Як шукати та обирати енергопостачальника непобутовим споживачам?


Новий Закон України «Про ринок електричної енергії» надав підприємствам право самостійно вирішувати, який постачальник електроенергії буде надавати їм послуги з енергопостачання. Цей крок дозволив провести демонополізацію ринку та створити конкурентне середовище, де електропостачальники різного рівня мають рівні можливості. Як керівникам підприємств-споживачів шукати постачальників? На що треба звернути увагу при виборі? Відповідаємо у нашому матеріалі.


Де шукати енергопостачальників?



Оскільки кожен постачальник електричної енергії реєструється в системі оператора розподілу та ліцензується для надання послуг з постачання на певній території, доцільно переглядати перелік саме через ОСР.

Для цього можна через будь-яку пошукову систему знайти обленерго вашого регіону та перейти на їх офіційний сайт. Зазвичай одразу на головній сторінці можна знайти посилання на реєстр постачальників. Це зумовлено тим, що оператор системи розподілу та транспортування енергії залишається єдиним у своєму регіоні.

Також знайти енергопостачальника можна через відповідний запит у пошуковій системі в інтернеті. Перші позиції займатимуть рекламні посилання, решту результати, що відповідають запиту споживача.


Як обрати найкращого?



Кожен постачальник електричної енергії для непобутових споживачів розміщує комерційні пропозиції на своєму комерційному сайті. Їх зміст регламентується Правилами роздрібного ринку електричної енергії, що затверджені відповідною постановою НКРЕКП. Кожна така комерційна пропозиція має обов’язково містити в собі наступні пункти:


  • Тарифи на послуги з постачання електричної енергії. Якщо в пропозиції передбачена диференціація, вона має бути зазначена з розмежування тарифу за її умовами;
  • Заплановані обсяги споживання для даної комерційної пропозиції;
  • Строк дії пропозиції, механізми та умови продовження співпраці;
  • Варіанти надання компенсації кожною із сторін у разі порушення умов договору постачання електричної енергії;
  • Строки та методи розрахунку за спожиту електроенергію;
  • Порядок розрахунку за послуги з розподілу та транспортування електроенергії до споживача;
  • Інші пункти.


Кожен непобутовий споживач аналізує комерційні пропозиції, що дійсні на території його обслуговування. Зазвичай, важливими вважають пункти, що стосуються вартості послуг електропостачання, механізму проведення розрахунків, наявність диференційованих тарифів, тощо. Також до уваги керівники підприємств можуть брати відгуки чи загальну репутацію компанії постачальника, наявність відкритих проваджень позовів, тощо.


Можливість вибору постачальника, що виникла після набуття чинності положень нового Закону України «Про ринок електричної енергії», дозволила непобутовим споживачам краще оптимізувати свої витрати. Також цей крок є дієвим стимулом для постачальників електричної енергії для покращення якості послуг, формування конкурентоспроможних пропозицій.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!