Страницы: 1
Поздравляем воинов-интернационалистов!
 
27 декабря 1979 - штурмом дворца Амина началась Афганская война.
     15 февраля 1988 - официально объявили о подготовке к подписанию договоренностей и предстоящем выводе войск.
     15 мая 1988 года после подписания Горбачевым соответствующего соглашения, первые шесть полков из северных провинций двинулись домой.
     15 февраля 1989 - окончание вывода войск из Афганистана.
     
Александр Анатольевич, с праздником!



СВЕТЛАЯ ПАМЯТЬ ПАВШИМ, ВЕЧНАЯ БЛАГОДАРНОСТЬ ЖИВЫМ!


Тимчасово виконуючий обов’язки Міністра оборони України Валерій Іващенко: “Безцінний бойовий та життєвий досвід учасників бойових дій на території інших держав вкрай необхідні нинішньому поколінню захисників Батьківщини”


Сьогодні, 12 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, які відзначатимуться 15 лютого, у Великому залі Генерального штабу ЗС України відбулося урочисте засідання.

У заході взяли участь тимчасово виконуючий обов’язки Міністра оборони України Валерій Іващенко, перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський, керівники структурних підрозділів центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, військовослужбовці – учасники бойових дій на території інших країн.

– Сьогодні в Україні мешкає близько 300 тисяч учасників військових конфліктів, що відбувалися у близько 30 країнах світу. Але війну в Афганістані можна вважати самою тривалою і кровопролитною, – зазначив у своєму виступі ТВО Міністра оборони України Валерій Іващенко. – За майже десять років, протягом яких точилися бойові дії в далекій середньоазіатській країні, близько ста шістдесяти тисяч українців пройшли крізь її криваві жорна. Кожний четвертий з них був удостоєний державних нагород. 12 стали Героями Радянського Союзу.

Тимчасово виконуючий обов’язки Міністра оборони України також наголосив, що через війну в Афганістані Україна зазнала і численних втрат.

– Понад 8 тисяч поранених та майже 4 тисячі інвалідів, 505 жінок, що втратили своїх чоловіків та 711 дітей-безбатченків. 3280 воїнів стали “вантажем-200” для сумнозвісного “чорного тюльпану”, ще понад 60 наших співвітчизників вважаються зниклими без вісти або тими, що потрапили у полон, – відзначив Валерій Іващенко і запропонував присутнім вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

За словами ТВО Міністра оборони України, учасники бойових дій в Афганістані і сьогодні продовжують служити і працювати у Збройних Силах України. Тільки у департаментах і управліннях центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України проходять службу і працюють більше ста таких військовослужбовців і працівників. Вони вирізняються активною громадянською позицією та принциповістю і по праву є найбільш авторитетною часткою військових колективів.

- Безцінний бойовий та життєвий досвід учасників бойових дій на території інших держав вкрай необхідні нинішньому поколінню захисників Батьківщини, - наголосив Валерій Іващенко.

Також він подякував їм за патріотизм, сумлінну службу та працю в ім’я Батьківщини та побажав міцного здоров’я, наснаги та нових звершень на благо українського народу.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан тимчасово виконуючий обов’язки Міністра оборони України Валерій Іващенко вручив великій групі військовослужбовців і працівників ЗС України, які брали участь у бойових діях на території інших держав, державні нагороди та відомчі відзнаки.

Так, у відповідності до Указу Президента України від 8 лютого № 144, за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, патріотичне виховання молоді орденом Богдана Хмельницького II-го ступеня було нагороджено командира 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенанта Сергія Горошнікова.

Орденом Богдана Хмельницького III-го ступеня начальника служби управління армійської авіації Командування Сухопутних військ ЗС України полковника Миколу Лущана, головного інспектора Повітряних Сил Головної інспекції Міністерства оборони України генерал-майора Павла Мороза, начальника військ зв’язку та інформаційних систем – заступника начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗС України генерал-майора Дмитра Примака, помічника командувача оперативного командування – начальника секретаріату управління Південного оперативного командування  полковника Миколу Сторожука та командира Повітряного командування “Центр” – заступника командувача Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенанта Олександра Титаренка.

Орденом Данила Галицького було відзначено заступника директора Адміністративного департаменту Міністерства оборони України полковника запасу Володимира Говора, начальника групи Бюро кодифікації у військовій сфері ЗС України полковника запасу Мифодія Грищука, начальника відділу Командування Сухопутних військ ЗС України полковника медичної служби Олександра Лабунця, начальника відділу Адміністративного управління Генерального штабу ЗС України полковника у відставці Леоніда Лисенка, начальника групи Управління верифікації Генерального штабу ЗС України підполковника Миколу Мельника, провідного спеціаліста відділу Адміністративного департаменту Міністерства оборони України капітана у відставці Василя Оксаніча, головного спеціаліста відділу штабу Командування Сухопутних військ ЗС України полковника запасу Петра Парфенюка та начальника відділу Департаменту будівництва Міністерства оборони України полковника запасу Григорія Рубчука.

Медаллю “За військову службу Україні” було нагороджено заступника начальника Головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України полковника Геннадія Буцкого, старшого інспектора-льотчика Повітряного командування “Захід” Повітряних Сил ЗС України полковника Раіля Зіатдінова та начальника управління Головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України полковника Віктора Луня.

Також велику групу військовослужбовців і працівників було нагороджено відомчими відзнаками “Доблесть і Честь”, “Знак пошани”, “За сприяння Збройним Силам України” та цінними подарунками.

Завершилося урочисте зібрання концертом вокально-інструментального ансамблю воїнів-“афганців” “Контингент”.

Довідка. 15 лютого в Україні відзначатиметься День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ша річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Безумовно, в першу чергу в цей день громадяни України вшановуватимуть співвітчизників - учасників “афганської” війни. 21-й рік минає з того часу, коли останній БТР розвідувального батальйону 201-ї дивізії з командувачем 40-ї окремої армії генералом Борисом Громовим перетнув афгансько-узбецький кордон поблизу містечка Термез.

Майже 10 років тривала ця війна. З 1979 до 1989 року більше 160 тисяч українців пройшли через її горнило. 3 360 наших співвітчизників не повернулися з тієї війни, з них майже 60 - вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили у полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4 687 з них повернулися до рідних домівок інвалідами.

Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу більше 5000 офіцерів та військовослужбовців-контрактників, які брали участь у бойових діях на території інших держав. В строю сьогодні є і воїни-інтернаціоналісти – учасники “афганській” війни. Їх бойовий досвід є цінним надбанням вітчизняної армії, який застосовується при підготовці особового складу.

Зараз колишні воїни-інтернаціоналісти та учасники бойових дій служать майже в усіх ланках Збройних Сил, починаючи з військового відомства і закінчуючи військовими частинами.

Так, у 1985 - 1987 роках у складі 40-ї армії в Афганістані проходив службу перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський, нагороджений за участь у бойових діях в цій країні орденом “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР” ІІІ-го ступеня.

У складі 12-ї ротації 56-го окремого вертолітного загону ЗС України миротворчі завдання Місії ООН у Ліберії виконують одразу 2 воїна-інтернаціоналіста – учасника афганської війни. Це начальник штабу – перший заступник командира українського вертолітного загону підполковник Сергій Шаповалов, який у 1987-1989 роках у провінції Байрам проходив службу на посаді начальника групи бойового управління, та начальник парашутно-рятувальної та парашутно-десантної служби загону підполковник Валерій Сичов, за плечима якого 202 бойових вильоти на вертольотах Мі-24 протягом служби у провінції Кандагар у 1985-1987 роках. За мужність і героїзм, виявлені під час виконання військового обов’язку в Афганістані, підполковник Сергій Шаповалов був нагороджений орденами “Красного знамени”, Красной Звезды та “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР ” ІІІ-го ступеня, а підполковник Валерій Сичов – орденом “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР ” ІІІ-го ступеня.

Ще в одному українському миротворчому контингенті, у Косовому, духовно опікується українськими миротворцями, сприяє їхньому духовному розвитку і за необхідності надає їм психологічну і моральну підтримку офіцер з питань релігії національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону “УкрПолбат” отець Ігор Федоришин, який у 1986-1988 роках командував в Афганістані відділенням розвідувального взводу.

Свій бойовий “афганській” досвід передають молодим поколінням військових льотчиків кавалери орденів Красной Звезды заступник командувача з бойової підготовки – начальник управління бойової підготовки Командування Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Віктор Сідаш та головний штурман – начальник штурманського управління авіації Командування Повітряних Сил ЗС України генерал-майор Сергій Кушнір.

У Севастополі, у командуванні Військово-Морських Сил ЗС України на посаді начальника морської інженерної служби проходить службу полковник Олег Крижановський, який за мужність і героїзм, виявлені під час виконання військового обов’язку в Афганістані у 1986-1988 роках нагороджений орденами Красной Звезды та “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР ” ІІІ-го ступеня  

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ша річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан у Міністерстві оборони України заплановано проведення низки заходів:

- у неділю, 14 лютого, о 14.00 у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України (вул. Грушевського, 30/1) відбудеться Вечір пам’яті;

- у понеділок, 15 лютого, о 9.00 відбудеться церемонія покладання вінків та квітів до Меморіалу загиблим в Афганістані керівництвом держави та Збройних Сил України, учасниками бойових дій на території інших держав, представниками структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, військових частин і установ гарнізону м. Києва, громадських організацій.

 
Всех "афганцев", персонально - Сашу Правильного! Здоровья и счастья Вам, побратимы!!!:bt:
 
С праздником мужики!!
 
От всей души поздравляю!!!СПАСИБО ВАМ!!!
 
Всех воинов-афганцев с Праздником!!!
Вечная память, кто не вернулся с той войны!
И персонально  поздравляю Александра Анатольевича!!!
Будь здоров, удачи, радости, любви! Наше Уважение!
 
Присоединяюсь. Всех с праздником!
 
ПРИСОЕДИНЯЮСЬ К ПОЗДРАВЛЕНИЯМ !
ВСЕГО ВАМ НАИЛУЧШЕГО,А ГЛАВНОЕ ЗДОРОВЬЯ !
С ПРАЗДНИКОМ !!!
 
Поздравляю! Отделное поздравление Александру!
 
Честь и слава войнам интернационалистам!!!
 
Саша! Персонально тебя с праздником!!!
С праздником и всех участников боевых действий на территориях других стран!!!
К сожалению, количество  вооруженных конфликтов (после 2-й мировой войны), в которых принимала участие самая "мирная" держава СССР, составляет около 50-ти...
Здоровья и долгих лет, еще здравствующим сейчас участникам боевых действий!
Вечная память не вернувшимся...
 
Слава и почет,хочу лично поздравить своего друга Владимира Лескина с памятной датой.
 
С праздником ребята, низкий Вам поклон за мужество, силу и волю. Дай Вам Бог здоровья.
 
C праздником!
 
Выжившим-вечная слава,а погибшим-вечная память...
 
Большое спасибо всем за поздравления !:cz:
 
С годовщиной! Вечная память погибшим и Слава Героям!
 
Как бы хотелось, чтобы таких праздников, рожденных после окончания нелепых войн по приказу бездарных политиков больше не было.
Тем не менеее, боевые награды полученные под пулями и взрывами - стоят дорого. Многие их получили посмертно... .

Поздравляю тебя,  Александр Анатольевич:bt:, что ты в числе награжденных, что ты жив и, спасибо, что ты с нами ! :az:
 
С праздником Вас !! Здоровья!! Хочу добавить  с людьми которые побывали в Афгане пересекаюсь регулярно как на роботе так и в повседневной жизни  есть среди них те кто служил и срочную и сверхсрочную но самое главное что все они очень надёжные и правильные ЛЮДИ!!!! Ещё раз ЗДОРОВЬЯ ВАМ !!!
 
как то пропустил эту ОЧЕНЬ важную тему заходя вчера на сайт ....
Всех тех , кто сложил головы во имя ...- вечная память !!!
Всех вернувшихся и отдавших свой воинский долг , уцелевших в этом аде - слава и почёт !!!
 
С праздником!
 
Спасибо воинам-интернационалистам! И павшим, и живым!
 
Поздравляю всех мужиков прошедших этот нелегкий путь! Вечная память павшим!
 Здоровья и благополучия Вашим семьям!!!!!!
Сам работаю в вертолетной компании, где летный и инженерно-технический состав сотоит из  80%
ребят прошедших афган на вертушках.  Спасибо Вам ребята, многому в вработе и в жизне подсказали и научили
 
Вечная память павшим Героям!
Здравствующим - Слава!
Страницы: 1

Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!