції, роз’яснювальну роботу щодо порушень у сфері рибного господарства, правил рибальства, відповідальності за скоєні правопорушення.

Влітку Голова Держрибагентства Ярема Ковалів наголосив: "Плануємо запровадити дієві механізми виявлення  можливих корупційних проявів  та «схем» у рибному господарстві, особливо  у сфері  контролю за виловом риби у промислових масштабах, роботі працівників  новостворених управлінь рибоохоронного патруля".

Нагадаємо, сьогоднішня система відповідальності  та покарання за порушення правил рибальства фактично не зупиняє порушників. Це стосується і корупційних проявів. Так, Міністерство юстиції України веде реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Кожен бажаючий може отримати з цього реєстру довідку ось такого зразка. Тому потрібні реальні і дієві механізми боротьби із корупцією в сфері рибальства.

Держрибагентство виступає за посилення відповідальності. Наразі, у Верховній Раді перебуває законопроект щодо підвищення відповідальності за порушення правил рибальства (№5262), що передбачає підвищення мінімального штрафу до 1700 грн та максимальну до 255 тис грн. Крім відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування водних біоресурсів, відповідно до постанови КМУ №1209.

Комментировать
ну - вже два місяці минуло - що змінилось? які були дії спільні? результати?
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!