Короп – перспективний напрямок у аквакультурі


Короп (Cyprinus carpio) – окультурена форма сазана, найбільш розповсюджений об’єкт аквакультури в Україні завдяки швидкому росту, характеру споживання їжі та розробленій технології відтворення та вирощування. Має добру м’ясистість, м'ясо коропа

високої якості.

Статеве дозрівання коропа відбувається на 3 - 4 році життя.

Вирощування коропа характеризується високою продуктивністю та технологічністю, існують наукові підходи з інтенсифікації виробництва, а споживання м’яса коропа для українців є традиційним.

Короп - риба-довгожитель, яка не потребує якихось особливих умов утримання. Вона доживає до 50 років, невибаглива в їжі і добре почувається у різних водоймах, тому придатна для розведення у невеликих господарствах і, навіть, на дачі.

Основні умови для виживання і швидкого зростання коропа:

- тепла вода без сильних течій.

- збагачена киснем неглибока водойма;

- правильне харчування.

Риба добре почувається у теплій воді, за низьких температур може впасти у сплячку, а при гострому дефіциті кисню загине. Найкращий приріст відбувається за температури води 20 – 28 ºС. Для нереста необхідна температура води 17 - 20 ºС. У невеликій водоймі короп краще росте і розмножується, оскільки витрачає менше енергії на пошуки їжі. Короп - риба всеїдна, але

Переваги розведення коропа:

1. Інтенсивне зростання - за перший рік життя риба досягає 500 г ваги, а до трьох років товарна маса становить 1,5 - 2 кг.

2. Всеїдність - короп невибагливий в їжі. Він сам здобуває собі харчі. Перевагу надає донним організмам і їсть готові комбікорми.

3. Гарна витривалість до холоду. Взимку короп не гине, а перестає рухатися і впадає у сплячку.

4. Смачне м'ясо. У риби ніжне м'ясо з малою кількістю дрібних кісток.

З недоліків можна виділити схильність до захворювань при великій кількості особин у водоймі (рибі не повинно бути тісно).

Всього існує 27 видів коропа, але для вирощування у штучних умовах частіше вибирають три з них:

лускатий - має тверду луску, добре росте і легко пристосовується до різних типів водойм;

дзеркальний - відрізняється своїми великими розмірами (іноді довжина досягає 1 м, а вага доходить до 50 кг);

голий або шкірястий - тіло не вкрите лускою – звідси і назва. Цей вид найвимогливіший до догляду.

Одними з найпопулярніших для вирощування видів вважаються український рамчатий і український лускатий. Це породи відгодівельного типу. Риба має високе тіло і велику луску. Одна самка дає 200-600 тисяч личинок.

Короп найкраще росте у чистій і теплій воді з невеликою рослинністю і не дуже сильною течією. Риба надає перевагу прісним водоймам, але може жити і у слабосоленому середовищі (до 10%).

Якщо ви плануєте розводити коропа у штучній водоймі, слід подбати про систему фільтрації. З її допомогою вдасться прибирати з води екскременти риб, залишки корму і органічні відходи.

Глибина ставка або басейну має становити 1,5-2 м (не більше і не менше цих значень). Бажано, щоб частина водойми знаходилась у тіні, тоді риба зможе ховатися від спеки. Також, рекомендується вирощувати коропа подалі від доріг і жвавих місць, щоб забезпечити тишу і спокій.

Оптимальною температурою води вважається 22-28 °С, а рівень кисню повинен утримуватись на позначці 5-7 мг/л влітку і вище 4 мг/л у зимовий період. За таких умов особини щодня набирають до 7 г ваги. Якщо температура знизиться до 14 °С, короп почне менше їсти, а якщо впаде до 1-2 °С – зовсім відмовиться від їжі.

Для розведення риби придатні різні типи водойм – як природні (озера, ставки, водосховища), так і штучні (викопані басейни, пластикові чани і великі акваріуми).

Для створення оптимальних умов утримання воду насичують киснем, встановлюють обладнання для підтримки комфортної температури і розташовують водойму подалі від джерел шуму і місць, куди може потрапити брудна вода (під час злив і паводків).

Взимку, коли на природній водоймі з'явиться крига, її засипають снігом або накривають іншим утеплювачем, а також роблять у декількох місцях отвори, щоб до риби надходив кисень.

Самки коропа дуже плідні, тому для розмноження можна взяти декілька особин. Якщо риба вирушає на нерест у природному середовищі, співвідношення самок і самців йде 1:2, а якщо у домашніх умовах, співвідношення буде 1:1.

Але якщо господарство вирішує вирощувати мальків коропа знадобиться два окремих басейни – для нересту і виростний.

У період розмноження необхідно стежити, щоб температура води не опускалася нижче 17-18 °С, а дно водойми слід застелити м'якою рослинністю, щоб було куди відкладати ікру (мох або дерен). Розвиток ікринок триває 3-6 діб.

Коли запліднені личинки прокльовуються, велику рибу необхідно повернути у загальну водойму, а личинки пересадити з нерестового у виростний басейн. Там їх годують дрібним мотилем, сухим молоком і комбікормом.

Коли мальки досягнуть 15-20 г, їх переміщують у стандартну водойму з температурою води 24-25 °С.

Найоптимальніший час для цього процесу – весна. Так риба встигне підрости й зміцніти до зими.

Риба їсть як натуральну їжу (рачки, черв'яки, личинки комах, мошки, равлики, водорості та ін.), так і прикорм (макуха, бобові, зерно, висівки і комбікорм).

Короп має отримувати їжу двічі на день – вранці і ввечері.

Розрізняють три основних типи годування:

1. Екстенсивний. Передбачає тільки природну їжу без підгодовувань. Такий спосіб є бюджетним, але він не забезпечить гарного росту і великої продуктивності.

2. Напівінтенсивний. Риба добуває їжу сама і отримує прикорм у вигляді хліба, зерна, опаришів, бобових, черв'яків та інших продуктів.

3. Інтенсивний. Короп отримує тільки комбікорми. Цей спосіб дозволяє швидше відгодувати рибу і пустити її на продаж.

Використання комбікормів і добавок допомагає зменшити витрати корму на приріст маси, зміцнити здоров'я особин і домогтися високої продуктивності.

Короп потребує високого вмісту білка у теплу пору року і вуглеводів у холодну. Щоб забезпечити рибі повноцінне і збалансоване харчування, рекомендується використовувати спеціальні комбікорми з вмістом цих елементів.

У 2019 році на Чернігівщині в умовах аквакультури вирощено майже 419 тонн товарного коропа,  та 2 270 тис. екз. мальків.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!