Подорож сторінками Червоної книги України


Зловживання використанням природних ресурсів, забруднення та скорочення середовища існування у поєднанні з незаконною торгівлею та браконьєрством, призводять до зникнення цілих популяцій тварин.


Рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення види тварин підлягають особливій охороні і заносяться до Червоної книги України. Зокрема, наразі у ній перебуває 75 видів променеперих риб і їх вилов суворо заборонений.


Риби, занесені до Червоної книги України, залежно від стану популяцій та ступеня загрози для їхнього існування, поділені на кілька категорій: зниклі, зникаючі, вразливі, рідкісні тощо. Так, до категорії зниклих видів віднесено рибця малого та осетра атлантичного, якого за попередні кілька десятиріч жодного разу не зустрічали біля берегів нашої країни.


Ще 4 види осетрових (білуга, руський осетер, севрюга, осетер шип), а також вугор європейський, ялець Данилевського, вирезуб причорноморський, шемая кримська, гольян озерний, пічкур дунайський, марена дніпровська, марена кримська, лосось чорноморський, лосось дунайський, судак морський (буговець), судак волзький (берш), йорж носар та бичок-пуголовок азовський мають статус «зникаючий».


За незаконний вилов червонокнижних видів риб передбачено покарання – від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Так, компенсація за одну особину незаконно виловленої білуги становить 100 000 грн, руського осетра, севрюги і стерляді – по 48 000 грн, харіуса європейського, лососів чорноморського і дунайського – по 14 000 грн, вирезуба причорноморського – 10 000 грн тощо.


Закликаємо рибалок відповідально ставитися до риб, занесених до Червоної книги України. Якщо вам випадково потрапила на гачок така рибина – обережно випустіть її назад у водойму.


Сьогодні, в умовах війни, коли російська навала повсюдно знищує життя нашого вразливого тваринного світу, наше спільне завдання – зберегти та відновити популяції червонокнижних риб в Україні. І не допустити ситуації, коли цих неймовірних підводних мешканців можна буде побачити лише на екранах ґаджетів.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!