У США винайшли речовину, яка склеює тканини та органи


От якби створили такі чарівні ліки, які можуть тіло і шкіру ремонтувати, як люди ремонтують речі. Про це мріяли та й сьогодні думають тисячі романтиків, які хотіли би бачити медиків всемогутніми чарівниками. І цього разу, здається, наука мрійників почула. Вчені з Каліфорнійського університету винайшли речовину, яка надійно зчіплює пошкоджені клітини між собою. Вона працює як клей, і здатна з’єднувати тканини та органи.



Адгезивні молекули, які здатні створювати міцні зв’язки з іншими елементами, поширені в багатоклітинних організмах. Вони беруть участь у різних процесах у тілі. Приміром, активно стимулюють зростання тканин, перенесення імунних клітин та проведення нервового імпульсу.


Дослідники використали клітини людини, щоб створити адгезивні молекули SynCAM. Вони поєднали трансмембранні клітинні рецептори, відомі як інтегрини, з молекулами клітинної адгезії, які забезпечують кальцій-залежне гомофільне з’єднання клітин.


Отримані молекули забезпечують спеціально запрограмоване відтворення багатоклітинних архітектур. І потенційно можуть з’єднувати тканини та органи. Крім того, можуть використовуватися у систематичному моделюванні тканин. Для медицини вони є перспективними, бо їх можна буде задіяти для усунення складних ушкоджень тіла. Застосування synCAM передбачає нові потужні можливості для клітинної та тканинної інженерії.


Крім того, винахід допоможе у розумінні процесів регенерації. А досконале вивчення властивостей і причин адгезивності цих молекул може стати у нагоді в онкології. Йдеться про засоби для припинення розростання злоякісних пухлин.


Автор: Набока Лілія, журналістка HUBZ Inform, редактор стрічки новин

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!