Чому заборонено рибалити на зимувальних ямах?


З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Зимувальна яма – поглиблена ділянка дна водного об'єкта, де скупчуються водні біоресурси в зимовий період. Однак, не кожне заглиблення на дні водойми може бути зимувальною ямою. У річках вони знаходяться у найбільш глибоких місцях із уповільненою течією. В інших водоймах, як правило, розташовуються в зоні впадання річок, у місцях виходу підводних джерел.

Важливою характеристикою, за якою риба обирає собі місце для зимівлі, є наявність зони із повільною круговою течією. Саме у таких місцях риба в повній мірі забезпечена киснем і їй не потрібно витрачати багато енергії на супротив течії.

Для збереження водних біоресурсів у зимовий період органами рибоохорони вводиться заборона на лов риби у зимувальних ямах. Це передбачено Правилами любительського і спортивного рибальства та Правилами промислового рибальства в рибогосподарських водних об'єктах України. За порушення даної заборони особи будуть притягуватись до відповідальності згідно з чинним законодавством.

 «Закликаємо всіх рибалок дотримуватись правил лову риби взимку. Рибалити у холодну пору можна поза межами зимівлі водних біоресурсів. При цьому, вилов риби дозволяється проводити зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями із загальною кількістю гачків на водоймах загального користування не більше п’яти на рибалку. Добова норма вилову риби становить 3 кг», - наголошує начальник Управління Держрибагентства у Чернігівській області Микола Каленюк.

У Чернігівському рибоохоронному патрулі функціонує телефонна «гаряча лінія» (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57, яка працює цілодобово. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання повідомляти за вказаними номерами телефонів.


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!