Конференція ООН зі зміни клімату COP28 UAE


1 грудня 2023 року на полях Конференції ООН зі зміни клімату COP28 UAE відбулось перше засідання Східноєвропейської групи. 


До її складу входить 23 країни: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, білорусь, Вірменія, Грузія, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Молдова, Польща, рф, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія та Чорногорія.


Головне питання - обрати країну-представника Східноєвропейської групи, яка наступного року прийматиме #СОР29. 


Наразі на це претендують Азербайджан, Вірменія та Болгарія. 


Проти кандидатури Болгарії та будь-якої іншої країни, яка є членом ЄС, виступає рф. 


Також не можуть домовитись між собою делегації Вірменії та Азербайджану. 


Оскільки рішення має бути прийняте за згодою усіх членів Східноєвропейської групи, то найбільш ймовірним сценарієм є проведення СОР29 у м. Бонн (ФРН), якщо Секретаріат РКЗК ООН не зможе знайти компромісну кандидатуру поміж інших регіональних груп РКЗК ООН.


Інформуватимемо вас про перебіг дискусій!



«Життєві показники Землі слабшають. Щоб запобігти вигорянню планети, «нам потрібна… співпраця та політична воля», - про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на COP28.


Найтепліший рік


Світ нагрівається з безпрецедентною швидкістю. Про це свідчить новий кліматичний звіт Всесвітньої метеорологічної організації ООН. Він підтвердив, що 2023 рік стане найтеплішим за всю історію спостережень. (https://wmo.int/media/news/2023-shatters-climate-records-major-impacts) Глобальна температура підвищиться на 1,4 градуса за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем.


Найтепліші дев'ять років


Останні дев'ять років, з 2015 по 2023 рік, стали найтеплішими за всю історію спостережень.


Танення льодовиків, підвищення рівня моря


Згідно зі звітом, рівень морського льоду в Антарктиці рекордно низький. Льодовики на заході Північної Америки та в європейських Альпах також пережили «сезон екстремального танення».


Через потепління океану та танення льодовиків спостерігалося рекордне підвищення рівня моря.  


Рівень парникових газів продовжує зростати


Концентрації в атмосфері CO2 досягли рекордного рівня минулого року та продовжують зростати.


Екстремальні метеорологічні та кліматичні явища


Екстремальні погодні та кліматичні явища справили серйозний вплив на всі континенти. Катастрофічні паводки, тропічні циклони, екстремальна спека і посуха торкнулися Греції, Болгарії, Туреччини та Лівії. Хвилі спеки торкнулися багатьох країн світу. Температура в Італії досягла 48,2 ° C, а рекордно високі температури - 49,0 ° C, 50,4 ° C і 49,2 ° C - були зафіксовані в Тунісі, Марокко та Алжирі.


Конференція COP28 має стати першою в історії «глобальною оцінкою» спільного прогресу в скороченні викидів і активізації зусиль з адаптації та підтримки країн, які сильно постраждали від кліматичної кризи.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!