Betavolt представила компактну ядерну батарейку BB100 з ізотопом Нікель-63 та алмазними напівпровідниками


Китайський стартап Betavolt представив компактну, безпечну та довговічну ядерну батарею BB100 з ізотопом Нікель-63 та алмазними напівпровідниками. Розробники пояснили, що розмір батарейки менший за монету, а також те, що її вистачить на 50 років. Як запевняє Betavolt, елемент живлення абсолютно нешкідливий для людей, не має зовнішнього випромінювання, йому не страшні спека і холод (від -60°C до 120°C), а після закінчення терміну його випромінюючі компоненти розкладуться в стабільний ізотоп міді, який не є радіоактивним і не становить жодної загрози або забруднення для навколишнього середовища. Betavolt стверджує, що робочі варіанти батарейки проходять повноцінні випробування та готуються до серійного виробництва у 2025 році. Базова структура цієї ядерної батареї включає два перетворювачі, підкладку, джерело нікелю-63 і захисний шар.



Розміри корпусу BB100 становлять 15x15x5 мм. Відповідно до характеристик виробника, елемент живлення може видавати 100 мікроват потужності та напруга 3 В. В основі розробки лежить напівпровідниковий шар штучного алмазу товщиною 10 мікрометрів. Кристалічна структура виробляє електрику за рахунок енергії, що виділяється ізотопом нікелю (Нікель-63), що розпадається, у вигляді пластинок товщиною 2 мікрометри. За даними випробувань, коефіцієнт перетворення енергії батареї досягає 8,8%. Використання радіоактивних джерел нікелю-63 вищої чистоти дозволить додатково покращити щільність та потужність батарей.


Betavolt планує випустити версію ядерної батареї на 1 ват до 2025 року. Також інженери компанії хочуть створити модульну версію батареї, щоб об'єднувати кілька BB100 в один елемент.


У Betavolt планує незабаром запустити комерційне виробництво батарейок BB100 та її модифікацій для застосування у смартфонах, безпілотниках, медичних пристроях, аерокосмічній сфері.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!