Відродимо Рось спільними зусиллями


 

   Що таке рибальство для сучасного чоловіка? Чим пояснити феномен чоловіків-рибалок, які ні світ ні зоря прагнуть вирватись з міста на природу, аби закинути вудочку, потравити байки, потішитись величиною і рідкістю здобутого трофею, самого процесу, в якому переплітаються і рибацькі жарти, і казан на вогнищі із запашною рибною юшкою? Мабуть, бал правлять і прояви природного інстинкту, і підспудне бажання опинитись подалі від стресів і щоденних турбот, а також відпочинок і спілкування, та... бажання вберегти щедрі дари природи від нищівного втручання цивілізації та рибалок-браконьєрів.

 

   А ще для багатьох рибальство - це можливість навідатись до рідної батьківської домівки, яка надахає спогадами та новими силами. Пам'ятаю, як у дитинстві з батьком ми теж ходили до річки на рибалку. Це були безтурботні часи і незабутні враження, коли за годину-дві можна було чи то власноруч змайстрованими вудочками, чи то саком наловити відро риби, з відчуттям гордості принести його додому, де за деякий час вся сім'я ласувала смачною юшкою. А весною під час повені риба була чи не в кожній заплаві. І видів риби в наших водоймах був не один десяток...

 

   Що ж трапилось сьогодні? Рибалки скаржаться, що риба щезає у водоймах, не ловиться на вудки - можна хоч цілий день просидіти, вдивляючись у поплавок, але так і не дочекатися кльову. Припускають, що Чорнобиль винен, або який-небудь хімічний завод. Та ні, найчастіше останнє слово залишається за людським фактором. Ті, хто поставив собі за мету заробляти на рибальстві, вдаються до різних хитрощів, серед яких - заборонене використання електровудочок, застосування яких справляє нищівну дію на все живе в річці. Обсяги збитків від такої риболовлі важко підрахувати, адже електрострум не щадить ні її кормову базу - гине планктон, водні безхребетні, відмирають водорості. Парадоксально: всі браконьєри чудово обізнані про страшні наслідки застосування електровудки, відзначають, що риби стає менше, але... жага наживи незнищенна. "Після мене хоч потоп", "Риби на мій вистачить" і т.д. і т.п.

 

   Аби змінити ситуацію на краще, ініціативна група мешканців села Набутова разом із ветеранами Афганістану взяла під особистий контроль територію річки Рось, а саме: від залізничного мосту в с. Гарбузині до с. Драбівки. Було прийнято рішення заохочувати мешканців навколишніх сіл до участі у природоохоронних заходах і преміювати тих, хто братиме активну участь у затримці браконьєрів з електровудками. Якщо цей факт буде встановлено, в якості премії на активіста чекають 3 000 грн. Телефон оперативного реагування 067-232-02-44.

 

   Нещодавно головою постійної комісії Корсунь-Шевченківської районної ради з питань охорони навколишнього середовища та врегулювання земельних відносин, агропромислового комплексу та соціального розвитку села було обрано Василя Володимировича Томіленка. До повноважень комісії входить охорона навколишнього середовища від стихійних звалищ та турбота про екологічний стан річки, на який негативно впливає її експлуатація гідроелектростанціями, відбір води на потреби міста Умані, скиди неочищених стоків у місті Богуславі. Недотримання законодавства України, в частині охорони навколишнього середовища, скиди води у річку, відсутність належних заходів по примаванню р. Росі у рамках програми "Питна вода Корсунщини" та інші дії призвели до негативних наслідків, серед яких - і катастрофічне пониження рівня води на 1 метр по водомірній лінійці у річці цим літом, що призвело до загибелі великої кількості риби та молюсків.

 

   Держрибоохорона приділяє мало уваги боротьбі з браконьєрами, а питання відтворення рибних запасів взагалі не порушується, хоча були і звернення небайдужих громадян, і дзвінки на "Гарячу лінію" держрибоохорони України. Тому ініціативна група прийняла рішення про зариблення річки мальком та відтворення її живих ресурсів у такий спосіб. 7 грудня цього року перші 500 кг малька товстолоба та коропа було випущено в річку в трьох місцях. А навесні після повені в річку буде випущено ще 1000 кг малька різних видів риби.

 

   Так, спільними зусиллями і відродимо нашу дивовижну Рось, яка даруватиме чудові миті спілкування з друзями за вудочкою. Що стосується залучення місцевих органів самоврядування до природоохоронних заходів, то ініціативна група разом з головою комісії з питань охорони навколишнього середовища та представниками партії ветеранів Афганістану вимагатимуть від райради активної підтримки починань у цій галузі, фінансування зариблення водойм та інших заходів, спрамованих на здорове екологічне майбутнє села, району, області і країни в цілому.  

Комментировать
За Хорошее и Полезное дело 5+++++.
Молодцы а где и почем брали малек Судака? если можно в личку. Хочу одно озеро зарыбить глубокое.
У меня тоже вопрос, по мальку щуки и судака, где и по чем можно купить? спасибо.
Хотим скинуться и так же зарыбить кое что, кое где.
Тут уточнить по мальку щуки можешь http://cherfish.com.ua
+++++ большой и жирный!!!
На удочку рыбу еще поймать можно и в неплохом количестве. А вот с донкой и хищником дела обстоят по-хуже... Одним зарыблением не поможешь. За блог, спасибо!
Всем привет, спасибо за коменты, я не большой спец по мальку, в этот раз мы запустили только карп и толстолоб, весной хочу запустить белой рыбы (лещ,плотва,вязь) обещали найти в Молдове малек.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!