Топ-25 цікавих фактів про риб


Риби живуть майже в усіх водоймах нашої планети – від безкрайніх океанів до невеликих струмків та налічують близько 30 тисяч видів різних розмірів, форм і кольорів. Наявність зябер, плавців і вода як єдине середовище проживання – ось що відрізняє цей вид тварин від всіх інших.


Пропонуємо вашій увазі топ-25 цікавих фактів про цих вражаючих істот:


1. Перші риби існували ще 425 мільйонів років тому. Зокрема, осетрові – стерлядь, білуга, севрюга та руський осетер, які мешкають у водоймах України, з'явилися на нашій планеті понад 200 млн років тому, переживши динозаврів.


2. Найбільша риба в світі – китова акула. Вона може сягати 10-12 метрів в довжину, і важити до 19 тонн.


3. Найменша риба в світі – це Paedocypris progenetica, яка була виявлена в лісових болотах на індонезійському острові Суматра. Зрілі самки цього виду мають розміри всього 7,9 міліметра. Водночас найменша риба, яка мешкає у водоймах України – кніповичія кавказька.


4. Антарктична крижана риба (щукоподібна білокровка) мешкає у водах поблизу Антарктиди, температура яких становить -1°С. В її крові не міститься гемоглобін, тому вона безбарвна, і має властивості антифризу.


5. У сома більше 27 000 смакових рецепторів, тоді як у людини – не більше 7000.


6. Найшвидша риба в світі – чорний марлін. Він здатний розвивати швидкість до 130 км/год.


7. Пустельний карпозубик – рідкісний вид риб, які можуть жити в дуже екстремальних температурних умовах. Наприклад, у гарячих джерелах, температура яких становить 40°С.


8. Єдині риби у яких є повіки, це акули. Ними вони закривають очі, щоб захистити їх під час нападу на здобич.


9. Найотруйніша риба в світі – фугу. У м’ясі однієї фугу міститься достатня кількість отрути, щоб вбити три десятка людей. В Японії фугу вважається делікатесом, але кухар, який займається приготуванням страви з неї, повинен пройти спеціальне навчання і отримати ліцензію.


10. Деякі види риб у процесі еволюції пристосувалися до дихання атмосферним повітрям. Не маючи доступу до поверхні води, вони можуть задихатися та гинути.


11. У риб є спеціальний орган відчуттів – бічна лінія, який за своїм призначенням нагадує радар. Він допомагає орієнтуватися у темній або каламутній воді.


12. Найбільш глибоководною рибою в світі вважається риба-равлик (або морський слимак). Вона була виявлена у західній частині Тихого океану, на глибині 8 145 метрів.


13. Найбільша прісноводна риба у світі – калуга, з сімейства осетрових. Вага дорослої особини досягає 550-600 кг. Водночас найбільшою прісноводною рибою в Україні та Європі є сом європейський, довжина якого може сягати 5 м, а вага понад 100 кг.


14. Деякі види риб, такі як акули, повинні постійно знаходиться в русі або лежати на дні, оскільки у них немає повітряного міхура, який міг би утримувати їх на плаву.


15. Риби не можуть жувати. Якби вони спробували це зробити, то задихнулися б і померли, оскільки жування завадило б воді проходити крізь зябра.


16. Деякі види електричних вугрів виділяють достатньо електрики, щоб вбити коня.


17. Морські коники – єдиний вид риб, який може плавати в вертикальному положенні. Через це, вони ж і є найбільш повільними з усіх.


18. У риб немає вух. Але є спеціальна кістка, яка дозволяє сприймати звуки за рахунок вібрації води.


19. Всього відомо близько чотирьох десятків видів літаючих риб. Деякі з них можуть вистрибувати з води на висоту 5-6 метрів, і пролітати відстань до 50 метрів.


20. Морський коник може рухати кожним зі своїх очей окремо. Наприклад, одне може дивитися вперед, а інше назад.


21. Тихоокеанська стрибаюча собачка – невелика (7-10 см) рибка, яка завдяки особливій будові плавців, може стрибати по прибережним скелях і чіплятися за каміння, вибираючись на сушу у пошуках їжі.


22. Протягом сезону розмноження самка тріски може відкласти до 6 мільйонів ікринок.


23. Риби можуть мігрувати на надзвичайно великі відстані. Дорослий лосось, що живе в морській воді, мігрує на значну відстань, щоб повернутися у прісну воду для нересту. Він може подолати до 50 км на день під час нерестових подорожей. Загалом їх нерестова міграція через океан сягає понад 3000 км.


24. Вугор європейський поширений у річках басейнів Середземного і Балтійського морів, в Україні – у Шацьких озерах на Волині, однак єдине місце у світі, де риба відкладає ікру – Саргасове море. Для нересту вугрі мігрують через Атлантичний океан, долаючи шлях у понад 7000 км.


25. Минь річковий – єдина в Україні та світі винятково прісноводна риба ряду тріскоподібних.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!